Ana SayfaAİLEÇOCUKÇocuğunuzla Verimli Zaman Geçirmek İçin 8 Aktivite

Çocuğunuzla Verimli Zaman Geçirmek İçin 8 Aktivite

Ebeveynler olarak çocuklarınızla verimli ve kaliteli zaman geçirme konusunda donanımlı olmanız şarttır. Neden mi? Çünkü her şeyden önce geçireceğiniz her dakika, aranızdaki bağın kuvvetini arttırır. Bunun yanında eğer çocuğunuz, kaliteli bir çocukluk geçirmezse, ileride çok sıkıntılı bir yetişkinlik yaşayacaktır. Her iki sebepten yola çıkarak çocuklarınızla nasıl daha güzel vakit geçirebilirsiniz bunu düşünmelisiniz.

Çocuklarla vakit geçirmek demek, onları parka çıkarıp yalnız başlarına oynamaları demek değildir. Ya da evde önlerine olabildiğince oyuncak yığıp, başlarında televizyon izlemek hiç değildir. Verimli zaman geçirmek, bir şeyler paylaşmak birbirinize verdiğiniz değeri göstermek demektir.

1- İş Dönüşü Sohbetleriniz Olsun

Çocuğunuzun kaç yaşında olduğunun bir önemi yok. Sizi anne karnında anlamaya başlıyor. Bu yüzden onunla iletişim kurmak için ya da sizi anlaması için büyümesine gerek yok.

Çocuğunuzla kaliteli vakit geçirmek için her şeyden önce onunla diyaloga geçmelisiniz. Ne yazık ki bugün, anne ve babalar her şeyi tam yaptıklarını iddia etseler de temel yanlışları budur. Çocuklarınızla iletişim kurmalısınız. Onların elleriyle, gözleriyle ve elbette sözleriyle size ne anlattığını görmelisiniz. Çoğu zaman onlara bakıyor fakat görmüyorsunuz. Bunu aşmadan, dilediğiniz kadar vakit ayırın hiçbir faydası olmayacaktır.

İletişim bağını güçlendirmek için yapacağınız ilk şey, iş dönüşü onlara yalnızca 20 dakikanızı ayırmak. 20 dakikada, gün içinde neler yaptığını sorup dinlemeyi öğrenmelisiniz. Okula gidip geldiyse size gününü anlatmasına izin vermelisiniz. Hevesli ve iştahlı dinlemeniz, onlar için önemlidir. Elbette siz de aynı şekilde anlatabilmelisiniz. Çünkü bu, onlara kendilerini değerli hissettirir.

2- Dönemine Bağlı Olarak Oyun Saati Düzenlemelisiniz

Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun oyun dönemindeyse muhakkak dönemsel destekleyici oyunlara ihtiyaç duyacaktır. Aldığınız oyuncaklar, onun için yeterli değil. Önce siz onunla oynayıp rehber olmalısınız. Sizinle yaptığında ayrıca keyif aldığını göreceksiniz. Bunun yanında oynamak istediği oyunda, önceliği ona ayırmalısınız. Onun yerine oyunu bitirmemeli asla sabırsız davranmamalısınız. Telaşlı, gergin ve aceleci olursanız çocuğunuzun ileriki dönemlerde, her işi telaş içinde yapma alışkanlığı kazanmasına neden olursunuz.

Oyun saatini ne uzatmalı ne de kısaltmalısınız. Ancak asla verdiğiniz sözden dönmemeli asla oyun saatini keyfi olarak iptal etmemelisiniz. Geçerli sebepleriniz olduğunda ise onu karşınıza alıp neden oyun saati yapamadığınızı ifade etmelisiniz. Bu şekilde, dinlemeyi ve empati kurmayı öğrenecektir.

3- Oyun Oynama Zamanı Geçtiyse Çay Kahve Saati Düzenlemelisiniz

Elbette yaşı ilerledikçe çocuğunuzla oyun üzerinden diyalog kuramayacaksınız. Bu kez şaşkınlığa uğramamak için onunla nasıl diyaloga gireceğinizi bilmelisiniz. Bu da beraber verimli saat geçirmekle mümkündür. Çocukluk ya da büyüme süreci fark etmeksizin çocuğunuzla çay veya kahve sohbetleri geliştirmelisiniz. Yapacağınız sohbetler, sizin iletişiminizi kolaylaştıracaktır. Ve her konuda birbirinizin fikirlerini bu şekilde öğrenebileceksiniz.

Çocukların büyüme sürecinde, büyüdükleri için size ihtiyaç duymadıklarını düşünmemelisiniz. Çünkü aksine size daha çok ihtiyaçları olacaktır. İşte bu zaman diliminde, yanlarında daha çok olabilmek adına çay saati uygulamasına yönelmelisiniz.

4- Onlar Ders Çalışırken Siz de Kitap Okuyun

Ders çalışma saatinde odasına zorla giden pek çok çocuk, anne ve babasına bu süreçte öfke duyar. Duydukları öfke de ne yazık ki kalıcı olur. Sonraki tüm çalışma hayatlarında, bu durumu hatırlayıp kızgınlık hissederler. Bu kötü anıyı oluşturmamak, verimli zaman geçirebilmek adına onlar ders çalışırken siz de aynı odada bulunun. Oda içinde sizi tehdit olarak algılamamaları içinse siz de elinize bir kitap alın. İllaki kitap okumak zorunda değilsiniz, çalışmalarınız varsa onları bitirin. Maksadınız, ders çalışma saatinde yalnız olmadığını hatırlatmaktır. Çalışmanın aranızda sorun olmaması için onun buna gerçekten inanması gerekir. O yüzden iradeli ve sabırlı bir şekilde bu uygulamayı devam ettirin.

5- Yemek Saatlerinde Asla Dağınık Olmayın

Pek çok anne ve babanın yaptığı en büyük hata, yemek saatlerinde aileyi birlikte tutamamaktır. Elbette dışarıda yemek yediğiniz günler olacaktır. Fakat bugünler ailenin yemek düzenini bozmamalıdır. Çocuğunuz daha küçükken bu kuralı hayata geçirebilirseniz herkes akşam yemeğinde birbirini görebilir, sohbet ederek yemeğini yiyebilir. Bu uygulamaya gerek duyulmasının temel nedeni, modern çağda aile kavramının yok olmasıdır. İstediği saatte yemek yiyen çocuklar, yemek sonrasında da odalarına kapanıp ya ders çalışırlar ya da telefon ve bilgisayara gömülürler. Verimli zaman geçirebilmek adına, kesinlikle yemek saati uygulamasını yapmalısınız. Bu şekilde birbirinize gün içinde vakit ayırmış olacaksınız.

6- Bir Gününüz Onların Olsun

Haftanın tamamında neredeyse işte olan anne ve baba, çocuklarına vakit ayırma konusunda biraz sorun yaşayabilirler. Hayatın koşuşturmacası içinde, nefes almak adına çocuklarınıza muhakkak bir günün tamamını ayırmalısınız. Bu Cumartesi ya da Pazar günü olabilir. Özellikle hafta sonu olması, çocuklar içinde özel olacaktır.

Yaz aylarında pikniğe gitme, kısa hafta sonu tatilleri yapma, çadır kampları verimli saat uygulamalarından yalnızca birkaçıdır.  Bir günün tamamında kaliteli vakit geçirmek içinse güzel bir kahvaltıyla başlangıç yapabilirsiniz. Sonrasında kısa gezintiler ya da alışveriş düşünebilirsiniz. Sinema, bu günler için en iyi alternatiftir. Birlikte güzel bir film izleyebilirsiniz. Akşama ise yemeği birlikte hazırlayıp afiyetle yiyebilirsiniz. Bu geçirilen gün hem sizin hem de onun için eşsiz olacaktır.

7- Uykudan Önce Masal Okumayı İhmal Etmeyin

Çocuklarınız kendi okumaya başlamadan önce doğdukları günden itibaren onlara masal okuyarak uyuma alışkanlığı kazandırmalısınız. Bunu anne ya da babadan hangisi yaparsa yapsın çocuk için çok kaliteli bir süre olacaktır. Hem hayal gücünü desteklemiş hem de ona vakit ayırmış olacaksınız.

Masalı aksatmadan, sırayla okumanız faydalı olacaktır. Çünkü hem sizin hem de eşinizin bu özel dakikalardan mahrum kalması doğru olmaz. Bunu sırayla yapmaya özen göstermelisiniz ki çocuğunuz hem anne hem de baba tarafından eşit değer gördüğünü bilsin.

Masal seçimlerinizde, eğitici ve ahlak değerlerine bağlı kalmayı ihmal etmemelisiniz. Bu değerleri özellikle yaşı ilerledikçe daha rahat algılayacaktır. Elbette büyüyünce okumayı öğrendiğinde kendisi okuyabilir. Ancak siz bu süreçte de onunla olmalısınız. Bu kez o okusun siz dinleyin. Böylece kitap okuma alışkanlığı kazandırmış olacaksınız.

8- İşlerinize Yardım Etmesine İzin Verin

Çocuğunuzun sizin yanınıza geldiğinde uzak kalmasına izin vermeyin. Bırakın ne ile ilgileniyorsanız o da öğrensin. Sorduğu sorulara, sıkılmadan usanmadan yanıt verin. Bu yanıtlar, onun için değerlidir.

Temizlik yapıyorsanız elin bir bez verin o da silsin.  Üstelik her silişinden sonra aferin demeyi ihmal etmeyin. Bu, onu onure edecektir. Desteğinizi almak, özgüvenini ayakta tutmasını sağlayacaktır.

Tamir yapıyorsanız eline verin o da yapsın. Yanınızda bulunup merakla sorular soruyorsa bunun nedeni örnek almasıdır. Eğer onun da başarabildiğini dile getirirseniz çok daha keyifle yapacaktır. Üstelik sizin desteğinizle yaptığı her işte başarılı olacaktır.

Çocuğunuzla verim saat geçirmeniz sizin yanınızda, sizinle bir şeyler paylaşması ile mümkündür. Onunla paylaştıklarınız, onun kendine ve çevresine olan bakış açısını oluşturacaktır. Bu nedenle önce ona yaptırın, yanlış yapıyorsa kızmadan doğru olanı gösterin. Verimli ve kaliteli zaman geçirmek bundan ibarettir. Siz öğretirsiniz o öğrenir.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler