Ana SayfaSAĞLIKDerin Nefes Aldığınızda Size Olan 13 Şey

Derin Nefes Aldığınızda Size Olan 13 Şey

Derin Nefes Aldığınızda Size Olan 13 Şey…Nefes almak doğal bir şeydir. Hayatımızın her gününde her dakikasını yaparız. Ama kaçımız derin ve kontrollü bir nefes almamız gerektiğini biliyor ve uyguluyor?

Daha yavaş, nefes alma ve nefes verme tekniği genel sağlık ve uzun ömürlülüğün sırrı olabilir.

Ortalama bir yetişkin dakikada 15 ila 20 nefes alır, ancak tıbbi ders kitapları yetişkinler için normal oranın sadece 12 nefes olduğunu gösterir. Eski ders kitapları daha düşük değerler sağlar – dakikada 8 ila 10 nefes!

Modern, koşuşturulmuş yaşamlarımızın da bizim nefesimizi etkilediği görülüyor. Neden normal derin nefes alıştırmalarının getirebileceği sağlık faydalarını yavaşlatmaya ve keşfetmeye zaman ayırmıyorsunuz? Derin nefes nasıl alınır?

1. Daha Az Stres
Sık sık bir sebepten dolayı stresli veya endişeli olduğunda derin bir nefes almamız söylenir. Bu gerçekten zihni sakinleştirmeye yarıyor!

Stres veya korku sempatik sinir sistemimizi harekete geçirerek, stres hormonları kortizol ve adrenalin salgılanmasına neden olur. Derin nefes alarak, bol oksijen sağlanır ve bu hormonları kapatmak için para sempatik sinir sistemini etkiler ve böylece stresi azaltabilir ve sakinleşebiliriz.

2. Detoksifikasyon
Derin nefes almanın en büyük yararlarından biri, vücudun detoksifikasyonuna yardım etme yeteneğidir. Sığılı nefes aldığımızda, karbon dioksitin – gaz değişiminin atık ürünü – olabildiğince fazla bir kısmını atmıyoruz. Bu nefes tekniği ile göbek yağlarını eritebilirsiniz

Solunum yoluyla karbon dioksitin etkin bir şekilde giderilmemesi halinde, diğer organlar bu görevi üstlenmeli, ek strese neden olmalı ve hastalık riskimizi artırmalıdır.

3. Alkalin sağlar
Vücudun pH seviyesi hastalık ve hastalığın korunmasında büyük rol oynar. Zayıf diyetler, toksik ortamlar ve hareketsiz yaşam tarzları nedeniyle, asit-baz dengesi (pH’ı belirleyen) çoğu insanda optimal değildir.

Alkalin oluşturucu bir diyet yemenin yanı sıra, düzenli derin nefes alma uygulaması vücudunuzu alkalize etmenin en etkili yollarından biridir. Asidik olan atık ürün karbondioksit (ekshalasyon sırasında atılan) değil; ancak stresin vücudun doğal alkalin durumunu bozduğu bilinmektedir .Enerjik bir gün için nefes alma egzersizlerini nasıl yapmalısınız?

4. Akciğer Yararları
Ağırlık kaldırma egzersizleri gibi kasların yararına olabilir, düzenli olarak çalışan akciğerler astım ve bronşit gibi birçok solunum problemine büyük rahatlama getirebilir .

Aslında, Amerikan Akciğer Birliği nefes alma egzersizleri, nefes almayı zorlaştıran ilerleyici bir durum olan astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi durumlarla savaşmak için son derece yararlı olarak listelemektedir.

Akciğer fonksiyonlarında azalma olanlarda, akciğerlerde bayat hava birikerek diyafragma daha az yer bırakır. Diyafram tam kapasitede çalışamadığı zaman, boyun, sırt ve göğüsteki kaslar gevşekliği kaldırmalıdır. Solunum egzersizleri, eski bayat havayı akciğerlerden temizlemeye ve diyafram fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

5. Duruşunuzu düzeltir
Zayıf duruş, özellikle boyun, sırt ve göğüs kaslarının yetersiz olmasına ve derin nefes almaya engeldir.

Derin nefes almayı denerken, daha uzun ve daha dik durduğunuzu görebilirsiniz. Daha iyi nefes alma, kas gerginliği azaldıkça daha iyi harekete yol açar ve eklemlerdeki ağırlık daha eşit dağılır. Rahatlamanızı sağlayacak 4-7-8 nefes tekniği

6. Doğal Ağrı Giderici
Doğum sırasında annelere derin nefes alması söylenir. Çünkü derin nefes ağrı kesicidir.

Derin soluma, ruh halimizi artıran ve doğal olarak acıyı öldüren endorfin salgılar. Daha fazla oksijen almak aynı zamanda daha iyi kan akışı ve enerji salınımını teşvik eder, bu da bize acıyı ve fiziksel eforu yönetmek için ihtiyaç duyduğumuz desteği verir.

7. Artan Bilişsel Fonksiyon
Meditasyonda kontrollü solunum kullanıldığında, beyin büyüklüğünü arttırabilir!

Bu tip solunumun, yaşlı erişkinlerin beyinleri üzerinde daha büyük bir etkisi olabilir; bu, bu yaş grubunun yaşadığı gri cevherdeki bazı doğal düşüşleri dengeleyebilir.

8. Mutluluk ve Zihinsel Berraklık
Derin soluma, zihinsel berraklığı ve daha büyük mutluluğu teşvik ettiği bilinen bir meditasyon şeklidir.

Nefesin ritmlerine ve göğsün yükselmesine ve düşmesine odaklanarak, zihniniz dış dünyadan gerçekten uzaklaşabilir ve içe doğru odaklanabilir.

Bu tip solunum da, gevşemeye ve sessiz bir zihne yol açan uyarıcı ve stres uyandıran nörotransmitterleri yatıştıran parasempatik sinir sistemini devreye sokar.

9. Enerji ve Denge Kan Şekerini Artırın
Kontrollü solunum, kandaki oksijen akışını artırır, size daha fazla enerji verir ve sizi uyarır.

Aynı zamanda kan şekerini kontrol ederek enerji seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir. Son zamanlarda yapılan bir çalışmada , yüksek kalorili bir öğünü yedikten sonra 40 dakika boyunca diyafragmatik solunum yapan kişiler, genellikle bu tür yeme davranışlarını izleyen yorgunluk hissini önlediler.

10. Daha İyi Sindirim
Yemekten önce derinden nefes alarak, stres altında olan veya herhangi bir sindirim rahatsızlığı belirtisi yaşayanlar, vücudu rahat bir şekilde sindirebilecekleri rahat bir duruma sokarak parasempatik sistemi harekete geçirebilirler.
11. Daha Sağlıklı Bir Kalp ve Dolaşım Sistemi
Daha fazla oksijen almak, kalbin ve diğer hayati organların daha verimli çalışabileceği anlamına gelir. Aslında, derin nefes alma, aerobik egzersizin aynı yararlarının çoğunu beraberinde getirebilir, çünkü her ikisi de artan bir oksijen kaynağı sağlamak için çalışır.

Oksijen artışı ile dolaşımın artması ve getirebileceği faydalar geliyor .

12. Kilo Verme
2014’te yayınlanan bir çalışma kilo veremeyenlerin çoğunluğu karbondioksit soluduklarını ortaya koydu. Derin nefes almanın benzer bir etkiye sahip olmasına rağmen, egzersizin kilo vermeye yardımcı olmak için neden bu kadar etkili olduğunu açıklayabilir.

Sağlıklı bir vücut için düzenli egzersiz yapmamıza rağmen, derin nefes alma egzersiz için faydalı bir ek ve kilo kaybı için sağlıklı bir diyet olabilir.

13. Daha İyi Uyku
Uykuya dalmakta zorluk çekenler yatmadan önce nefeslerine odaklanmak isteyebilirler. Dün ve yarın endişelerinden vazgeçerek, şimdi ve burada olmakla rahatlama hissi yaşayabilirsiniz.

Bazı uzmanlar bile , solunum tekniklerinin sadece 60 saniyede uykuya dalmanıza yardımcı olabileceğine inanıyorlar !

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler