Ana SayfaHAYATYeni Evlilerin Yaptığı 10 Ekonomik Hata

Yeni Evlilerin Yaptığı 10 Ekonomik Hata

Evliliğe adım atarken hayatınızı eşinizle birleştirmeye karar vermiş oluyorsunuz. Bir bakıma bu, parasal anlamda da aynı hedefler ve amaçları kabul etmek anlamına geliyor. Her ne kadar eşlerin ikisi de çalışıyorsa da, tarafların ekonomik özgürlüğü birbirleriyle bir şekilde sınırlanıyor. Ve sizi henüz sevgililik aşamasında çok da rahatsız etmeyen gelir farkı, evlendikten sonra bir soruna dönüşebiliyor. Evlendiğinizde sorumluluğunuz da iki katına çıktığı için, bu parasal konuları biraz daha ciddiye almak gerekiyor. İşte yeni evlilerin farkına varmadan yaptıkları ama ilerde önlem almazlarsa daha büyük parasal sorunlara yol açabilecek 10 hata.

Plan veya Bütçe Yapmamak

Evlendiğiniz zaman hem bir bütçe oluşturmanız hem de uzun vadeli bir plan yapmanız gerekir. Uzun vadeli planınızda emeklilik hedefleriniz, ne zaman çocuk düşündüğünüz veya ev almayı hedeflediğiniz de yer almalı. Elbette evlenir evlenmez bunları düşünmek zorunda kalmak korkutucu gelebilir. Ancak genel olarak bu konudaki ortak fikirlerinizi, hedeflerinizi veya esnetilebilir bir zaman çizelgesi belirlemek kesinlikle yararınıza olacaktır. Hatta mümkünse evlenmeden önce eşinizle birlikte oturup aylık tahmini kazancınızı ve giderlerinizi konuşarak aylık bir bütçe yapmaya çalışın.

Akıntıya Kapılmak

Aşkın gözü kör ettiği malum. Ancak evlilik heyecanına kapılıp eşinizle hiç bu konuları konuşmadan evliliğe adım atmak, evliliğin ilk aylarında bu konularla ilgili sorun yaşamanıza neden olabilir. İkinizin hayattan beklentileri, para harcama tarzı veya hedefleri farklı olabilir. Bu gibi durumlarda ilerde kriz yaşamaktansa, önceden tüm bu konuları detaylı bir şekilde konuşup ortak bir yolda ilerlemeye karar vermelisiniz.

Eşine Yalan Söylemek

Mutlu ve sağlıklı bir evlilik için eşinize hiçbir zaman, hiçbir koşulda yalan söylememelisiniz. Ancak iş para konularına geldiğinde, yalan söylemenin sonuçları daha tehlikeli olabilir. Eşinizden gizli yüksek maliyetli alışveriş yapmak, tek başınıza bireysel harcamalar yapmak sizin için de kötü sonuçlar doğurabilir. Unutmayın, ferahı da, sıkıntıyı da birlikte yaşayacaksınız. Eğer para konularında konuşmak eşler arasında alevli tartışmalara neden oluyorsa ve her seferinde bir anlaşmazlık çıkıyorsa, bunu bir uyarı işareti olarak kabul edin ve bu konuda mutlaka profesyonel yardım alın.

Evlenmeden Önce Bütçeleri Birleştirmek

Çiftlerin bütçelerini birleştirmesi oldukça olumlu bir yöntem. Ancak bunu henüz evlenmeden önce yapmışsanız veya evlenmeden, sadece birlikte yaşadığınız eşinizle bütçelerinizi birleştirmişseniz işler ters gidebilir. Her ne kadar eşinize sonsuz güvenseniz de, yasaların sizi evli değilken korumadığını unutmayın. Eğer böyle bir durumda yine de ortak bütçe kullanmak isterseniz, evin giderleri için ortak bir hesap açarak kazancınız oranında bu hesaba para koymayı ve bu tür harcamalar için bu hesabı kullanmayı düşünebilirsiniz. Yine de ortak bir plan yapmanızda yarar var.

Evli değilken tüm harcamaları üstlenmeyi veya eşinizin kişisel borcunu kapatmayı düşünüyorsanız, kısaca söyleyeceğiz, yapmayın.

Balayı veya Düğünü Kartla Ödemek

Yepyeni bir hayata umutla başlarken neden arkanızda kocaman bir borç olsun? Günümüzde birçok çiftin yaptığı hatalardan biri de bu. Evlenmeden önce bu tür masraflar için mutlaka para biriktirmeye çalışın. Güzel bir balayı veya görkemli bir düğün sizin için mutlaka olması gereken bir şeyse ve bunlar için yeterli paranız yoksa, kredi çekmek veya kartla ödemek gibi hatalara düşmeyin. Gerekirse evliliğinizi erteleyin. Çünkü evlendikten sonra tam hayalinizdeki hayatı sürmeye başlayacakken birçok şeyden kısmak zorunda kalmak, emin olun o bir gecelik görkemli düğünlere değmeyecek.

Birlikte güzel bir plan yaparak, akıllıca para harcayarak da çok güzel bir düğün veya çok eğlenceli bir balayı yapabilirsiniz. Kalıplara bağlı kalmayın, ailelerin baskısına da kulaklarınızı tıkayın. Evliliğinizi mutlu ve sorunsuz bir şekilde yaşamak da sadece sizin elinizde. Bunu unutmayın.

Bütçe Yapmayı Reddetmek

Bütçe yapmak, finansal anlamda başarı sağlayabilmek için olmazsa olmaz. Eğer önünüzde bir bütçe yoksa, ne kadar kazanırsanız kazanın, akıllıca harcayamaz ve paranızı heba edersiniz. Eğer bu konuya zaman harcamak istemiyorsanız da, parasal bakımdan çok da parlak bir geleceğiniz olmaz. Eşlerden biri bütçeyi elinde tutar ve diğerine belirli miktarlarda harcama izni verirse, bu yöntem de çok uzun süreli ve sağlıklı olmaz. En iyisi, eşlerin kendi bütçelerini birlikte planlamaları ve harcamaları da birlikte, bu plan çerçevesinde yapmalarıdır.

Bütçeleri Ayırmak

Evlendikten sonra bütçeleri ayrı tutmanın yararlı bir gerekçesi yoktur. Eğer eşler birbirine güvenmiyorsa, eşlerden birinin kumar veya fazla para harcama gibi alışkanlıkları varsa, o zaman böyle bir yönteme başvurulur; ancak böyle bir durumda zaten sağlıklı bir evlilik sürecinden bahsetmek doğru olmaz. Bu nedenle eşlerin kredi kartlarında birbirinden gizledikleri, şüpheli hiçbir harcama olmamalıdır. Eğer eşiniz bütçeleri birleştirmeye yanaşmıyorsa, ona bu konunun evliliğinize zarar vereceğinden ve güven sorunu yaratabileceğinden bahsedin.

Uyarı İşaretlerini Görmezden Gelmek

Evlenmeden önceki uyarı işaretlerini mutlaka görmeye çalışın. Bazı konular, olası bir boşanma durumunda size fazlasıyla zarar verebilir. Eşinizle para konularında anlaşamıyorsanız, sürekli tartışma yaşıyorsanız veya eşiniz kazancından daha fazla harcama alışkanlığına sahipse, evlendikten sonra bu konunun daha büyük sıkıntılara yol açabileceğini unutmayın. Eşiniz geçmişinde parasal bazı hatalar yapmış ve şimdilerde bunu düzeltmeye çabalıyorsa, bu konuda kesinlikle üstüne gitmeyin. Bu konuyu tartışmalarınızda asla ona karşı kullanmayın. Ancak para harcama alışkanlıkları ona geçmişte zarar vermiş ve düzeltmek için hala hiçbir çaba içine girmediyse, bu uyarı işaretini de görmezden gelmeyin.

Takım Olarak Hareket Etmemek

Evlilik bir takım oyunu, bir ortaklıktır. Bu nedenle sürekli bir uzlaşı içinde olmanız gerekir. Fedakarlık yapmadan, eşinizin beklenti ve ihtiyaçlarını görmezden gelerek evliliği sürdüremezsiniz. İşte bu nedenle tüm gelir giderinizi birlikte hesaplamalı, tarafları minimum ve eşit şekilde kısıtlayacak bir harcama planı oluşturmalısınız. Siz tüm istekleriniz için para ayırırken, eşinize kendi istekleri için sınırlama getirmek adil olmayacaktır. Bu noktada, eşler birlikte hareket ederek öncelik listelerini yapmalı ve ortak gelirlerini buna göre harcamayı öğrenmelidir.

Borçları Önemsememek

Öncelikle borcunuzun ne kadar olduğunu bilmelisiniz. Kredi kartındaki taksitler genellikle borçtan sayılmaz ve sürekli üstüne yenileri eklenir. Sonrası malum. Ömür boyu katlanarak büyüyen bir borç. Bunun önüne geçmek için ilk evlendiğiniz zaman tüm borçlarınızı ve ödeme vadelerini belirleyin. Çocuk sahibi olmadan veya bir ev satın almadan önce bu hesabı yapmak kesinlikle çok avantajlı olacaktır. Çünkü eşler yeni evlendikleri zaman daha çok ve plansız para harcarlar. Borçlar bu dönemde büyüdükçe de diğerlerine bir sürü sıra gelmez veya geldiğinde de borçlar altından kalkılamayacak derecede büyümüş olur. Ancak sıra çocuk yapmaya geldiğinde, çocuğunuzun eğitim masrafları veya ihtiyaçları için gerekli parayı biriktirebilmeniz daha kolay olacaktır.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler