Ana SayfaHAYATNASIL YAPILIR?Teraryum; Evinizdeki Düş Bahçesi

Teraryum; Evinizdeki Düş Bahçesi

Son zamanlarda sık sık karşılaştığımız terrayumlar aslında bir bitki akvaryumudur. Latince kökenli bu sözcük ise toprak akvaryumu anlamındadır. Kendi topraklarımızda yetişmeyen pek çok tropik bitkiyi bu sayede evimizin ortamında bakabiliriz. Tropik bitkiler genelde sadece neme ihtiyaç duyarlar. Zaten fazla su bulamadıkları için toprak üstüne yoğunlaşan nem onların hayat kaynağıdır. Tropik ormanlarda çok fazla yağmur yağsa da sıcaklık yüzünden hemen buharlaşma olur. Çok fazla sulanan bir sera düşünün içinde soba yakılıp hemen ısıyla karşılaşan toprak suyu çeker ve günlerce yağmur yağmasa bile sera içindeki su buharı ile idare eder.  Bu sistemi taklit eden teraryumlar ise bu bitkilere ait olan ekosistemi yaratıyor.

Yarı kapalı ortamda oluşan mini tropikal iklim de yaşamaya başladıkları topraklardaki hayatlarına devam ediyorlar. Göze hoş gelen tropik bitkileri yetiştirmek için botanik meraklıları ülkelerine getirip bakmaya çalışsalar da açık havada uygun ortamı yakalayamayıp böyle bir sistem geliştirmişlerdir. Sadece bitki bahçesi olarak düşünülse de tam kapalı olan terraryumda bu iklime ait olan bazı hayvanlarda yaşıyorlar. Örneğin bukalemun, akrep, örümcek, sakallı dragon ve kamplumbağalarda bu sistemin bir parçası oluyor. Önemli olan nem, toprak,  bitki dengesini kurmaktır. Bazılarında ise hayalinizdeki bahçeyi mini figürler yardımıyla oluşturabilirsiniz. Sandalyeler, masalar, şezlonglar, ev, havuz, piknik yerleri. Aklınıza gelen ve hayal dünyanızda canlandıracağınız komposizyonlar yaratabilirsiniz.

Teraryumunuz olsun çok istiyorsanız önce burada yaşayan bitkileri tanımanız gerekir.

İki bitki aldım, kavanoza koydum, arada sırada suladım şeklinde maalesef olmuyor. Burada yetiştireceğiniz bitkiler özellikle tropik alanlara alışık, nemli ortam isteyen, yüksek ağaçların gölgesinde yaşayabilen yani aydınlığa alışık fakat güneş ışığı istemeyen türden olmalıdır. Bazı etobur bitkiler, yosunlar, arapsaçı, eğrelti otu, çeşitli tırmanıcılar, minyatür menekşeler gibi çeşitleri kullanabilirsiniz. Alan sınırlı olduğu için fazla büyümeyen türler olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca bitki türlerinin dekorasyon yönünden birbiri ile uyumunun yanı sıra ekolojik yönden de bir arada bulunabilmeleri de önemlidir. Bazı çiçeklerin bir arada bulunması birbirine zarar da verebilir. Sukulent, kaktüs, bonzai ve orkideler teraryumlar için uygun değildir. Akvaryumlarda kullanılan bitkiler ise sulak ve bataklık alanlarından temin edildiği için teraryum içinde yaşamaya elverişlidirler. Sokakta ya da bahçede nemli alanlarda rastladığınız küçük ot veya yosunları da kullanabilirsiniz. İlla teraryumumda kaktüs veya sukulent olsun diyorsanız da ağzı geniş ve açıkta kapları tercih etmelisiniz. Çiçekçi ya da botanik merkezlerin daha detaylı bilgi ve ürün çeşidini bulabilirsiniz.

 

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler