Ana SayfaHAYATSabun Cevizini Biliyor Musunuz?

Sabun Cevizini Biliyor Musunuz?

Çamaşırları yıkayan ”yemiş”, sabun cevizi. Ev temizliğinde bu kadar doğal bir ürün olamaz. Sabun cevizi temizlikte öylesine çok kullanım alanına sahip ve o kadar ilginç bir yemiş ki okuyunca inanamayacaksınız.

Sabun cevizi Himalayalar’da yetişen ve doğal olarak sabun üreten bir yemiştir. Bu sabuna ”saponin” denir, sürfaktan görevini yerine getiren doğal bir temizleyicidir, suyun yüzey gerilimini kırar ve çamaşırların dokusuna nüfuz ederek kiri suya aktarır. Sabun cevizini özellikle hassas cilde sahip olanlar, egzama ve alerjik cilt problemleri olanlar çok rahatlıkla kullanabilirler çünkü hem ciltte hem de çamaşırlarda oldukça yumuşak ve hassas bir temizlik sağlarlar.

Sabun cevizinin temizlikte o kadar çok kullanım alanı var ki! Örnek vermek gerekirse; şampuan, duş jeli, traş köpüğü, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, bulaşık makinesi deterjanı, el sabunu, cam temizliği, yüz sabunu vs.

Çamaşır deterjanı olarak kullanmak isterseniz yaklaşık olarak 5-6 adet kadar sabun cevizini bez bir kesenin içine yerleştirin. Kesenin ağzını, yıkama sırasında sabun cevizlerinin çıkmaması için kesenin ağzını bağlayın.

Çamaşırları yerleştirdikten sonra keseyi de makinanın içine koyun. Çamaşır makinasını 40 derecede çalıştırın. Hepsi bu. 5 adet sabun cevizi ortalama olarak 10-12 yıkama sağlıyor. Fakat 10 yıkamayı geçmenizi pek tavsiye etmiyorlar, çünkü cevizlerin sabun özelliği azalıyor.

Sabun cevizinin kendine has hafif sirkemsi gibi çok değişik bir kokusu var. Artık kullanılamayacak hale geldiğinin en büyük belirtilerinden bir tanesi bu kokunun olmayışı. Sabun cevizlerinin bulunduğu keseyi çamaşır makinesinden çıkarttıktan sonra ıslakken koklayın, keskin bir koku alamıyorsanız çamaşır yıkarken artık bunları kullanmayın.

Sabun cevizinde bulunan saponinin aktifleşebilmesi için suyun sıcak olması gerekiyor. Yani durulama suyu gibi soğuk sularda saponin salgılaması çok ama çok az oluyor. Bu çıkan miktarda çamaşırın yumuşamasına yardımcı oluyor.

Çamaşırlar yıkandıktan sonra sabun cevizlerinin olduğu kesenin ağzı açık olacak şekilde uygun bir yere asın kurusun.

Sabun cevizlerini, diğer yemiş türlerinde olduğu gibi direkt güneş ve ışık alan, nemli ve sıcak ortamlarda muhafaza etmeyin. Nem sabun cevizlerinin saponin salgılamasını neden olup ömrünü kısaltır. Nemsiz, serin ve ışık almayan bir dolapta vs. kullanmadığınız sabun cevizlerini muhafaza edebilirsiniz.

Sabun ceviziyle yıkama yaparken çamaşır makinenizin yumuşatıcı gözüne sirke koyabilirsiniz.

Eğer çamaşırlarınızı düşük ısılarda yıkıyorsanız, o zaman cevizleri kesenin içine koymayın. Bunun yerine ”demleme” yöntemini kullanabilirsiniz. 1 su bardağı sıcak suyun içine keseyi koyun, 5-10 dakika bekleyin. Saponin suya işleyecektir, sonrasında suyu makinenizin çamaşır deterjanı bölümüne döküp makinenizi çalıştırın.

5 adet sabun ceviziyle yaklaşık olarak 10 yıkama yapabiliyoruz. Demek ki 1 kg yani ortalama 300 adet sabun ceviziyle 600 yıkama gerçekleşecek.

İlgili Yazılar

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler