Ana SayfaHAYATÇamaşır Yıkama Rutini Kolaylaştırmak İçin 9 İpucu

Çamaşır Yıkama Rutini Kolaylaştırmak İçin 9 İpucu

Çamaşır makineleri hayatımıza girdiğinden beri, çamaşır yıkamanın kolaylaştığını düşünsek de, özellikle kalabalık veya çocuklu bir evde yaşıyorsanız, çamaşır yıkama, kurutma ve asma işlemleri yine de saatlerinizi alır. Kirli sepetini tam boşalttım diye sevinirken, birkaç saat içinde yeniden dolmuş olabilir. Daha askıdaki çamaşırlarınız kurumadan yenilerini yıkamak zorunda da kalabilirsiniz. Kuruyanları toplamak, katlamak ve ütülemek de başlı başına saatler almayı başarıyor. O halde çamaşır yıkama rutininizi daha kolay bir hale getirebilmek ve kendinize daha fazla zaman ayırmak için aşağıdaki 9 yöntemi deneyin. İşleri belirli bir düzene oturttukça çamaşır yıkamanın o kadar da eziyetli bir iş olmadığını göreceksiniz.

İlgili Yazılar

Bir Kez Dokun Kuralını Uygulayın

Giyinirken elinize aldığınız kıyafetin temiz olup olmadığını düşündüğünüz olmuştur. Birkaç gün önce giymeyi düşünmüş, daha sonra beğenmeyip bir kenara bırakmış olabilirsiniz. İşte yeniden o kıyafeti elinize aldınız. Acaba temiz miydi? Ya da bir kıyafeti bir kez giydiniz ve yeterince kirlenmediğini, bir kez daha giyebileceğinizi düşünüp bir kenara bıraktınız. Fakat sonradan temiz mi, kirli mi, unuttunuz. Emin olamadığınız için tekrar kirli sepetine attınız. Kirli sepetinizde temiz olduğu halde tekrar yıkanan o kadar çok kıyafet vardır ki. Bunun önüne geçmek için, bir kez dokun kuralını uygulayabilirsiniz. Eğer bir kıyafeti deneyip daha sonra giymekten vazgeçtiyseniz, o kıyafeti derhal aldığınız yere geri koyun. Ne kadar aceleniz olursa olsun ortalığa bırakmayın. Bir kez giydikten sonra tekrar giyebileceğinizi düşündüğünüz kıyafetleriniz için ise ayrı bir yer belirleyin. Bu tür kıyafetlerinizi her zaman oraya bırakın. Çamaşır yıkama günü geldiğinde buradaki kıyafetlerinizi tekrar kontrol edin. Eğer giyilemeyecek durumda olduğunu düşünürseniz o zaman kirli sepetine atın. Bu yöntemi varsa çocuklarınızla da paylaşın. Böylece odaların içindeki kıyafet yığınlarının da önüne geçmiş olursunuz.

Kıyafet Satın Alırken Yıkamasınıda Düşünün

Akıllıca alışveriş etmek çamaşır yıkama işlemini de kolaylaştıracaktır. Bir kıyafeti satın almadan önce mutlaka yıkama talimatını inceleyin. Eğer benzer kumaş türünden başka kıyafetiniz yoksa veya özel bakım gerektiren bir kıyafetse, satın almamaya çalışın. Çünkü büyük heveslerle aldığınız bu ürün, sonradan başınıza iş açabilir.

Aile İçi İş Paylaşımı Yapın

Çocuklarınıza veya yapmıyorsa eşinize mutlaka çamaşır yıkamayı öğretin. Çocuklarınıza bunu sizin yaptığınız her işi yapmaya çalıştıkları 4-5 yaşlarında öğretmeye başlayabilirsiniz. Bu yaştaki bir çocuk kirli çamaşırları makineye getirebilir hatta renklerine göre ayırabilir. İlkokul çağında ise çamaşır makinesini çalıştırabilirler. Bu yaşta telefon, tablet ve bilgisayarı rahatlıkla kullanabildiklerini hatırlayın. İlk önce havlu, çarşaf gibi kolay parçalarla başlayın. Daha sonra kumaş türlerini öğretmeye başlayabilirsiniz. Özellikle 18 yaşına gelene kadar erkek veya kız olsun, çocuklarınıza çamaşır yıkamanın tüm inceliklerini mutlaka öğretin. Çünkü evden ayrıldıklarında bu beceriye mutlaka ihtiyaç duyacaklarını unutmayın.

Çamaşır yıkamayı öğretirken bu kuralların mutlaka altını çizin.

Kendiniz uygulamayı unutmayın!

• Tüm kıyafetler, cepleri kontrol edildikten sonra kirli sepetine atılmalı.

• Tüm fermuarlar kapatılmalı.

• Tüm kıyafetler mutlaka ters çevrilmeli. • Kıyafetler iç içe atılmamalı. (Örneğin pantolonun içinde iç çamaşırı, tişörtün içinde atlet kalmamalı)

• Kirliye atılmadan önce tüm kıyafetler kontrol edilmeli ve yıkamadan önce özel işlem gerektiren lekeler varsa bu kısımlara mandal takılarak işaretlenmeli.

Aynı zamanda bireysel kirli sepetleri edinmeniz de akıllıca olacaktır. Böylece herkes kendi kirli sepetindeki çamaşırların durumundan sorumlu olur. Ayrıca acil sepet de oluşturabilirsiniz. Eğer çocuklarınız lekeli kıyafetlere kendileri müdahale edemeyecek yaştaysa, sizin hemen ilgilenmeniz için kıyafetlerini, okul üniformalarını bu acil sepetine bırakabilirler.

Kirli Sepetlerini Ayrıştırın

Her seferinde tüm kirli sepetini boşaltıp tek tek ayrıştırmak istemiyorsanız, bu işi baştan yapın. Beyazlar, koyu renkliler, açık renkliler, yünlüler gibi birden fazla kirli sepeti edinirseniz, bu uğraştırıcı işten de kurtulmuş olursunuz. Tüm aile üyelerinin de çamaşırlarını bu kurala uygun şekilde kirli sepetine atmalarını isteyebilirsiniz.

Kuru Temizleme İşini Basitleştirin

Bir kirli sepetiniz de sadece kuru temizleme yapılabilecek çamaşırlar için olsun. Hassas bir çamaşırınızın diğerlerinin arasına karışarak ziyan olmasını istemezsiniz. Eğer çok fazla kuru temizleme yapılması gereken kıyafetiniz varsa, evden teslim alma hizmeti bulunan bir kuru temizleme şirketiyle anlaşın veya her günkü yolunuzun üzerinde bir kuru temizlemeci bulmaya çalışın. Eğer bu işi de belirli bir düzene oturtursanız, kuru temizleme bekleyen kıyafetleriniz aylarca bir köşede kalmayacaktır.

Çamaşır Filesi Kullanın

Küçük veya hassas kıyafetleriniz için mutlaka çamaşır filesi kullanın. Böylece diğer sert kumaşlı veya zımbalı, fermuarlı kıyafetleriniz bu hassas kıyafetlere yıkama esnasında zarar veremez. Hem de nevresimlerin içinde küçük çoraplarınızı arayıp durmaktan kurtulmuş olursunuz.

Bir Takviminiz Olsun

Çamaşır yıkama günlerini belirli günlere bölün. Böylece hem yıkanmayı bekleyip duran kıyafet yığınlarından kurtulursunuz hem de evdeki herkes çamaşır yıkama günlerinin ne zaman olduğunu bilirse, giymek istediği kıyafetin hâlâ kirli sepetinde olduğunu görünce şok olmaz. Kuru temizlemeye çamaşır bırakacağınız gün, çamaşırlarınızın yıkanacağı gün hatta ütü günü bile önceden belli olursa, diğer tüm planlarınızı da buna göre yapabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler