Kendi işinizi kurmadığınız sürece, hayatınızın her evresinde karşılaşacağınız, özellikle mezun olduktan sonra iş bulma sürecinde durmaksızın karşı karşıya kalacağınız durum, mülakattır.
Mülakat, işe alınmanızda oldukça önemli bir ayrıntı. CV sizin için büyük bir referans ancak çok kişi bilir ki; mülakatlar ne Boğaziçi mezunlarını ne de İstanbul Teknik mezunlarını tanır.
Sıradan bir insan olarak mülakatlarda doğru cevapları verdiğinizde başarılı olmanız mümkündür. Mülakatın amacı sizin sosyal biri olup olmadığınızı, kendinizi nasıl ifade ettiğinizi, diksiyonunuzu, heyecan kontrolünüzü, bildiklerinizin ne kadarını aktarabildiğinizi ve sabır sınırınızın ne kadar olduğunu anlık olarak test edebilmektir.
Peki, bunun altından nasıl kalkacaksınız?
✦ Mülakatta soğukkanlı olun.
✦ Sürekli konuşun, boşluk bırakmayın. Tabii ki boş konuşmayın, iyi özelliklerinizi anlatın.
✦ Bilmediğiniz bir konu hakkında konuşuluyorsa, konunun bildiğiniz kısmını anlatmaya başlayın, bu sizin sadede geleceğinizi düşündürecek ve siz ayrıntı verdikçe konuya hakim olduğunuz düşünülerek konu geçilecektir.
✦ Rahat ama kibar hareketler sergileyebilirsiniz. Örneğin, çay ikram edilirse, içebilirsiniz.
✦ Mülakatta sorulan soru mantığınıza uygun gelmezse cevap vermek zorunda değilsiniz, sorunun mantıklı gelmediğini belirtebilirsiniz. Örnek verecek olursam; ‘Her gün bir öncekinin iki katı olmak üzere iki ay boyunca bize mercimek taneleri getirebilir misin? Bu derece sorumlu musun?’ derlerse; ‘Pardon, 1 ay sonra size kaç tır mercimek tanesi getirmem gerektiğini hesaplayabiliyor musunuz?’ demeniz sizin hızlı bir şekilde konuyu yargılayıp ölçüp tarttığınızı gösterecektir. 🙂
✦ Özgüvenli olun ancak ukala değil. Hangi sektörde iş arıyorsanız, o sektör ile ilgili bilgi edinin. Kişi size ‘Neden biz?’ dediği zaman ‘X şirketi kadar güçlü bir şirket olacağınıza inanıyorum’ diyerek hem karşı tarafı gaza getirebilir, hem de bu piyasayı takip ettiğinizi gösterebilirsiniz.
✦ Kendinizden bahsederken asla ezik görünmeyin. Kendine değer veren ve bu şirketin kendi kariyerine katkısı olacağına inanan, pozisyondaki işi yapmaktan hoşlandığı için bu firmayı seçen biri gibi davranın.
✦ Aklınıza gelen soruları sorun. Bu durum iş yerinizi benimsemeye çalıştığınızı ve kendi şartlarınızın olduğunu gösterecektir.