Ana SayfaSAĞLIKBademcik Taşı Nedir? Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik Taşı Nedir? Evde Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik taşı, bademcik keselerinde görülen sarı ya da beyaz renkli, kötü kokuya neden olan partiküllere denir. Oluşma nedenleri farklıdır, bu nedenle de iltihapla karıştırılmaması gerekir. Bademciklerde Crypts adında çukurlar bulunur. Burundan akan mukus bu çukurlarda birikir.

Bademcik Taşı Belirtileri

Bademcik taşları hastalarda bazen hiçbir şikayete neden olmazken, bazı bademcik taşları aşağıdaki şikayetlere neden olabilir;

Yabancı nesne hissi
Metalik bir tat
Öksürük nöbetleri
Boğulma hissi
Ağız kokusu
Boğaz ağrısı
Boğazın arkasında kötü bir tat
Yutma güçlüğü
Kulağa yansıyan ağrı

Bademcik taşlarını yok etmek ve yeniden oluşmasını önlemek için evde uygulayabileceğiniz yöntemleri var.

1. Tuzlu Su Gargarası

Bir bardak tuzlu su içmek, boğaz ağrısını hafifletmeye, mukusu gevşetmeye ve ağızdaki bakteri ve tahriş edicileri temizlemeye yardımcı olabilir.

Bir yemek kaşığı tuzu bir bardak su içinde eritin ve sert bir şekilde gargara yapın. Başınızı geriye doğru yatırdığınızdan emin olun, böylece tuzlu su boğazınızın arkasına ulaşır. Bunu, özellikle yemekten sonra, mevcut bademcik taşlarını tedavi etmek ve geri gelmelerini önlemek için günde birkaç kez yapın. İlgili: Tuzlu su ile gargara yapmanın muhteşem 15 faydası

2. Elma Sirkesi

Elma sirkesinin asitli içeriği inatçı bademcik taşlarının çözülmesine yardımcı olur.

Boğazdan bademcik taşlarını çıkarmak için 8 çorba ılık su içinde bir çorba kaşığı elma sirkesi koyun ve gargara yapın. Ayrıca günlük olarak seyreltilmiş elma sirkesi içerek de onları parçalayabilirsiniz. Bademcik taşlarına eğilimli olursanız, düzenli olarak elma sirkesini kullanarak bakterileri yok edebilirsiniz. İlgili: Elma sirkesiyle ilgili tüm yazılarımızı okumak için tıklayın

3. Sarımsak

Bademcik taşlarına neden olan bakteriden kurtulmanın bir başka yolu da çiğ sarımsak çiğnemek. Sarımsak kokusu kötü olsa da allisin içeriğinden dolayı kuvvetle anti-mikrobiktir.
Sarımsakta yüksek miktarda allisin olmasını sağlamak için taze sarımsak dişlerini ezin veya doğrayın ve tüketmeden önce beş dakika dinlendirin. İlgili: Sarımsakla ilgili tüm yazılarımız için tıklayın

4. Probiyotikler

Probiyotikler, sindirim sistemindeki sağlıklı bir mikrop dengesini sağlamaya yardımcı olan canlı bakteriler ve maya suşlarıdır. Her ne kadar probiyotikler sihirlerini bağırsakta çalıştırdıkları için iyi bilinse de, diyetinize dahil olanlar da bağışıklık fonksiyonunu artırır ve bademcik taşlarına neden olan türleri de dahil olmak üzere zararlı bakterileri inhibe eder.

Fermente gıdalardan yoğurt, kombucha, kefir ve diğer probiyotik kaynakları günlük yiyecek ve içeceklere eklemeyi deneyin. İlgili: Probiyotiklerle ilgili tüm yazılarımız için tıklayın

5. Sulu Kalın

Sadece günde 8 sekiz bardak su içmek, bademcik taşları da dahil olmak üzere birçok sağlık sorununu çözebilir .

Susuz kaldığımızda, ağızdaki tükürük üretimi yavaşlar. Tükürüğün fonksiyonlarından biri mikroorganizmaları düzenlemek olduğundan, kuru bir ağız bakterilerin gelişmesine ve hızla çoğalmasına izin vererek sizi bademcik taşlarına karşı daha duyarlı hale getirir.

6. Yağ Çekme

Eski Ayurveda yağ çekme pratiği – yani hindistan cevizi yağının her gün 10 ila 20 dakika boyunca ağzınızın içinde tutulması ağzı temizlemek ve detoksifiye etmek için doğal bir yol sağlar.

Kokuya neden olan bakterileri yok etmek söz konusu olduğunda, gargara ne kadar etkiliyse, yağ çekme de ağız boşluğunu temiz tutmak ve taze kokmak için mükemmeldir. Günlük olarak yapılırsa bademcik taşlarının gevşemesine neden olur. İlgili: Yağ çekme nedir? Nasıl yapılır?

7. Pamuklu Çubukla temizleme

Bademciklerin pembe kıvrımlarına yerleştirilmiş bir taş gördüğünüzde, hemen tepkiniz parmağınızla oraya girip onu kazımak olabilir. Manuel olarak çıkarılması kesinlikle bir seçenek olsa da, daha fazla iltihabı veya enfeksiyonu önlemek için bunu çok dikkatli bir şekilde yapmalısınız.

Taş küçük ve ulaşılması kolaysa, nazikçe taş çevresine bastırmak için pamuklu bir çubuk kullanın. Çubuğu ağzın arkasına doğru (böylece doğrudan taş üzerine değil) yerleştirin. Başarıyla çıkarırsanız, tükürün ve ağzınızı temizlemek ve dezenfekte etmek için tuzlu suyla iyice gargara yapın. Taş çok büyükse veya hiç hareket etmiyorsa bu görevi doktorunuza bırakmalısınız.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler