Ana SayfaHAYATNASIL YAPILIR?Metal Eşyalar Nasıl Boyanır?

Metal Eşyalar Nasıl Boyanır?

Metal eşyalarınız kullanımdan veya hava koşullarından dolayı zaman için boyası çıkar, paslanma meydana gelir. Bu eşyalarınızı isterseniz boyayarak yenileyebilir ve uzun bir süre daha kullanabilirsiniz. Üstelik bu işlem basit ve ucuz.

Havalandırılan bir alanda çalışın
Boya ve pas parçacıkları etrafında çalışmak zararlı olabilir, bu yüzden iyi hava alan bir yerde veya açık havada çalışın.
Çalışırken boya, toz ve pas parçacıklarını periyodik olarak silmek için nemli bir bez bulundurun.

Eski boyayı yüzeyden çıkarın
Boyayı metalden çıkarmak için bir tel fırça kullanın, çalıştığınız sırada tozu ve boya partiküllerini nemli bir bezle temizlemeyi unutmayın. İsterseniz, boyayı çıkarmak için zımpara kağıdı kullanabilirsiniz.

Metalin yüzeyini temizleyin
Tüm boya tozunu nemli bir bezle silin ve bezi atın. Kalan boyanın parçalarını kazıyın. Metalinize derin bir ovalama yapmak, tüm gevşek boyaları, kirleri, yağları ve kirleri yüzeyden temizlemek için yeni bir bez kullanın.
Yüzey oldukça temiz olsa bile, bu adımı atlamayın. Metalin yüzeyi ne kadar pürüzsüz ve temiz olursa boyadan da o denli iyi sonuç alırsınız.

Mümkün olduğunca yumuşak olana kadar metali zımparalayın. Bu, boyanızın uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Zımpalamadan sonra, kalan metal kalıntıları temizlemek için yeniden nemli bir bezle silin.

Metal paslanmışsa önce bir çinko-kromat primer uygulayın
Normal astarı koymadan önce bunu yapmak çok iyi olacaktır tabi sadece paslanmış metal ile çalışıyorsanız. Metaliniz paslanmış değilse, aşağıda açıklanan normal yağ bazlı astar ile başlayın. Uygulamadan önce, pası temizleyin. Pas çıkarıldıktan sonra astar kullanılmadan önce metali çinko-kromat astar ile kaplayın.

Çinko-kromat, aşındırıcı bir maddedir. Bu maddeyi uyguladıktan sonra, astarı hemen uygulamalısınız, böylece çinko kromat ilk kat olarak kalır. Tam gövdeli astar için de bir yapıştırıcı görevi görür.

Yağ bazlı bir astar seçin
Astarın ve boyanızın birbiriyle uyumlu olduğundan emin olun. Akrilik boya kullanacaksanız (metal üzerinde en iyi şekilde çalışır), bu yüzden akrilik boya ile uyumlu yağ bazlı bir astar seçin. Özellikle metal için yapılmış olan astar ürünlerini arayın, çünkü bunlar yüzeye en iyi şekilde yapışacaktır.
Çoğu primer, kullanım kolaylığı için bir sprey kabına sahiptir, ancak uygulamak için bir fırça kullanmayı tercih ederseniz, metal astar da bir kova içinde veya bu amaçla kullanılabilir.
Astar, yüzeyin boyayı iyi yapışacak şekilde hazırlar, ancak aynı zamanda ondan çıkaramayacağınız herhangi bir renk ve dokuyu da düzeltmeye yardımcı olur.

Bir kat astar uygulayın
Astarı tamamen kaplanıncaya kadar metal yüzeyine eşit olarak püskürtün. Dışarıda çalışıyorsanız, rüzgarlı bir günde püskürtme astarı kullanmayın. Kullanmaya başlamadan önce yaklaşık 2 dakika boyunca astar kutusunu sallayın.

İkinci kat astar uygulayın
Metal, oksitlenmenin etkilerine aşırı derecede meyilli olduğundan, çift kat astar çok daha iyi olacaktır. Bu sadece boya yüzeyine yardımcı olmayacak, aynı zamanda metalin farklı etkilere karşı direncini de arttıracaktır.

Astarın tamamen kurumasını bekleyin
Kuruma süreleri ürüne göre değişir, bu nedenle detaylar için özel kutunuzdaki bilgileri kontrol edin. Akrilik boyayı tamamen kurumuş olan astar üzerine uygularsanız daha uzun süre dayanır.

Fırça veya boya püskürtücü ile bir kat akrilik boya uygulayın
Sprey boya da bir seçenektir, ancak bu boya türü metal üzerinde uzun süre kalmaz. Bunun için fırça tercih edmeniz daha iyi olacaktır. Boyayı metalin yüzeyine eşit olarak uygulayın. Fırça ile boya sırasında fırçayı çok boya ile doldurmayın. Boyanın yoğunluğu sebebiyel kalın bir kat olabilir.

İlk katın tamamen kurumasına izin verin
İlk katın tamamen kurumasına izin vermezseniz, boyalı yüzey uzun süre dayanmaz. Çoğu akrilik boya çabuk kurur, zamanlamayı doğru yaparsanız işlemi bir günde tamamlayabilirsiniz.

Yüzeye ikinci kat akrilik boya uygulayın
Boyayı olabildiğince eşit bir şekilde uyguladığınızdan emin olun. İkinci bir kat ürünün en iyi şekilde görünmesini sağlayacaktır. Ayrıca ek koruma sağlar ve metal üzerinde daha uzun süre kalmasını sağlar.

İsterseniz birinci kat boyayı yapıp iyice kurumasını sağladıktan sonra ikinci kat boyayı farklı bir renk uygulayabilirsiniz.

Akrilik boya suya dayanıklıdır, bu da metalin hava şartlarından daha az etkilenmesine neden olur. Birden çok katman uygularken, sonraki katmanı uygulamadan önce her katmanın boyasının tamamen kurumasını sağlamanız gerekir.

Metal nesneyi kullanmadan önce son kat boyayı 36-48 saat kurumaya bırakın. Mümkünse, işiniz bittikten sonra, onu taşımak zorunda kalmadan bırakabileceğiniz bir yere boyayın. Bu yüzeye kazara zarar vermeyi önleyecektir.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler