Kendinize hem sağlıklı toprak işleri hem eğlence hem de biraz tasarruf arıyorsanız tam 11 bitkiyi tükettikten sonra artakalan kırıntılarından yeniden yetiştirmeye ne dersiniz?
Bunun için öncelikle organik olarak üretilmiş bitkileri tercih etmeniz daha iyi ve sağlıklı sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.
Kereviz, Marul, Lahana, Pırasa, Rezene, Yeşil Soğan
Bu bitkileri köklerini çıkararak sığ bir tabağa doldurulmuş suyun içinde yaklaşık bir hafta bekletin.
Suyu yaklaşık iki günde bir ya da mevsimsel koşulların gerektirdiği kadar bir sürede değiştirin, köklerinin bırakıldığı suyun kurumadığından emin olun. Bir hafta sonunda yeni köklerin filizlendiğini ve bir hafta önce sofrada yerken artan soğanınız, marulunuz, kereviziniz, rezeneniz ya da lahananızın büyüdüğünü görebilirsiniz.
Bu noktada yeniden yeşeren örneğin soğanınızı yaklaşık 25-30 santimlik kökü toprakta, sebzesi açıkta kalacak şekilde ekebilirsiniz. Seçtiğiniz toprağın bitkiniz için uygun olduğundan emin olun. Bir ya da iki ay içinde toprağa ektiğiniz tüm tüketilmiş bitki köklerinin nasıl yeşerdiklerini sevinçle görebilir, yeniden lahana ya da marul almanıza gerek kalmadan toprağınızda yeniden yetişen bitkinizi afiyetle yiyebilirsiniz.
Kereviz gerektiği gibi küçük küçük hasat edilmeli yeşil soğan ise kökünden alınabilir ya da kökü toprakta bırakılabilir ve daha olgun bir soğan olması için onu birkaç ay daha sulayabilirsiniz.
Sarımsak
Pazardan ya da marketten aldığınız sarımsağınız ya da patatesinizin henüz yemek için kullanmadan önce filizler verdiğini görürseniz onları atmak zorunda değilsiniz. Tam bir baş soğan kabuklu kısmı toprakta kalacak şekilde bir bahçeye ya da saksıya ekildiğinde yeniden yeşerebilir ve siz toprağın üstündeki yaprakları sararmaya ya da ölmeye başladığında tüm bir bitkiyi topraktan sökerek yeniden yeşeren sarımsağınıza sahip olabilirsiniz.
Patates
Tarlalardan toplanarak marketlere pazarlara gelen patatesler bir süre bekledikten sonra yeniden yeşillenen uçlar verebilirler; üstelik bir-iki değil dört belki yedi uç. Eğer patatesinizin çapı küçükse yaklaşık 6 cm derinlikte bir bahçe çukuru kazarak ya da geniş uzun bir saksıya ekerek patatesinizin yeniden yeşermesini bekleyebilirsiniz.
Patatesinizin çapı büyükse onu birkaç parçaya ayırabilirsiniz. Ama her bir parçada en az bir ya da iki yeşil uç olduğundan emin olun. Bu şekillerde yeniden toprağa kazandırdığınız patatesinizi ya erkenden küçük ama “yeni” patatesler olarak hasat edebilir ya da olgunlaşmalarını bekler ve daha büyük ve yeni, sizin yetiştirdiğiniz patatesleriniz olur.
Fesleğen
Fesleğenler kesim yerlerinden çok kolay yapraklanmış olabilir. Bir fesleğen sapını alın alt yapraklarını kesin sadece üstünde birkaç yaprak bırakın ve bu sapı su dolu küçük bir tabağa koyun, güneşli odada iki hafta bekletin. Suyu iki günde bir değiştirin.
Bu sırada fesleğeninizin kökleri küçük bir tohum kabına saksı toprağıyla birlikte nakledebilecek kadar olgunlaşmışlardır. Tohum kabınız biyolojik olarak bozulabilen geri dönüşümlü bir ürünse fesleğen tohumlarını direkt bahçenize ya da bir kere ekebileceğiniz 6-7 cm derinlikte bir kaba yerleştirebilirsiniz.
Domates ve Balkabağı
Hem domatesler hem balkabakları basit bir şekilde çekirdekleri ekilerek yeniden üretilebilirler. Balkabakları buna daha çok uygundur. Ekilmeleri için çekirdeklerin temizlenmesi ve bir dahaki yaza kadar depolanarak uzun süre kuruması gerekir.
Domates çekirdekleri biraz küçük ve kurnazdırlar. Bu yüzden domatesinizin suyunu sıkmanız bir kaba doldurmanız ve birkaç gün içinde küflenip yüzeye çıkıncaya kadar beklemeniz gerekiyor. Bu aşamada suyu boşaltın, çekirdekleri temizleninceye kadar birkaç kere suyla durulayın. Çekirdekleri kurumaları için bir kağıt tabağa yerleştirin (Kağıt bu aşamaya emici özelliğiyle yardımcı olacaktır). Tohumlarınızı hava geçirmez bir kaba yerleştirin, artık onları toprağa ekip yeni domatesler elde edip etmemek size kalmış.
Afiyet olsun.
Cumhur Özkaya