Ana SayfaSAĞLIKTiroid Hakkında Bilmediklerimiz

Tiroid Hakkında Bilmediklerimiz

Çoğumuz aslında dengesiz bir ruh hali, bitmişlik sendromu, biraz ani kilo alımı, cilt kuruması, dengesiz ruh hallerinin oluştuğu dönemlere çok yabancı değiliz. Eğer saydığımız bu belirtiler sizde düzenli olarak ve/veya şiddetli bir şekilde ortaya  çıkıyor ise o zaman bunlardan tiroid sorumlu olabilir. Tiroid aslında küçük bir organımızdır. Tiroid ya da tiroit olarak adlandırılır. Gerçekte hormon salgılayan küçük bir bezdir.

Tiroid bezinin büyümesine ise guatr adı verilmektedir.

Tiroid Bezi Nasıl Bir Organdır?

Tiroid beziniz aslında vücudunuzdaki enerjiyi dengeleyen bir termostat gibidir. Ruh halinizden adet döngülerinize kadar yaklaşık bin adet kadar fonksiyonu kontrol eder. Bunun içinde nasıl enerji yaktığınız ve nasıl kilo verdiğiniz de dahildir.

Tiroid bezi bir kelebeğe benzer ve çenemizin alt kıskında gırtlağımızın önünde bulunur.

Bir dizi kimyasal reaksiyon sayesinde tiroid bezi vücudumuza aldığımız yiyeceklerdeki iyotu alır ve tüm vücudumuzdaki birçok fonksiyonun yakıtı olacak şekilde tekrar dönüştürür. Buna Tiroksin denir. Bu yakıt çoğunlukla inaktif bir hormon olan Serbest T4 şeklindedir. Daha sonra aktif form olan ve asıl ağır işçiliği yapan Serbest T 3 şekline dönüştürülür.

Tiroid Rahatsızlıklarının Çeşitleri Nelerdir?

En çok görülen tiroid rahatsızlıkları ise:

  • Hipotiroidi: Tiroid bezinin az çalışması ve yeterli hormon üretmemesidir. Bu durumda vücuttaki enerji düşer metabolisma yavaşlar.
  • Hipertiroidi: Tiroid bezinin çok fazla çalışmasıdır. Metabolizma çok hızlıdır ve çok enerji tüketilir.
  • Otoimmün sistem kaynaklı tiroid miktarının düşük ya da yüksek olması ya da eksik beslenmeden enfeksiyon ve iltihaplara kadar birçok nedenden dolayı oluşan rahatsızlıklar.

Görülen rahatsızlıkların büyük çoğunluğu aslında hipotiroidi yani tiroid hormonunun düşük düzeyde üretilmesidir.  Özellikle Amerika’da görülen hipotiroidi hastalıklarının ana nedeni Hashimoto adı verilen bağışıklık sisteminin tiroid bezinin hücrelerine saldırarak iltihaplandırdığı bir rahatsızlıktır. Avrupa’da ise yine bağışıklık sistemi nedeniyle ortaya çıkan başka bir tiroid rahatsızlığı olan Ord tiroidi daha çok ortaya çıkmaktadır.

Tiroid Rahatsızlıklarının Belirtileri

Tiroid eksikliğinde ortaya çıkacak belirtileri yorgunluk, kabızlık, cilt kuruması, beynimizin yorgunluğu, konsantre olamama, depresyon, aşırı sinir, saç dökülmesi, karpal tünel sendromu ve tendinit dahil kas ağrıları, sürekli şişlikler, soğuğa karşı dayanıksızlık ve hatta kalp atış hızının aşırı düşük olması şeklinde sayabiliriz. (Hormonları dengeleyen takviyeler)

Fazlalığında ise oraya çıkan belirtiler kalp atış hızının yüksekliği, sinir, iştahın aşırı artışı, uykusuzluk, kilo kaybı ve ishaldir.

Kadınlarda Daha Fazla Görülür

Kadınlarda tiroid rahatsızlıklarının ortaya çıkma ihtimali erkeklere göre çok daha fazladır. Bir erkekte tiroid rahatsızlığının çıkma ihtimali türlere göre onda bir ile yirmide bir oranlarındadır.

Hipotiroidi Kolestrolü Artırır

Kanınızdaki aşırı kolestrol seviyesine tiorid bezlerinizin yeterinde tiroksin üretmemesi neden olmuş olabilir. Eğer vücudunuzdaki tiroid bezi yeterince tiroksin üretmezse metabolizmanız yavaşlar. Böylece vücudunuzdaki yağlar ve şekerler yeterince yakılmaz. Yağ olarak depolanır. Ya da mevcut yağların yakılmasına engel olur. Bu da kanınızdaki kolestrol miktarının artmasına yol açar.

Hipotiroidi doğurganlık sorunlarına neden olabilir ve aynı zamanda düşük riskini artırır olabilir.

Tiroid bezinin fonksiyonları doğurganlığı ve adet düzenliliğini de  kontrol eder. Eğer hamile kalmakta zorlanıyorsanız, düzensiz adet dönemleriniz varsa, yeterince yumurtlayamadığınızı düşünüyorsanız, daha önce düşük yapmışsanız hamile kalmadan önce gebelikte ihtiyaç duyulan maddeler yönünden uygun seviyede olup olmadığınızı analiz ettirin. (Hormonlarınızı dengelemenin yöntemleri)

Bebeğinizin Beyin Gelişimi İçin Optimal Tiroid Hormonu Seviyesi Önemlidir

Hamile olan kadınlarda hipotiroidi görüldüğünde tiroid hormonu seviyesinin bebeğin sağlıklı gelişimi açısından ilk 3 ayda hızlıca en az yüzde 50 oranında artırılması gerekmektedir. Tabii alınacak dozu uzman kişilerin belirlemesi gerekir.

Tiroid bezleri de çeşitli besinlere ihtiyaç duyarlar

Tiroid bezlerinin düzgün beslenmesi için üç anahtar madde olan iyot, selenyum ve çinkoyu yeterli miktarda almaları gerekir. Bu maddeleri içeren gıdalar tüketmemiz onlar açısından faydalıdır. Ayrıca yediğiniz besinlerdeki, içtiğiniz sudaki florür, klor, bromür gibi maddeler tiroid hormonunun salgılanma miktarını ve vücuttaki etkilerini azaltıcı etkiler yapabilirler. Ayrıca glutenli gıdalara alerjisi olan insanlar glutenli besinler tükettiklerinde onların bazılarında bir hipotiroidi türü olan Hashimoto hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler