Lavanta Bitkisi ve Yağının Faydaları

0

Lavanta bitkisi yaklaşık bir metre kadar boya ulaşabilen genel olarak bir çalı gibi görünen bir bitki türüdür. Bir çok alan da kullanılabilen bitkinin asıl kullanım yeri çiçekleridir. Özellikle kurak iklimi seven çiçekte mavi renkli ve güzel kokulu çiçekler oluşur tamamen geliştiğinde. Bundan dolayı bakımı ve dikimi oldukça elverişlidir. Kireç bakımından zengin olan toprakları seven lavanta toprak konusunda seçici değildir bu özelliği ile de oldukça kolay yetiştirilebilir. Sıcak iklim bitkisidir kuraklıktan etkilenir bir yapısı yoktur ancak soğuk iklimlerde don ve kardan etkilenmesi olasıdır. Öncelikle iyi işlenmiş toprak arazisine itina ile ekimi yapılır ardından verilen can suyu ile birlikte dikimi tamamlanır. Ekili bulunduğu arazinin gübrelenmesi verimini arttırır. Lavanta fidesi elde etmek için önceden oluşturulan tohumlar toprağa itina ile ekilir ve düzenli bakımının ardından çok uzun olmayan bir süre zarfında çiçek açar konuma gelmektedir. Özellikle ılıman iklim bölgelerinde yetişmekte olan bitki yaz aylarında çiçek açarak erginliğine ulaşır. Hasadı toplanacak alanının ve bitkinin miktarına göre belirlenebilir. Bazı durumlarda az olması durumunda orta kısmın altından elle dahi biçilebilecek konumdayken çok olduğu yerlerde orak ile biçmek daha makbuldür. Topladıktan sonra ise taze olan çiçeklerini güneşte kurutmak gereklidir. Genel olarak çıkan ürün parfümeri ve kozmetik sanayinde kullanılabildiği gibi çayından içimine kadar pek hastalığı da yararlı gelmektedir.

Lavanta uçucu yağı lavanta bitkisinden elde edilen en cazip üründür. Yağı elde etmek için toplayıp kuruttuktan sonra işlemlerden geçirmek gereklidir. Oldukça faydalı ve değerli olan yağın kullanımı pek sanayi dalında mevcuttur. Özellikle cilt hastalıklarının tedavisinde önemli bir rol oynamaktadır. Yağlanan cilde uygulandığın da oldukça etkili olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zaman da kaynatılarak çayı da içilebilmektedir. Lavanta uçucu yağı lavanta çiçeklerinden elde edilen bir yağ çeşididir. Demet haline gelmiş lavanta çiçekleri kazanlarda kaynatıldıktan sonra bir borulu sistem vasıtası ile çıkan buhar soğuk bir borudan geçerek başka bir kaba geçer ve bu geçiş sırasında hızlıca soğuyarak tekrar katılaşmaya başlar ve bu sayede en basit haliyle lavanta yağı elde edilmiş olur. Oldukça uçucu olan bu yağ pek çok cilt hastalığında kullanılır. Aynı zamanda parfümeri ve oda kokusu imalatının ana has maddesidir. Bu sayede hem güzel bir koku elde edilir ve cilde uygulanması halinde de parlak ve sağlıklı bir tene sahip olunur.

Lavanta yapı faydaları saymakla bitecek gibi değildir. Öyle ki yatıştırma konusunda oldukça etkilidir. Hatta eski zamanlarda bazı sağlıksal durumlarda yatıştırıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Karın şişliğinin giderilmesinde adeta bir soda gibi görev almaktadır. Aynı zamanda uçucu etkisi ile şakaklara ve kafa bölgesine sürüldüğü vakit migren ağrılarını azalttığı ve giderdiği bilinmektedir. Romatizmadan kaynaklı ağrıları azaltır ve ferahlık verir. Anti aneljiktir yani mikropları öldürme konusunda da faydalıdır. Ancak tüm bunların yanında en çok karaciğere faydalı olduğu bilinmektedir. Özellikle çayının belli bir dönem içilmesi halinde karaciğerin kendini yenilemesini hızlandırdığı ve koruduğu bilinmektedir. Lavanta aynı zamanda yetiştirilmesi oldukça kolay bir bitki çeşididir. Genellikle Akdeniz iklimi diye tabir edilen kurak ve ya ılıman iklimleri sever. Çok soğuk ve kıştan haz etmez. Lavanta fidesi ekim için hazırlanan toprağa özel olarak yerleştirilerek ekilir ve ardından genel olarak temmuz ortası gibi çiçek açan lavantalar ile hem çok güzel bir görüntü hem de hasat sonrası sağlıklı bir alternatif elde dilmiş olur. Lavanta günümüzün en mucizevi bitkilerinden bir tanesidir.


Paylaş.

About Author

Yorum Yapın