Ana SayfaHAYATNASIL YAPILIR?Kıyafetlerdeki Tüylenme Nasıl Giderilir?

Kıyafetlerdeki Tüylenme Nasıl Giderilir?

Kıyafetlerde en sık görülen problemlerden biri olan tüylenme, yıpranmaya bağlı olarak gerçekleşen bir durumdur. Tüylenme, sonucunda bir kıyafetiniz henüz yeni olsa dahi oldukça eski durabilir. Tek tip bir kumaşta görülmeyip, penyeden tutun ketene kadar her türlü kumaşta olabilir. Tüylenmenin temel sebebi sürtünmedir. Kıyafetlerde sürtünmenin en çok görüldüğü yerler, dirsek ve pantolon ağlarıdır. Bunun dışında, giyilen kıyafetin, monta temas ettiği yerler, omuza asılan çanta bölgeleri ve çorapların ayakkabı giyerken sürtünmeye uğrayan arka kısımlarıdır. Giysilerinizdeki statik elektrikten kurtulmanın yolları

Kıyafetlerin tüylenmesi esnasında öncelikle, sürtünme nedeniyle iplikler tüylenmeye başlar. İkinci olarak, iyice tiftikleşen ipliklerin birbirine dolanarak topaklar oluşturmasıyla devam eder. Son olarak ise, bu topaklar sürtünmeye bağlı olarak kıyafetlerden kopar. Kopan bu topaklar, tüylenmenin neden olduğu bölgede aşınma ve buna bağlı olarak incelmeye neden olur. Kıyafetlerin Ütüden Zarar Görmesi Nasıl Önlenir?

Kıyafetlerde Tüylenme Nasıl Önlenir?
  • Tüylenme problemi yaşamaması için, ilk olarak alınan kıyafetin kumaşının özelliklerine dikkat edilmesi gerekir.
  • Eğer, tüylenebilir bir kumaşa sahip bir kıyafetse, olabildiğince çamaşır makinesinde yıkanmamalı, kuru temizlemeye verilmelidir.
  • Tüylenebilir kumaşlardaki kıyafetler yıkanırken, sürtünmeyi arttırmamak için makine fazla doldurulmamalıdır.
  • Kışlık kaban ve montlar, kıyafetlerde tüylenmeye neden olacağı için, iç kısmı kaygan astar kumaştan oluşan ürünler seçilmelidir.
  • Yanınıza aldığınız çantaları, omuza asmak yerine elde taşımayı tercih edilebilen modellerden seçilmelidir.
  • Giysilerdeki tüylenmeyi en aza indirmek için, tüy bırakan kıyafetlerde, tüy çeken kıyafetleri bir arada yıkamamak gerekir.

Tüylenen Kıyafetler Nasıl Temizlenir?

  • Tüylerin temizlenmesi için kullanılan yöntemlerden biri, jilet kullanmaktır. Ancak, jilet kullanırken çok dikkatli olunmalıdır. Temizlenecek olan kıyafet, düz bir zemine serilir ve jilet eğik olacak şekilde hafifçe kıyafete sürtülür. Bu işlemi yaparken kıyafete zarar vermemeye özen gösterilmelidir. Giysilerin solmaması için öneriler
  • Tüylerden kurtulmanın diğer bir yolu ise, koli bandı kullanmaktır. Tüyler henüz, topaklaşma ve tiftiklenmeye başlamadığı durumlarda, yüzey üzerine, koli bandı yapıştırıp çekerek, tüylerin büyük bir bölümü bantla alınarak temizlenmiş olur.
  • Bütün bu yöntemlerin yanı sıra, tüylenen kıyafetlerin temizlenmesi için piyasada satılan tüy temizleme araçları da kullanılabilir. Silindir şeklinde olan bu ürünün üst kısımları yapışkan kâğıt şeklindedir ve tüylenen bölgenin üzerinde gezdirilerek, kıyafet tüylerden arındırılır. Bu işlemi yapmak üzere satılan ürünler iki şekildedir. Biri elinizle yapabileceğiniz, diğeri ise pille çalışanlardır. Böylelikle, kıyafete hiçbir zarar vermeden, tüyleri kıyafetten temizleyebilirsiniz.
  • Kıyafetleriniz topaklaşmaya başladığında, topaklaşmış olan ipçikleri güzelce toparlayın. Ardından ise; bir kıyafet fırçası yardımıyla, iyice fırçalayın ve tüylerin yok olmasını sağlayın. Kıyafetleriniz, topaklaşmaya başladıkça, bu işlemi tekrarlayın. Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?

Bu işlemleri uygulayarak, kıyafetlerin her zaman yeni ve temiz görünmesini sağlayabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler