Ana SayfaSAĞLIKSakız Çiğnemeyi Sevenler Dikkat! Aslında Ne Çiğnediğinizi Biliyor Musunuz?

Sakız Çiğnemeyi Sevenler Dikkat! Aslında Ne Çiğnediğinizi Biliyor Musunuz?

Çocukken herkezin annesi en az bir kere söylemiştir. “Sakızı sakın yutma midende 7 yıl kalır” diye. Hiçbir şey vücuttan bu kadar uzun süre kalmaz. Peki sakız yuttuğumuzda ne oluyor?

Birinci Dünya Savaşına kadar sakız, sakız ağıcının reçinesinden yapılıyordu. Yani doğaldı. Ancak o dönemde sonra sakız talebi artınca bilim adamları yapay yollar buldular ve sakızı plastik ve kaucuktan üretmeye başladılar, tatlandırıcı ve şeker ilave ettiler. Evet satın aldığınız sakızların hepsi plastik ve kavucuk.

Yani bir sakız alıp çiğnemeye başladığınızda aslında plastik çiğniyorsunuz. Tabi böyle olunca sakızı yuttuğunuzda bunu sindirmeniz de hiç kolay olmuyor.

Bilim adamları, sakızı çiğnemeye başladığınız andan itibaren tükürüğümüzün sakızı parçalamaya başladığını belirtiyor. Tükürük ile minik sakız parçalarını her çiğnememizde yutuyoruz. Tükürükteki enzimler ve sindirim suları vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besin maddelerini almasına izin verir. Enzimler, yağ, alkol ve karbonhidratlar sakızın soem’ini parçalayabilir; ancak kauçuk bölüme dokunmazlar.

Midenizdeki asitler her şeyi eritebilir ve sonunda yutulan sakızda aşınmalar başlar. Bir süre sonra da vücudunuzdan çıkar.

Sakız yutma tehlikeli olabilir mi?

Bir parça yutmak muhtemelen zarar vermez. Ancak kısa sürede birçok parça yutarsanız ya da aynı anda büyük miktarda sakız yutarsanız, potansiyel olarak sindirim sisteminizde tıkanıklığa neden olur ve zarar verebilir.

Eğer sakızı seviyor ve vazgeçemiyorsanız o zaman şekersiz sakız tüketin. En azından içinde bulunan şeker, dişlerinizde çürümeye yolaçmasın. En doğrusu sakız yani kaucuk çiğnememek ve vücuda zararlı maddeleri almamak.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler