Ana SayfaHAYATEvde Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Evde Karpuz Nasıl Yetiştirilir?

Evde karpuz mu yetiştirilir dediğiniz duyar gibiyiz. Ancak evde karpuz yetiştirmek sanılanın aksine imkansız değil. Biraz meşakkatli olsa da kendi yetiştirdiğiniz karpuzun lezzetini bir kez tattıktan ve keyfini aldıktan sonra vazgeçemeyeceğiniz bir uğraş olacağını söyleyebiliriz. Karpuz, özellikle yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri. Sıcak yaz günlerde soğutulmuş bir dilim karpuza hayır diyebilecek kimse yoktur diye tahmin ediyoruz. Üstelik karpuz, diyet listelerinde de sıkça rastladığımız biraz şekerli olsa da son derece sağlıklı bir meyve. Bol miktarda su içeriyor olması da bir diğer güzel özelliği. Gelelim evde karpuz yetiştirmenin sırlarına. Yaz Günlerine Özel Karpuz Pastası Tarifi

Evde Yetiştirmeye Uygun Karpuz Çeşitleri

Karpuz deyip geçmeyin. Bu lezzetli meyvenin kendine has birçok türü bulunmaktadır. Özellikle evde karpuz yetiştirmeyi düşünen kişiler için önerilebilecek en doğru tür ise, nispeten daha küçük boyutlu karpuzlar elde edebileceğiniz sugar baby tipi karpuz tohumlarıdır. Crimson sweet türü karpuz tohumu da yine evde yetiştirmeye uygun bir diğer seçenek olarak değerlendirilebilir. İki türünde bakımı nispeten daha kolay olup, meyve alma ihtimalinizin de artmasını sağlayacaklardır.

Fideden Evde Karpuz Yetiştiriciliği

Karpuz ekimi için tohum veya fide seçeneği tercih edilebilir. Ancak daha hızlı sonuç almak ve daha kısa sürede karpuz meyvesine kavuşmak istiyorsanız tercihiniz fidelendirilmiş şekilde satılan karpuz tohumlarından yana olmalıdır. Eğer eviniz uygun bir ekim alanına yani küçük bir toprak havuzuna sahip ise bu bölgeye uygun mevsimde ve uygun toprak koşullarında karpuz fidelerini zahmetsizce ekebilirsiniz.  Farklı Karpuz Kesme Taktiği

Karpuz Çekirdeğinden Evde Karpuz Yetiştirilmesi

Karpuz yetiştirmek isteyenler için bir diğer alternatif ise karpuz çekirdeğini tercih etmek. Özellikle tadını çok beğenerek tükettiğiniz bir karpuz yediyseniz hemen o an yetiştiriciliğe soyunmanıza teşvik edebilecek olan bu yöntem oldukça basit. Yapmanız gereken keyifle tükettiğini karpuzun çekirdeklerini çöpe atmak yerine biriktirmek. Fazladan hiçbir işleme gerek duymadan uygun büyüklükte bir saksı içerisine tohumlarınızı ekebilirsiniz. Dilerseniz, çekirdekler bir fide oluşturduğunda nazikçe fidenizi daha geniş bir alana aktarabilir veya aynı saksıda büyümesine izin verebilirsiniz.

Karpuz Yetiştirilecek Toprağın Hazırlığı

İster bir saksı ister ise daha geniş bir toprak havuzu kullanıyor olun izlemeniz gereken adımlar yaklaşık olarak aynıdır. Öncelikle, ekim yapacağınız toprağı iyi bir şekilde havalandırmanız gerekir. Eğer poşetlenmiş hazır toprak kullanacaksanız uygun bir örtü üzerine açarak bir gün kadar oksijenle temas etmesini sağlamanız faydalı olacaktır. Hazırda var olan toprağı ise tıpkı bir tarla sürer gibi iyice karıştırmanız ve havalandırmanız gereklidir. Bilinen bir diğer detay ise karpuzun kumlu toprağı sevmesidir. Bu nedenle toprağınızın yapısının kumlu olmasında ve asit özellik göstermesinde karpuzunuzun daha hızlı ve sağlıklı büyüyebilmesi adına fayda vardır. Karpuz Nasıl Seçilir?

Karpuz Ne Zaman Ekilmelidir?

İster büyük miktarlarda isterseniz evinizin balkonunda karpuz yetiştiriciliği yapın, ekim için en ideal zaman kesinlikle ilkbahar aylarıdır. Havaların yeni yeni ısınmaya başladığı ve henüz kavurucu sıcakların baş göstermediği bu mevsim karpuz ekimi için en ideal dönem olarak kabul edilmektedir.

Karpuzun Gübrelenmesi Ve Sulanması

Ektiğiniz karpuzun sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi ve meyve verebilmesi adına uygun şekilde sulanması ve zorunlu olmasa da gübrelenmesinde fayda vardır. Hazır alabileceğiniz gübreleri kullanabileceğiniz gibi evdeki yiyecek artıklarını dahi uygun şekillerde gübreye çevirebilir ve hem doğal döngüye bir fayda sağlamış hem de karpuzunun gelişimine katkıda bulunmuş olabilirsiniz. Sulama işlemi ise mutlaka düzenli yapılmalı, karpuzun dal ve yaprakları ıslatılmadan köküne su verilerek toprağının sürekli olarak nemli kalması sağlanmalıdır. Karpuzlu Karamel Sos Nasıl Yapılır?

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler