Ana SayfaÜRÜN İNCELEMESİElektrik Süpürgesi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Elektrik Süpürgesi Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Elektrikli süpürgeler hayatımıza girdiklerinden beri evlerimizin temizliği için en önemli yardımcılarımızdan biri olarak tanınıyorlar. Ancak icat edilen ilk elektrikli süpürgeden beri köprünün altından çok sular aktı. Bugün piyasada irili ufaklı birçok model bulmanız mümkün. Bu modellerin fiyatları ise yer ile gök arasında seyrediyor. Öyleyse elektrikli süpürgenizi neye göre seçeceksiniz? Gelin hep birlikte en iyi elektrikli süpürgeleri bulalım.

Bir Elektrikli Süpürgeden Ne Bekleyebiliriz?

Elektrikli süpürge ile saç kurutucunun aslında aynı mantıkla çalışan birer cihaz olduğunu söylersek şaşırabilirsiniz. Ancak aralarındaki fark yalnızca saç kurutucudaki rezistans yerine elektrikli süpürgede filtre bulunmasıdır. Yani bu iki cihaz da alternatif akımla çalışan bir elektrik motoru temeline dayanır. Dolayısıyla elektrikli süpürgenin en önemli kısmı filtresidir. Filtrasyon için farklı yöntemler kullanılsa da aslında amaç aynıdır: Evi temizlerken etrafın kötü kokmasını önlemek. Bunun için de filtrenin ince toz zerreciklerini de yakalaması ve hava ile beraber ortama geri vermemesi gerekir. Peki bir elektrikli süpürgenin “kaliteli” olmasını sağlayan şey nedir? Kısaca şöyle özetleyebiliriz:

• Çekiş gücü ve filtrasyon başarısı (ince tozları dışarı salmaması)
• Mobilyaların üstünden veya ıslak zeminlerden çekim yapabilmesi, perde temizliği gibi işler için aparatlarının bulunması
• Malzeme kalitesi, hafiflik ve ergonomi
• Sarf malzemesi veya arıza nedeniyle ek masraf çıkarmaması, marka kalitesi

Torbalı mı Sulu mu Siklonlu mu?

Günümüzdeki elektrik süpürgeleri temelde üç farklı filtrasyon sistemi kullanıyor. Toz torbalı sistem, yıllardır kullanılan “klasik” yöntemle çekilen havayı bir toz torbasından geçirerek tekrar ortama veriyor. Sulu sistem, adeta bir nargile edasıyla çekilen havayı sudan geçiriyor. Siklonlu sistem ise fizik kurallarının popüler çocuğu olan “eylemsizlik” kanunundan yararlanıyor. Bu sistemlerin temel özellikleri ise şöyle:

Toz Torbalı: Toplanan pisliğin en kolay ve hijyenik tahliye edilmesinin yanı sıra hepa 14 gibi ek filtreler sayesinde çok ince zerrecikleri yakalamayı da başaran bu süpürge tipi aynı zamanda en küçük cihazları barındırır. Toz torbalı filtrasyonun sessiz çalışmaya izin vermesi ve bu cihazların daha ucuza satılmaları da önemli avantajlar arasında. Ancak zamanla toz kaçırma, çekiş gücünde düşüş, yalnızca kuru zeminden çekim yapabilme ve sürekli toz torbası maliyeti gibi dezavantajlar da bu tip süpürgelerin bilinen özellikleri arasında yer alıyor.
Su Filtreli: Aslında uzun yıllardır üretilen bu tip süpürgeler, ülkemizde son 10 yılın modasıdır. Arnica Bora’nın piyasaya fırtına gibi girişi ile iyice yaygınlaşan su filtreli süpürgelerin en önemli özelliği psikolojik faydalarıdır. Temizlikten sonra ortamdan çıkan kiri gören kullanıcının ciddi bir rahatlama yaşamasını sağlayan su filtreli süpürgeler aynı zamanda halı yıkama veya ıslak zeminden çekim gibi özelliklere de sahiptir. Ancak suların boşaltılması ve parçaların temizlenmesi gibi ek külfetler nedeniyle bu tip süpürgeleri tek cihaz olarak önermek zordur. Su filtreli süpürge kullanılan evlerde genellikle bir de mini süpürge bulundurulması bu sebeptendir. Ayrıca su filtreli süpürgelerin oldukça gürültülü çalıtıklarını da hatırlatalım.
Siklonlu: Piyasada “hem torbasız hem susuz” olarak bilinen bu süpürge tipi, içeriye giren havayı siklon denen odacıklarda döndürerek çalışır. Havadaki tozlar merkezkaç kuvveti nedeniyle odacıkların duvarlarına çarparak düşerler. Dyson’ın icadı olan bu sistem bugün başka markalar tarafından da kullanılmaktadır. Siklonlu süpürgelerin avantajları arasında çok yüksek ve asla düşmeyen emiş gücü ilk sırada yer alıyor. Bu tip süpürgelerin “alerji-astım hastaları için” veya “evcil hayvan besleyenler için” şeklinde satılmaları da bu sebepten kaynaklanıyor. Ancak siklonlu süpürgelerin toz haznelerini boşaltmanın zahmetli ve rahatsız edici bir iş olması ve bu tip süpürgelerin yüksek fiyatları da dezavantajlar arasında.

15 YORUMLAR

  1. Kafam karışmadan net anlatımınız çok güzel. teknik detayları değerlendiremeyenlere yol göstermiş oluyorsunuz.TEŞEKKÜR EDERİM 🙂

  2. Uzun zamandır süpürge araştırıyorum. Yaklaşık 1,5 yıldır yeni süpürge alacaktım. Eski cihazım Nilfiks Coupe 7 yıl taşıyabildi bizi. Araştırma sürecinde Philips, Miele, Samsung, Rowenta, Fakir, Siemens dahil olmak üzere birçok marka/modele baktım.
    Teknik veriler, fiyatlar, Youtube incelemeleri…
    Sonuç; 525 TL maliyetiyle Electrolux Zusanimall+
    Bendeki etkisi: mükemmel bir mutluluk. Görsel olarak harika, sesssssssssiz, güçlü, modern (dijital donanım)
    Hanım süpürgeyi çıkardığında ben mutlu oluyorum, o kadar yani.

  3. Asla Dyson almayın, hem ablamın evinde hem kendi evimde iki tane farklı modelini eskittik. Elde tutulan borunun teleskopik şekilde içeri giren kısmı bozuldu kapanmıyor, bir kere değiştirdik yine aynı şekilde bozuldu. Uç kısmında tüyleri toplayan merdanenin açma kapama zımbırtısı bozuldu kendiliğinden kapanıyor.

    3bin liraya dyson alacağınıza 1200 liraya Bosch ROXX serisi alın, ömür boyu kullanın, 3 tane eskitip değiştirseniz bile kardasınız.

    Tasarımına aldanıp Dyson’a kendinizi kazıklatmayın derim. Benim param çok ama aptal değilim.

  4. Çok güzel ve kolay anlaşılır yazmışsınız… teşekkürler…
    Verdiğini bilgiler sonunda torbasız siklonik dediğini tür bir süpürge aldım Alman malı Karcher VC3 marka, …çok memnunun, 2 hafta oldu alalı… Dyson çoook pahalı, alsam mı dedim ana kullanan arkadaşım iyi ama fiyat farkı kadar da değil dedi..
    Tekrar teşekkürler

  5. merhaba,

    elektrik süpürgesi almak üzere araştırma yapıyorum. ileri derecede alerjim (toz, polen, her türlü esans ve yoğun kokuya) var. ayrıca evde alerjisi ve astımı olan biri daha var. böyle bir evde doğru elektrik süpürgesi hayati öneme sahip.

    @ dyson’ ın big ball cinetic animal pro’sunu inceledim. dışarı verdiği havanın soluduğumuzdan 150 kat temiz olduğu iddiası var. doğruysa harika! olumsuzluklar ise E enerji sınıfı, çok ses çıkarıyor (82 db), halı performansı D, sert yüzey aparatı iri parçaları (yulaf ezmesi gibi) toplayıp geri bırakıyor.
    @ Philips maraton ultimate torbasızı (uzaktan kumandalı) da inceledim. yıkanabilir hepa filtre var. filtreleri sünger ve süngerin yıkanması ne kadar hijyen sağlar, aklımda soru işaretleri oluştu.

    hangi markanın hangi modeli bana en uygunu bilemiyorum ve acilen süpürge almam gerekiyor. bizim gibi alerji ve alerjik astımdan dertli olup süpürgesinden memnun olanlar başta olmak üzere görüşlerinizi rica ediyorum. fiyatın uygun olması öncelikli tercih nedenim değil. bana yardımcı olabilir misiniz?

  6. Tüm eleştirileri yorumları tavsiyeleri okudum ve süpürge alırken tüm özelliklerinin 10 numara olduğunu belirten 4A yani halıda, düz zeminde, dışarı toz bırakmada, enerji kullanımında en iyi olduğunu gösteren ibarenin olması gerektiğini öğrendim, sesinin de 75 dB den yüksek olmaması gerektiğini ayrıca..Bunlara göre piyasada alınacak bi çok ürün var aslında, sadece dikkat etmek bu özellikleri aramak gerek..Bende anlattıklarıma dayanarak Rowenta Ro 6954ea XTrem aldım, hakikaten özelliklerindeki gibi 10 numara, halıyı emmesi, temizliği, sesi, parçalarının kalitesi ve kullanışlı oluşu, gerçekten çok iyi,toz torbasız ve biriken tozları dökmesi de çok pratik, şiddetle tavsiye ediyorum, eğer dediğim ürünü almasanız da mutlaka etiketindeki 4A özelliklerine dikkat edin ve ona göre tercih yapın derim…

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler