Ana SayfaSAĞLIKLaktoz İntoleransınız Varsa Yemeniz Gereken 8 Gıda

Laktoz İntoleransınız Varsa Yemeniz Gereken 8 Gıda

Dondurma ya da süt, yoğurt yediğiniz her seferde mide sorunu mu yaşıyorsunuz? Eğer öyleyse laktoz intoleransından muzdarip olabilirsiniz. Yani, süt ürünlerinde bulunan laktoz adı verilen şekeri sindiremiyorsunuz demektir.

Genellikle vücut, laktozu parçalayabilen ince bağırsakta laktaz enzimini üretir. Bu enzimin üretimindeki azalma, laktoz intoleransının semptomlarına doğal olarak katkıda bulunacaktır. Badem sütü içmek için 6 olağanüstü neden

Laktaz üretiminin azalması yaşlandıkça meydana gelir, ancak hastalık, yaralanma veya bağırsak cerrahisi nedeniyle de oluşabilir.

Laktoza intoleransınız olduğunu nasıl anlarsınız?
Şişmanlık, gaz, mide bulantısı, ağrı veya kramplar, ishal, yemekten sonra kusma gibi semptomlarınız varsa, laktoz intoleransınız olabilir. Bu etkiler genellikle süt tüketiminden sonra 30 dakika ila birkaç saat arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkar.

Ekmek ve diğer fırınlanmış ürünler, patates cipsi, tahıllar, çorbalar, yapay tatlandırıcılar, işlenmiş etler, bazı ilaçlar ve vitamin takviyeleri gibi gizli laktoz kaynaklarına da dikkat etmeniz gerekir.

Laktoz intoleransınız varsa yemeniz gereken yiyecekler nelerdir?
Hayatınızdan laktoz içeren gıdaları çıkardığınızda, diğer yiyeceklerden yeterli miktarda kalsiyum ve genellikle süt ürünlerinde bulunan diğer besin maddelerini aldığınızdan emin olmanız gerekir. Süt kefirinden su kefiri yapımı

İşte laktoz intoleransı olanlar için en önemli yiyeceklerden bazıları:

1. Probiyotikler
Bu dost bakteri, patojenik bakterileri ve virüsleri kontrol altında tutarak bağırsakların kolonize edilmesine yardımcı olur. Probiyotikler ayrıca sindirime ve besin emilimine yardımcı olurlar ve hatta ılımlı miktarlarda laktaz üretimini artırmaya yardımcı olabilirler.

Çalışmalar, probiyotik takviyeleri almanın, kolondaki bakterilerin aktivitesini değiştirerek laktoz intoleransı semptomlarını hafifletebileceğini göstermiştir.

Bazı prebiyotik yiyecekleri de tüketerek probiyotiklerin etkinliğini artırın. Bu sindirilmeyen karbonhidratlar – enginar, kuşkonmaz, muz, hindiba, sarımsak, soğan ve domatesleri içerir. Hindistan cevizi sütünün faydalarını biliyor musunuz?

2. Fermente süt ve diğer kültürlü gıdalar
Kefir, probiyotiklerle yüklü olan fermente bir sütdür. Şaşırtıcı bir şekilde, bir çok laktaz eksikliği ile çok iyi tolere edilir.

Yayınlanan bir çalışma, probiyotik açısından zengin yoğurt ve kefirin laktoz sindirimini geliştirebileceğini bulmuştur. Katılımcılar, bu ürünlerin tüketilmesinden sonra, şişkinlik derecesinin% 54 ile% 71 arasında azaldığını bildirmişlerdir.

3. Alternatif kalsiyum kaynakları
Beslenmede kalsiyum eksikliği, kemik sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Bu mineral, sinir sistemi, kaslar ve kalp için de hayati önem taşır. Evde badem sütü yapabilirsiniz

İyi kalsiyum kaynakları arasında tofu, konserve sardalye, lahana, brokoli, tahin, portakal suyu ve fındık sütleri gibi gıdalar sayılabilir.

4. K vitamininin alternatif kaynakları
K vitamini, mineral yoğunluğunu güçlendirmek ve çatlaklarla mücadele etmek için kalsiyumu kemiklere geçirmek için gereklidir. Ayrıca kalp hastalığını önler, beyin fonksiyonlarını ve metabolizmasını hızlandırır ve hormonları düzenlemeye yardımcı olur.

Süt ürünleri, K2 vitamininin en iyi kaynaklarından biri olduğundan, kesmek vücudunuzun ihtiyaçlarını karşıladığınızdan emin olmak için diğer vitamin kaynaklarının alımını artırmanız gerektiği anlamına gelir. Ayrıca, laktoz intoleransı olan kişilerin yaşadığı gibi bağırsak sorunları da K vitamini düzeylerini düşürmektedir.

K2 Vitamini, soya fasulyesi, serbest dolaşan organik yumurta sarısı, tavuk karaciğeri, salam ve kıyma gibi etlerde bulunur. Keçi sütünün faydaları nelerdir?

K1 vitamini bakımından zengin besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, yeşil soğan, Brüksel lahanası, lahana, brokoli, salatalık ve kuru fesleğen yer alır.

5. D vitamininin alternatif kaynakları
“Güneş ışığı vitamini” olarak bilinen D Vitamini, bağırsaktaki kalsiyum emilimi için hayati önem taşır. Ayrıca vücutta birçok başka önemli işleve sahiptir.

D vitamini seviyelerini artırmanın en kolay yollarından biri, güneş ışığıdır. Vücut güneş ışınlarından vitamin sentezleyebilir. D Vitamininin çok az besin kaynağı vardır, ancak UV’ye maruz kalan mantarlar, yumurta sarısı, sığır eti, balık ve portakal suyu, tahıllar ve bitki bazlı sütler ve yoğurtlar gibi süt ürünü olmayan takviyeli gıdalarda bulunur.

6. Süt içermeyen alternatifler
Hayvansal olmayan alternatif süt ürünlerine yönelebilirsiniz. Badem sütü, Hindistan cevizi sütü, kefir, soya sütü gibi bitkisel sütleri beslenmenize dahil edebilirsiniz. Normal süt yerine kullanabileceğiniz süt çeşitleri

7. Elma sirkesi
Sağlıklı bir dozda probiyotikler sağlayan elma sirkesi, özellikle laktoz intoleransı olanlarda faydalı olabilir.

Midede sindirim sorunu yaşıyorsanız, bir bardak suya bir yemek kaşığı sirke ekleyerek içebilirsiniz. Sirke içindeki enzimler sindirime yardımcı olabilir ve şişkinliği önleyebilir. Pektin içeriği bağırsak spazmlarını yatıştırmaya bile yardımcı olabilir.

8. Zencefil
Aromatik, baharatlı zencefil kökü, süt intoleransı için önerilebilecek bir gıdadır.

Laktoz intoleransının (şişkinlik, gaz ve ishal dahil) belirtileri mide iltihabından kaynaklanabileceğinden, zencefil bu konularla hızlı ve etkin bir şekilde mücadele edebilir.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler