Ana SayfaSAĞLIKİlerleyen Yaşlarda Diz Ağrıları Yaşamayın

İlerleyen Yaşlarda Diz Ağrıları Yaşamayın

Diz ağrıları özellikle kadınların 50’lili yaşlardan sonra sanki kaderi gibidir. Genellikle menopozdan sonra başlayan diz ağrıları kadınlara hayatı zehir ediyor, hareketlerini kısıtlıyor. İlerleyen dönemlerde diz kapağı ameliyatları kadınların bir nebze rahatlatsa da ağrı her zaman kendini hissettiriyor. Peki diz ağrısı kader midir? Hayır, alacağınız bazı önlemler ile dizlerinizin uzun yıllar güçlü ve sorunsuz kalmasını sağlayabilirsiniz.

İşte alabileceğiniz önlemler

  1. Egzersiz

Dizlerini tutan kasların güçlenmesi ve dizlerinizin daha sorunsuz olması için diz egzersizleri yapmanız gerekiyor. Bunun için evinizde kitaplardan oluşan bir basamak oluşturun. Bir adım atarak tek ayağınızla üzerine çıkın. Bu hareketi çok yavaş bir şekilde yapın. Attığınız adım sırasında dizinizin ne önde ne de arkada olmaması çok önemli. Ayak bileğinizle dizinizin aynı hizada olmasına özen gösterin.

Bir başka egzersiz ise, ayakta düz durun ve bir sandalyeye oturup kalkın. Bu hareket sırasında da çok yavaş hareket edin ve ayak bileğiniz ile dizinizin aynı hizada olmasına dikkat edin. Bu hareketleri 20 şer kez her gün tekrarlayın.

  1. Masaj

Masaj tedavisi de dizlerinizin güçlenmesini ve daha az diz ağrısı çekmenizi sağlayacaktır. Düzenli masaj kan dolaşımını arttırarak kanın zayıf kaslara ve eklemlere ulaşmasını sağlayacaktır.

Dizlerinizin üzerini sıcak zeytin, hindistan cevizi ya da hardal yağı ovun.

Nazik hareketlerle 10 ila 15 dakika süreyle hem saat yönünde ve saat yönünün tersine dizlerinize masaj yapın. Günde iki kez bu masajı tekrarlayabilirsiniz.

  1. Epsom Tuzu

Osteoporoz ve romatoid artrit gibi nedenlerle zayıf diz veya diz ağrısından muzdarip insanların genellikle mağnezyum seviyeleri anormal şekilde düşüktür. Bu gibi durumlarda, Epsom tuzu rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.

Magnezyum oranı yüksek olan Epsom tuzu dizleri rahatlattığı gibi, diz eklemlerindeki iltihabı da azaltabilir. Ayrıca, magnezyum kasların düzgün çalışması için gerekli olan kalsiyum emilimine de yardımcı olur.

Yarım fincan suyun içinde 2 yemek kaşığı epsom tuzunu eritin. Bir lif kullanarak dizlerinizin üzerine uygulayın. 15-20 dakika kadar beklettikten sonra ılık su ile dizlerinizi yıkayın.

Başka bir seçenek, küvetinizi bir fincan epsom tuzu ekleyin. 20 dakika boyunca küvetin içinde yatın. Vücudunuz epsom tuzunu emecektir.

  1. Yüzme

Yüzme zayıf dizler için düşük etkili aerobik egzersizdir. Yüzme sırasında eklemlere daha az byük bindiğinden diz ağrıları olan kişiler için ideal bir spordur.

Yüzme, diz sertliğini azaltmak için diz eklemleri çevresindeki kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlamaktadır.

Haftada 5 gün 30 dakika yüzmeyi hedefleyin. Serbest, sırtüstü ve kelebek gibi yüzme şekilleri eklemler için yararlıdır. Ancak kurbalama yüzme stilinden kaçının.

  1. Kalsiyum

Kalsiyum kemik sağlığı için önemlidir ve bunun eksikliği osteoporoz, kemikte incelme ve zayıflamaya neden olabilir. Vücud doğal yollardan kalsiyum üretemez. Besin kaynakları ve takviyeler ile onun eksikliğini gidermeniz gerekir.

Kalsiyum doğal kaynaklar arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt, badem sütü, peynir, badem, soya fasülyesi, sardalye, kalsiyum ile kuvvetlendirilmiş tahıllar, portakal suyu ve pekmez vardır.

Eğer takviye almaya karar verirseniz vücudunuzun kalsiyum emilimine yardımcı olmak için D vitamini de almanız gerekir.

  1. D vitamini

Optimal kemik ve eklem sağlığı için D vitamini bir eşik besin olarak kabul edilir. D vitamini eksikliği kemik kaybı ve minimal travma kırıkları riskine neden olabilir. Ayrıca, vücudunda yeterli miktarda D vitamini olmaması halinde kalsiyum absorbe edemez.

Vücud güneş ışığına maruz kaldığı sürece D vitamini üretir. Bu yüzden her gün 15 dakika boyunca sabahları dizlerinizi güneşletin.

Ayrıca, morina balığı karaciğer yağı, yumurta sarısından D vitamini alabilirsiniz.

  1. Balık Yağı

Balık yağı diz eklemleri güçlendirmeye yardımcı olur ve kemik yoğunluğunu artırabilir. Hatta anti-inflamatuar özellikleri sebebiyle eklem ağrısı ve sertliğini azaltır.

Beslenmenize soğuk su balıkları olan orkinos, uskumru ve somonu haftada iki kez ekleyin.

Alternatif olarak, günde iki kez balık yağı 2.6 gram kadar alabilirsiniz.

  1. C vitamini

Kolajen oluşumu, diz kıkırdakları için önemli bir bileşdir. C vitamini kolajen sentezi, kemik matris kalitesi ve normal kemik gelişimi için gereklidir.

C vitamini kemik kütlesi yoğunluğunu artırır ve kırık riskini azaltır.

C vitamini en çok bulunan yiyecekler; Brokoli, biber, papaya, portakal, limon, çilek, kivi, karnabahar, ıspanak ve Brüksel lahanasıdır.

  1. Sağlıklı Kilo

Vücudunuz ne kadar ağır olursa eklemlerinize o kadar çok yük biner. Eğer kilolu iseniz, ağırlık sebebiyle dizleriniz daha zayıf hale gelecektir. Ayrıca, obezite diz veya kalça protezi riskini artırır.

Kilolu iseniz, mutlaka bir doktor kontrolü altında zayıflamaya çalışın.

  1. Anti-inflamatuar Gıdalar

Dizleriniz, iltihap sebebiyle zayıf ve ağrılı hale gelebilir. Inflamasyon ve şişlik oldusya beslenmenize, anti-inflamatuar özelliklere sahip gıdalar ekleyin.

Anti-inflamatuar özelliklere sahip bazı gıdalar; somon, keten tohumu, zencefil, zerdeçal, zeytinyağı, avokado, kiraz, ceviz, yaban mersini, tatlı patates, ıspanak.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler