Ana SayfaHAYATPiyasadaki En İyi 5 Fırın Ve Fırın Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Piyasadaki En İyi 5 Fırın Ve Fırın Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Hususlar

Yemek pişirmeyi sevenler için de, sevmeyenler için de en kilit mutfak gereçlerinin başında fırın geliyor. Zira en meşakkatli tarifler için de, en zahmetsiz pratik lezzetler için de iyi bir fırınınızın olması işleri çok kolaylaştırıyor. Her ne kadar günümüzün aktif ve hızlı şehir hayatı ile birlikte giderek artan toplu konutlar sayesinde hayatımıza müteahhit işi fırın kavramı girmiş olsa da, birçoğumuz halen kendi fırınımızı kendimiz satın alıyoruz. Bu nedenle sizler için fırın satın alma tavsiyelerimizi derledik ve piyasadaki en iyi beş fırını inceledik.

 

En Önemli Fırın Özellikleri

Piyasadaki fırınlarda birçok farklı özellik mevcut. Dilerseniz öncelikle bu özellikleri yakından tanıyalım:

Alt ve Üst Isıtıcı: Fırınınızın en önemli parçaları bu iki rezistanstır. Her ne kadar turbo özelliği giderek daha popüler olsa da, fansız pişirmeyi tercih edebileceğiniz durumlar da mevcut. Sufle veya kek gibi ısı ile kabaran yiyeceklerin pişirilmesinde, tavuk veya hindi gibi üst yüzeyinin kızarması istenen yiyeceklerde ve yiyeceğin uzun sürede kendi halinde pişmesini isteyeceğiniz durumlarda bu ısıtıcıları kullanacaksınız.

Turbo: Fan ile içeride döndürülen sıcak hava, yemeğin her yerinin eşit biçimde pişmesini sağlar. Bu da toplam pişme süresini kısaltır. Aynı zamanda birden fazla tepsi ile pişirme yapmak istiyorsanız da turbo özelliğini kullanmalısınız.

Izgara: Üst ısıtıcı çalıştırılır. Böylece fırın rafına ızgara koyup pişirme yapabilirsiniz. Fırın üreticilerinin süslü katalog cümlelerine aldanmayın, bu tür ızgaranın tadının mangalla pek de bir ilgisi bulunmuyor. Ancak yine de fırında ızgaranın da yeri ayrı.

Teleskopik Tepsi Rafı: Bazı yeni nesil fırınlarda bulunan bu özellik sayesinde tepsileri kolayca fırının dışına çekebiliyorsunuz. Özellikle pişirmenin belli bir noktasından sonra baharat veya sos ekleyecekseniz işinizi kolaylaştırabilecek bir özelliktir.

Mayalama: Fırın içi sıcaklığı düşük bir düzeyde (yaklaşık 50 derece) sabit tutularak içerideki malzemenin kolayca ve kaliteli bir şekilde mayalanması sağlanır

Kendini Temizleme: En tartışmalı fırın özelliklerinden biridir. Fırının içerisinde birikmiş olan yağ ve kirler yaklaşık 500 derecelik bir sıcaklıkla ısıtılarak yakılır. Böylece tüm kalıntılar küle döner ve siz de kolayca temizleyebilirsiniz. Ancak bu özellik için fırının çok güçlü bir ısıtıcısının olması ve yalıtımının çok iyi olması gerekmektedir. Bu nedenle de bu özelliğe sahip fırınların fiyatı daha pahalıdır.

Buz Çözme: Bu özellik kullanıldığında, fırının içerisindeki ısıtıcılar çalışmaz. Yalnızca hava sirkülasyonu sağlanır. Böylece donmuş malzemelerin dışarıda beklemeye oranla daha hızlı çözülmeleri sağlanır. Ancak bunun mikrodalga fırınlardaki buz çözme fonksiyonu ile karıştırılmaması gerekir.

Saat ve Timer: Fırınınızın istenen saatte devreye girip istenen saatte devreden çıkmasını sağlar. Biraz meraklısına bir özellik gibi dursa da alıştığınız takdirde işinizi kolaylaştırabilecek bir özelliktir. Ayrıca yemeği pişirirken ne kadar süre geçtiğinin takibini de bu sayede daha kolay yapabilirsiniz. Mutfakta çalışırken bir anda yanmış bir kek ile karşılaşmanızı bu özellik önler.

 

Fırın Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

İyi bir fırın almak istiyorsanız, yalnızca özelliklere aldanmamanız gerekiyor. Zira şu an piyasada bulunan neredeyse tüm üreticiler yukarıda saydığımız özellikleri farklı modellerde sunuyorlar. Kullanım alanlarınızı iyi belirlemeniz ve özelliklerinizi buna göre seçmeniz tabii ki önemli. Ancak evinizde yıllarca bulunacak, mutfaktaki en önemli yeri dolduracak olan bir beyaz eşyayı seçerken başka şeylere de dikkat etmelisiniz. Bunları da şu şekilde sıralayabiliriz:

Yalıtım: İster mini bir fırın olsun, isterse profesyonel bir restoran fırını, bir fırını satın alırken en çok dikkat etmeniz gereken konu yalıtım kalitesidir. Yalıtım kalitesi fırınınızın elektrik tüketimini de etkiler, pişirme süresini de. Ayrıca mutfağınızın bunaltıcı sıcaklıklara ulaşmasını da fırınınızın yalıtım kalitesi engeller. Tabii yalıtım kalitesinin fırının fiyatına etki eden en önemli unsur olduğunu da unutmayın.

Malzeme Kalitesi: Aslında yalıtımla bir arada değerlendirilebilecek bir konu olan malzeme kalitesi, fırınınızın dış yüzeyini, kapak aksamlarını ve düğmelerini de kapsar. Düğmelerin “tok” bir biçimde çevriliyor oluşu, yıllar içinde bozulma ihtimallerini azaltabilir. Ancak teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte bu tür aksamlar da değişiyor. Dolayısıyla fırınınızı satın almadan önce forumlardaki kullanıcı yorumlarını mutlaka okuyun. Alışveriş sitelerindeki yorumları ise okumayın demiyoruz, ama lütfen sadece hobi olarak okuyun.

Marka: İşte en tartışmalı konu. Aslında bir beyaz eşyanın kalitesinin üzerindeki etiketle alakası olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. En iyi diye bilinen markaların dahi sorunlu ürünleri olabiliyor. Ucuz olarak algılanan markaların ise fiyat/performans oranı yüksek modellerini bulmak mümkün. Ancak markanın önemi, ürününüz sorun çıkardığında belli oluyor. Diyelim ki satın aldığınız fırının kapağında derin bir çizik olduğunu fark ettiniz. Ancak fırını alalı birkaç hafta oldu. Siz yine de bir umut bayinizi aradınız ve durumu bildirdiniz. Ertesi gün evinize markanın üniformasını giymiş bir ekip geldi, yeni fırınınızı getirdi ve yaşadığınız aksaklık için özür diledi. Böyle hikayeler yalnızca Amerika’da olur, amazon.com’dan fırın almıyoruz, bizdekiler ancak “nereden bilelim senin çizmediğini?” diye sorarlar diye düşünmeyin. Bu örnek gerçekten Türkiye’deki bir beyaz eşya üreticisi ile yaşanmıştır. Markayı ise tahmininize bırakmak durumundayız.

 

Piyasadaki En İyi 5 Fırın Modeli

İsterseniz gelin kısaca piyasadaki fırın modellerinden sizin için seçtiğimiz beş örneği yakından tanıyalım. Yalnız başlamadan önce şu notları düşmemiz gerekiyor:

  • Bu liste Mayıs 2016 itibarıyla, internetteki kullanıcı yorumları ve çevremizdeki arkadaşlarımızın tecrübeleri dikkate alınarak hazırlandı. Fiyatlar ve modeller her an değişebiliyor.
  • Mağazalardaki etiketlere baktığınızda A sınıfının alt sınıfları arasında çok büyük farklar olacağını düşünebilirsiniz. Ancak bu değerler fırının yalnızca bir programı için belirleniyor. Bizim önerimiz, A sınıfı fırınlar içerisinden tercih yaparken, yalıtım kalitesine bakmanız yönünde. Zira yukarıda da belirttiğimiz üzere, fırınların elektrik tüketiminden pişirme süre ve kalitesine her şeyini belirleyen en önemli unsur yalıtım kalitesidir.
  • Bu listeyi hazırlarken hiçbir beyaz eşya üreticisi firmadan destek almadık. Yorumlar ise tamamen bizim görüşlerimizden oluşuyor. Satın alacağınız fırını belirlemeden önce, kendi araştırmanızı yapmanızda ve firmaların resmi sitelerini incelemenizde fayda var.

 

Arçelik FDG 9314

arcelik

Sıralamamıza en anam babam usulü model ile başlayalım istedik. Arçelik’in bu modelini şu anda oldukça uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. (Yaklaşık 700 TL) Aslında bunu yalnızca FDG 9314 için düşünmeyin. Arçelik’in beyaz emaye kaplı, farklı ızgaraları ve turbo’yu destekleyen, yoğurt yapmaktan kolay temizlenmeye kadar birçok farklı özelliği bulunan bu modelinin birçok benzeri de mevcut. Ve inanın, mağazada jilet gibi görünen siyah camlar, evde mutfağı darmadağın ettikten sonra güzel bir yemeğin üzerine temizliğe giriştiğiniz zaman gözünüze o kadar da hoş gelmeyecektir. Düğün alışverişi yapan beyleri uyarıyoruz: Eşlerinizi ısrarla ikna edin, mutfakta beyaz rengin hiç de kötü durmayacağını ona anlatın. Cebinizde kalan parayla minik bir tatil bile yapabilirsiniz!

 

Vestel AFW-601MT White Line

vestel

Sekiz farklı fonksiyonu ile iddialı özelliklere sahip olan AFW-601MT, ön panel tasarımı ile de göz dolduruyor. Vestel’in forumlardaki yorumlarına baktığımızda ise çok farklı kullanıcı profilleri görüyoruz. Yine de bu kadar geniş özellikli ve şık tasarımlı bir fırın için yaklaşık 750 TL fiyat oldukça iyi diyebiliriz. Yoğurt veya ekmek yapma, sebze-meyve kurutma gibi üst sınıflarda görmeye alıştığımız özellikler bu fırında mevcut.

 

Termikel 13110-HF

termikel

Yalıtım kalitesi oldukça iyi olan 13110-HF, mutfağınızda kaplayacağı yerin hakkını sonuna kadar verecek bir ürün. Ürünün üst yüzeyi oldukça kolay temizleniyor. Ancak siyah cam yüzeyde hiç iz bırakmayacak şekilde silme yapmak maalesef biraz zor. Dolayısıyla ocağın konacağı yer direkt güneş ışığı alıyorsa biraz düşünmeniz gerekebilir. Ürünün fırın kısmına ise denecek yok. Üst taraftaki kısım statik pişirme, alt kısım ise turbo pişirme sağlıyor. Bu arada ürünün küçük olduğunu zannetmeyin. Üst fırının hacmi 27 litre, alt fırının hacmi ise 65 litre. Börek dediğin ustalık ister, annemin böreği davul fırında şahane olurdu diyenler için eve ikinci bir fırın almayı önleyecek, kalabalık misafir beklenen zamanlar için adeta bir restoran temposu yakalayacak bir kara gün dostu olan bu ürünün fiyatı yaklaşık 1050 TL. Yalnız fiyat/performans konusunda iddialı olan bu ürünün özellikle düğmelerinde problem çıkabildiğini ve termostat ayarlarına dikkat etmeniz gerektiğini de hatırlatmalıyız.

 

Samsung NV70H7786ES

samsung

Model adına baktığınızda bilgisayara ekran kartı almaya gittiğinizi sanabilirsiniz. Ancak bu fırın gerçekten bir bilgisayar gibi. Twin convection özelliği ile fırının içerisinde iki ayrı hava akımı dalgası oluşturuluyor. Fırında çift fan ve katalitik temizleme gibi oldukça iddialı özellikler de mevcut. Ayrıca teleskopik raflar ve ön paneldeki dijital ekran gibi unsurlar da bu ürünün üst sınıfa dâhil olduğunu gösteriyor. Bu dijital ekran sayesinde üründe tam 40 farklı pişirme modu sunuluyor. Ayrıca ürünün yanında bir de seperatör veriliyor. Bu seperatörü fırının içerisine yerleştirerek fırınınızı piyasadaki ikili modeller gibi kullanıp iki ayrı yemeği birbirinden bağımsız ortamlarda pişirebiliyorsunuz. Ürünün fiyatı ise yaklaşık 1600 TL.

 

Siemens HB331S2T

siemens

İçinizdeki müteahhit çok da haksız değil. Neredeyse tüm lüks sitelerde Siemens’in benzer modelleri kullanılıyor. Çünkü bu ürünler hem mutfağı daha şık gösteriyor hem de kullanıcılarına iyi bir deneyim sunuyor. Bu fırınların yalıtımı da oldukça başarılı. Bu nedenle mutfak raflarınızın en iyi kalite malzemeden olması gerekmiyor. HB331S2T’de fırının kapağı tamamen çıkarılıp temizlenebiliyor. Aynı şekilde iç raflar da çıkarılabildiğinden, fırını kolayca temizleyebiliyorsunuz. Ancak bu nedenle fırının tepsileri gözünüze biraz küçük gelebilir. Toplam iç hacim ise 66 litre. Fırının özellikleri ise biraz az. Bu seviyedeki bir fırında en azından mayalama özelliğinin bulunması beklenebilir. Ürünün fiyatı ise yaklaşık 750 TL.

 

Bonus: Miele H6267 BP

miele

İşte hayallerinizin fırını. Tamamen dijital ekranla kolay kontrol, nem ilaveli profesyonel pişirme kalitesi, çekilebilir teleskopik raflar, parmak izi bırakmayan çelik malzeme bu fırında. Fırının cam yüzeyleri de kolay temizlenen malzemelerden yapılmış. Ayrıca havayı temizleyen airclean katalizör ve fırın içerisindeki tüm kalıntıların kül olup bir bez ile kolayca silinebilri hâle gelmelerini sağlayan piroliz sistemi de bu fırında. Tüm modellere hükmedecek o tek fırın Miele’de sizi bekliyor. Yalnız fiyatını ne siz sorun ne biz söyleyelim. (Yaklaşık 11.000 TL)

3 YORUMLAR

  1. Yalnız burada yazılan yorumlara katılmıyorum ben Vestel aldım görünümü çok güzel diye ankastre olması için direttiğimden dolayıda pişman oldum. Fırının özellikleri çok fazla ama pişirmiyorrr. Keklerim hep ıslak çıktı dereceyi yükseltelim dedik bu sefer de dışı pişene kadar içi şişti resmen bir dahakine ankastre olmasını istemiyorum artık annemin fırını ne kadar güzel yapıyordu.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler