Ana SayfaSAĞLIKAyak Bileği Yaralanmalarında İlk Olarak Yapılması Gerekenler

Ayak Bileği Yaralanmalarında İlk Olarak Yapılması Gerekenler

Dünyada her gün, her bin kişiden birinin ayak bileğini yaralanması yaşadığını biliyor muydunuz? Bu da yaklaşık altı bin kişi demek oluyor.  Burkulmaların çoğu spor kazaları sonucunda gelişiyor. Genelde otuz beş yaş altı bireylerde görülen ayak bileği burkulması yeterince önemsenmediğinden ve bilinçli bir şekilde kontrol altına alınmadığından ilerisi için daha büyük sorunlara yol açabiliyor.

Zarar gören bağ dokusu esnekliğini kaybediyor ve düşme riski artıyor. Denge problemleri, yerle teması algılamada yetersizlik, olabilecek daha ciddi  kazalara davetiye çıkartıyor.

Peki ne yapmalıyız?

Ayak bileği burkulmalarını hasar derecesine göre üçe ayırabiliriz. En ciddi hasarın olduğu burkulmada ayak bileğinin sabitliğinden ve aynı zamanda hareketliliğinden sorumlu  yapıların tamamen koptuğunu görüyoruz. Ayak ve ayak bileği çevresi dokularda , sağlam ayakla karşılaştırıldığında oldukça belirgin bir fark gözleniyor. Şişkinlik, aşırı ağrı, ayak tabanına ağırlık vermede zorluk ve geniş yayılımlı morluklar başlıca belirtiler oluyor. Böyle bir yaralanma geçirdiğinizde çok acil olarak bir hekimin kapısını çalmalısınız. Çünkü tek çaresi cerrahi işlem olan bir yaralanmayla karşı karşıya olabilirsiniz.

Nispeten daha az hasarın olduğu burkulmalarda belirtilerin bu kadar şiddetli olmadığını görüyoruz. İlk müdahaleyi yapmalı ama mutlaka bir hekime görünmeliyiz. Hekimin yönlendirmesiyle, iyileşme sürecinin uygun fizyoterapi programıyla desteklenmesi hem süreci hızlandıracak hem de verilen eğitim ile yaralanmanın tekrarlanması engellenmiş olacaktır.

Yaralanma gerçekleştiğinde öncelikli olarak yapılması gereken şey ayağı kalp seviyesinin üzerine çıkarmak ve on dakikalık buz uygulamasıyla dokulardaki ödem oluşumunu engellemektir. Ayağınızı yukarı aldığınızda dolaşımınız hızlanacak, yaralanan bölgeye onarıcı hücreler daha hızlı hücum edebilecektir.

Buz uygulamasının amacı yaralanan doku ve çevresinde ağrıyı ve şişkinliği azaltmak , iyileşmeyi hızlandırmaktır. Peki doğru bir buz uygulaması nasıl yapılır?

Öncelikle yapmamamız gereken şeyi söylemekte fayda görüyorum. Buzun ciltle direkt temasından kaçınmalıyız. Aksi halde soğuk yanığına yol açarız. Bir havlu veya havlu peçete ile sardığımız buzu ayak bileğinin ön yüzünden ayağı saracak şekilde uygulamalıyız. Uygulamanın süresi on ile on iki dakika arasında değişmektedir. Ancak on iki dakikayı aşmamalıdır. Gün içerisinde iki üç saatte bir yapacağınız buz uygulamasından maksimum fayda sağlarsınız. Soğuk uygulaması yaralanmayı takip eden beş gün içerisinde kullanılmalıdır.

Yaralanma sonrasında yapılabilecek diğer şey ayağı sargı beziyle sarmaktır. Ayakta şişkinlik oluşmasını engelleyecek ve iyileşmeyi hızlandıracak bir uygulamadır. Eczanelerden bulabileceğiniz elastik bandaj ile uygulama yapılmalıdır. Bandaj ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Çok sıkı olursa birtakım dolaşım problemlerine yol açabilir. Gevşek olması durumunda ise istenilen etkiyi göstermeyecektir.

Yaralanmada ilk üç gün iyileşmenin hızını belirleyicidir. Yapacağınız doğru uygulamalar ile dokulardaki şişkinliğin, morarmanın ve ağrının önüne geçebilirsiniz.

Düzenli beslenme ve bilinçli yapılan spor ile vücudunuzu korumanız mümkündür. Doğru yapılan spor yer ile temas algısını yükseltir, düşme riskini azaltır.

Sağlıklı ve mutlu günler…

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler