Ana SayfaHAYATHayatınızdan Plastiği Çıkarmanın 12 Basit Yolu

Hayatınızdan Plastiği Çıkarmanın 12 Basit Yolu

Plastik şu an neredeyse her şeyde bulunuyor. Yiyecekleriniz ve hijyen ürünleriniz plastikle paketlenmiştir. Arabanız, telefonunuz ve bilgisayarınız bundan oluşur. Ve günlük olarak sakız formunda çiğneyebilirsiniz. Çoğu plastiğin geri dönüşümlü olduğu ileri sürülürken gerçek şu ki ” geri dönüşümsüzdür”. Örneğin plastik süt kutusu asla başka bir kutuya geri dönüştürülemez.

Toplanan plastiklerin sadece yüzde 7’si geri dönüştürülebiliyor. Geri kalanları çöp toplama alanlarında, denizlerde yani yaşam alanlarının içinde kalıyor. Atacağınız birkaç küçük adım ile en azından siz plastik kullanımını azaltabilirsiniz.

Renkli plastik içme kamışı (pipet)
Örneğin içiceklerinizin içine koyduğunuz pipetler, plastiktir. İçiceklerinizin içine pipet istemeyerek ilk adımı atabilirsiniz.

Plastik torbalara “hayır” deyin
Her dakika yaklaşık 1 milyon plastik torba kullanılmaktadır ve tek bir plastik torbanın doğada yok olması 1.000 yıl alabilir. Plastik torbalar yerine yeniden kullanılabilir poşetler alın. Naylon veya polienden yapılmış poşetlerden kaçının; çünkü aynı zamanda plastikten yapılmıştır. Bunun yerine pamuklu olanlar için tercih.

Sakız Çiğnemeyin
Sakız çiğnemek aslında plastik çiğnemektir. Sakız, plastik ve kauçuktan yapılmaktadır. Sakız çiğneyerek sadece plastik çiğnenmekle kalmaz, aynı zamanda zehirli plastikleri tüketirsiniz. Polivinil asetat, laboratuvar sıçanlarında tümörlere neden olduğu gösterilen bir vinil asetat üretilir .

Plastik şişeler yerine kutu satın alın

Plastik şişeler yerine kutularda çamaşır deterjanı ve bulaşık sabunu kullanın. Karton daha kolay geri dönüştürülebilir.

Cam kapları tekrar kullan
Marketlerden aldığını hazır gıdaların cam kavanozlar içinde olmasına özen gösterin. Bu kavanozları birçok kez tekrar tekrar kullanabilirsiniz. Eğer plastik bir kutu içinde bir yiyecek aldıysanız, o zaman bu plastikleri de yıkayıp saklama kabı olarak kullanın.

Şişelenmiş su
Tek kullanımlık su şişeleri yerine, tekrar kullanılabilir bir şişeyi kullanın ve doldurarak için.
Şişelenmiş su şişeleri sebebiyle yılda 1.5 milyon ton plastik atık meydana geliyor. Kahve dükkanlarında kahvenizi kupalarda veya yeniden kullanılabilir fincanlarda alın. Plastik, kağıt ve köpük bardak kullanmayın.

Plastik çakmak kullanmayın
Plastik çakmaklar depolama sahalarında yıllarca kalıyor ve özellikle kuşlar bunları yiyecek sanarak yiyorlar. Bu durum kuşların ölümüne neden oluyor. Doldurulabilir, metal çakmaklar kullanın.

Donmuş gıda almayın
Dondurulmuş gıdalar, genellikle plastik ambalajlar içinde sunuluyor. Mukavvadan yapılan çevre dostu ambalajlı ürünler bile aslında ince plastik bir tabaka ile kaplanır. Dondurulmuş gıdaları bırakmak zor olabilir. Daha az işlenmiş gıdalar yiyip, plastik ambalajların kimyasallarından kaçınabilirsiniz.

Plastik eşyalar kullanmayın
Tek kullanımlık çubuklara, bıçaklara, kaşıklara, çatallara elveda deyin.

Plastik Kaplar
Çilek veya domatesi plastik bir kap içinde aldıysanız onları pazara yeniden götürerek doldurabilirsiniz. Böylece birkaç kez kullanarak plastik üretimini azaltabilirsiniz.

Meyve suyu almayın

Plastik şişelerde meyve suyu almak yerine, sık sık sıktığınız suyu hazırlayın veya taze meyve yiyin. Bu sadece plastik atıkları azaltmakla kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı olur. Çünkü daha fazla vitamin ve antioksidan ve daha az fruktozlu mısır şurubu alırsınız.

Temizleme malzemeleri
Elinizin altında karbonat ve sirke varsa bir çok temizlik maddesine ihtiyacınız kalmaz. Kendi temizlik ürünlerinizi hazırlayarak hem kimyasallardan uzak kalın, hem plastik daha az tüketin hem de ekonomik olarak bütçenizi rahatlatın.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler