Ana SayfaSAĞLIKErken Menopozun Nedenleri ve Belirtileri

Erken Menopozun Nedenleri ve Belirtileri

Tıbbi olarak, 12 ay boyunca adet kanamalarının kesilmesi menopoz olarak tanımlanabilir. Böylece kadınların doğurganlık dönemi de sona ermiş oluyor. İstatistiksel olarak kadınların ortalama menopoza girme yaşı 51. Ancak bazı kadınlarda, ameliyatlar, hastalıklar veya hormonal dengesizlikler gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak erken yaşlarda da menopoz görülebiliyor. 40 yaşından daha erken adet kanamalarının sona ermesi ise erken menopoz olarak adlandırılıyor.

Erken Menopozun Belirtileri

• Düzensiz adet görme veya bazı aylar adet görmeme

• Sıcak basmaları

• Ani mod değişiklikleri, depresyon

• Normalden daha yoğun veya daha hafif kanamalar

• Vajinal kuruluk

• İdrarını tutamama

• Cilt kuruluğu

• Cinsel isteğin azalması

• Gece terlemeleri

• Bir haftadan uzun süren adet kanamaları

• Uykusuzluk

Erken Menopozun Nedenleri

Erken Yumurtalık Yetmezliği (POF) Prematür Over Yetmezliği, halk arasında bilinen adıyla Erken Yumurtalık Yetmezliği kadınlarda yumurtalıkların yumurta ve östrojen hormonu üretmemesi durumudur. Bu hastalık durumunda, kadınlar adet görmeye devam eder ancak doğurgan değillerdir. Çok daha az sayıda yumurta üretilir veye üretilen yumurtalar olgunlaşamaz. Bu durum, erken menopoza sebebiyet verebilir. Yapılan araştırmalar, epilepsi hastalarının genellikle Prematür Over Yetmezliği yaşadığını ve bu nedenle erken menopoza girebildiklerini göstermektedir.(Menopozda Sıcak Basmalarını Azaltmanın Yolları)

Otoimmün Hastalıklar

Otoimmün hastalıklarda vücut kendi doku ve organlarına saldırır. Bu tip hastalıklara örnek olarak tiroid bozuklukları ve eklem iltihapları verilebilir. Bu tip otoimmün hastalıklar da yumurtalıkların çalışmasını etkileyerek erken menopoza sebebiyet verebilir. (Bu 10 Belirti Hormonal Dengesizliğin Belirtileri Olabilir)

Yaşam Şekli

Yapılan araştırmalara göre çok uzun süre veya sürekli olarak peş peşe sigara içen kimselerde erken menopoz görülme olasılığı daha yüksektir. Çünkü sigara içmek östrojen hormonunun salgılanmasını da olumsuz etkiler. Aynı şekilde, yeterli miktarda protein tüketmeme, D vitamini eksikliği, hareketsiz bir yaşam tarzı da erken menopoza neden olabilmektedir. Eğer hayatınız boyunca ideal kilonuzu aşmazsanız, daima sağlıklı östrojen miktarını da koruyabilirsiniz.

Kromozom Eksikliği

Trizomi 13 ve 18 adı verilen hastalıklar ekstra olarak 13. ve 18. kromozoma sahip olma durumudur. Bu hastalık da kadınların yumurtlamasına ancak sağlıklı yumurta üretememeleri gibi gelişimsel bir soruna neden olur. Turner sendromu ise dişide eşey kromozomlardan birinin bulunmaması durumudur. Bu hastalık da aynı şekilde sağlıksız ve gelişmemiş yumurta üretilmesine neden olur. (Neden sürekli kendinizi yorgun hissediyorsunuz?)

Genetik

Kadın hastalıklarının çoğu, kadınlara genetik olarak annesinden aktarılır. Erken menopoz da bunlardan biridir. Eğer kız kardeşiniz veya anneniz erken menopoza girdiyse, sizin de erken girme olasılığınız yüksek olur.

Kemoterapi ve Radyo Terapi

Yumurtalık kanserini veya bu bölgedeki diğer kanserlerin tedavisinde uygulanan kemoterapi veya radyoterapi yumurta üretiminin azalmasına neden olur. Zararın ne kadar büyük olduğu ise kemoterapinin veya radyo terapinin dozajına ve yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir.

Yumurtalıkların veya Rahmin Alınması

Rahim alma ameliyatlarında genellikle yumurtalıklara dokunulmaz. Ancak rahim olmadığı için adet kanamaları da durur. Bu tarz durumlarda kadınlar anında menopoza girmez ancak ameliyattan sonra 1 ya da 2 yıl içinde menopoza girerler. Yumurtalıkların alınması ise yumurtalık kanseri veya kist durumlarında yapılabilen bir ameliyattır. Bazı göğüs kanseri vakalarında östrojenin hastalığı daha da ilerletmemesi için de yapılabilir. Bu ameliyat sonrası östrojen üretilemez ve menopoz başlar. Eğer 40 yaşın altındaysanız ve yukarıda sıraladığımız belirtilerin çoğunu kendinizde görüyorsanız, mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler