Ana SayfaSAĞLIKUyku Sorununa Neden Olan 10 Hata ve Çözümleri

Uyku Sorununa Neden Olan 10 Hata ve Çözümleri

Kabul etmek istemememize rağmen, yaşadığımız birçok uyku problemi kötü alışkanlıkların ve davranışların sonucudur. Geç saatlerde yatarız, ya da geceleri içki veya ağır yemekler yeriz, uyuyamadığımız zaman uyku ilaçlarına başvururuz. Bütün bunlar bir süre sonra kronik uykusuzluğu beraberinde getirir. Bu hatalardan dönülebilir ve uykuda yeniden bir düzen oturtulabilir. İşte uyku sorunu olan kişilerin yaptıkları 10 hata ve çözüm yolları..

HATA 1: TUTARLI BIR UYKU PROGRAMI OLMUYOR
Çoğu kez uykusuz kalıp başka bir gece erken erken yatarak bu durumu telafi edebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak vücut saati için düzenli uyku gerekmektedir. Hafta içinde erken kalkan bir çok kişi hafta sonları uzun saatler uyumayı tercih ediyor. Bu da hafta içinde uykusuzluğa neden olur. Güzel bir uyku için melatoni arttırmanın 8 yolu

Çözüm: Bir rutin oluşturun ve onu uygulayın. Hafta içinde ve hafta sonunda aynı saatlerde yatın ve aynı saatlerde kalkın. Uyku alışkanlığı için bu çok önemlidir. Bedenlerimiz düzenlilik açısından gelişir ve vücudun iç saati için en iyi takviye tutarlı bir uyku programıdır. Uyanma ve uyku zamanlarında tutarlı bir uyku ritmini güçlendirir ve beynin ne zaman uyması ve uyunması gerektiğini hatırlatır.

HATA # 2: UYKU KAYBINA KARŞI UZUN UYUKLAMA
Gün boyu özellikle akşam 4’ten sonra uzun süre uyuduğunuzda veya akşamları televizyon izlerken uyuklamak iyi bir uyku ritmine zarar verebilir ve geceleri tam bir uykudan sizi alıkoyabilir. Kaliteli bir uyku ortamı nasıl hazırlanır?

Çözüm: 30 dakikadan uzun uyumayın. Mutlaka uyumanız gerekiyorsa günde bir kez yarım saatten daha uzun ve saat 16’dan sonra uyumayın. 20 dakikalık uyku en idealidir.

HATA # 3: UYKUYA HAZIRLIK YAPIN
Vücudunu yavaşlatmadan uyumanız mümkün değildir. Vücudumuzun beynin uyku merkezine geribildirim sinyalleri gönderecek kadar uyku nörotransmitterleri üretmek için zamana ihtiyacı vardır ki uyku hormonlarının serbest kalmasına izin vererek uykuya dalabilirsiniz. Güzel bir uyku için yastık spreyi

Çözüm: Uykuya geçmek için zaman ayırın. Elektronik bir güneş batışı oluşturun: 10’a kadar, bir bilgisayar ekranının (veya TV ekranının) önünde durmayı bırakın ve tüm elektronik cihazları kapatın. Yatmadan önce ışıkları bir saat veya daha önce azaltın. Ilık bir banyo yapın, sakinleştirici müzik dinleyin veya yatıştırıcı sesler çıkarın, yoga veya sakinleştirici egzersiz yapın.

HATA # 4: VÜCUDUNUZA DOĞRU UYKU SINYALLERI VERMIYORSUNUZ
Vücutlarımız uykuya dalmak ve uyanmak için kendilerine ne olduğunu söylemek için sinyallere dayanır; en eskisi karanlık ve ışıktır. Ancak biz yapay olarak aydınlatılmış ortamlarda yaşıyoruz ve çalışıyoruz ve çoğu zaman, doğal güneş ışığının en güçlü düzenleyici sinyalini atlıyoruz. Uykudayken ve vücudumuzun önemli uyku hormonu melatonin üretimi için tam bir karanlığa ihtiyacı olmasına rağman yatak odalarımız karanlık değildir, bu nedenle sürec engelleniyor. İyi bir uyku için magnezyum spreyi nasıl hazırlanır?

Çözüm: Geceleri odayı olabildiğince karanlık tutun . Yatak odasının etrafına bakın: parlak kırmızı renkte parlayan çalar saat okuması; cep telefonunuzdaki veya PDA’ndaki şarj göstergesi, bilgisayarınızdaki monitör, kablosuz telefon veya telesekreter üzerindeki pil göstergesi, DVD saati ve zamanlayıcı. Odadaki en ufak ışın bile, pineal bezinizin uyku hormonu üretimini bozabilir ve bu nedenle uyku ritimlerinizi rahatsız edebilir. Bunların hepsi mümkün değilse, göz maskesi takın. Gece yarısı kalkarsanız, tuvalete gittiğinizde ışığı kapatmayı deneyin. El feneri veya gece lambası kullanın.

HATA # 5: TAHIL VEYA ŞEKERLERIN YATMADAN ÖNCE ALINMASI
Bunlar kan şekeri seviyesini yükselten ve vücudun her tarafından hormonun düzenlenmesine katılan metabolik bozuculardır. Hormon seviyeleri dalgalandığında sizi uyurken garip saatlerde uyandırarak uyku döngülerini etkiler. Kış gecelerinde güzel bir uyku çekmenin 8 yolu

Çözüm: Eğer yemek zorunda kalırsanız, yüksek proteinli bir atıştırmalık alın. Yatmadan önce hiçbir şey olmaması iyi olur, ancak en azından yüksek bir protein atıştırması hormon merdane koasterını önlemekle kalmayıp aynı zamanda melatonin üretmek için gerekli olan bir amino asit L-triptofan sağlayabilir.

HATA # 6: UYKU HAPLARI KULLANMAK
Uyku hapları uyku sorunlarını maskelemekte ve uykusuzluğun altında yatan nedeni çözmemektedir. Pek çok uyku çalışması, reçeteli veya tezgah üstü olmak üzere uzun vadede uyku haplarının iyiden çok zarar verdiği sonucuna varmıştır. Çok bağımlılık yapabilirler ve çalışmalar potansiyel olarak tehlikeli buluyor . Rahat bir uyku için Altın Süt

Çözüm: Gevşeme tekniklerini öğrenin. Fiziksel sorunların yanı sıra, stres uyku bozukluklarının bir numaralı nedeni olabilir. Geçici stres, kronik uykusuzluk ve sirkadyen ritim uyku bozukluklarına yol açabilir. Bazı solunum egzersizleri, restoratif yoga veya meditasyon uygulayın. Bunlar zihni sakinleştirecek ve stresin yarattığı korkuları ve endişeleri azaltacaktır.

HATA # 7: UYKUYA DALMAK IÇIN ALKOL KULLANIMI
Alkol sedasyon etkisi nedeniyle uykusuzluğa sahip bir çok kişi uykuyu teşvik etmek için alkol alır. Alkol uyuşturucuya neden olan ilk bir uyuşturucuya sahiptir ancak vücut tarafından parçalanmaya başlarsa, genellikle gece yarısı boyunca uykuyu bozarak genel uyku süresinde bir azalmaya neden olur. Bebeğinizin uyku döngüsünü nasıl ayarlayabilirsiniz?

Çözüm: Vücudunuzu ve zihninizi sakinleştiren, sizi uyku için hazırlayan besin maddelerini alın . Uyumana yardımcı olmak için alkol almayın. Amino asitler, L theanine, taurin, 5 HTP ve GABA ve limon balsamı, tutku çiçeği, papatya ve kekik kökü gibi otlardan bazılarında sakinleştirici özellikler vardır. Geceleri mineraller, kalsiyum ve magnezyum alınması da yardımcı olur.

MISTAKE # 8: TELEVIZYON ÖNÜNDE UYUMAK
Hepimiz TV önünde oturma odasında uykuya dalmakta zorlanmıyor, çoğumuz yatakta yatarken TV izliyoruz. Ancak TV izlerken bir yatakta uyuduğumuz zaman, her zaman sonra tekrar uyanıyoruz. Bu, gece zayıf uykunuzu güçlendiren bir döngü veya şartlandırma oluşturur. Bu tür şartlamaya bağlı olarak yıllardır birçok insana uykusuzluk geliştiriyor. Uyku pozisyonunuz sağlığınız hakkında bilgi veriyor

Çözüm: TV’yi yatak odasından çıkarın. Yatakta TV izlemeyin, yatak uyku (ve cinsel ilişki) ile ilişkilendirilmelidir.

HATA # 9: UYKUYA DALMAK UMUDUYLA YATMAK
30-45 dakika içinde uykuya dalamazsanız, en azından bir saat daha, belki de daha uzun süre şansınız olmayacak demektir. Açık “uyku kapısı” nı kaçırdınız veya uyku dalgasını yakalamayı kaçırdınız. Bir “uyku kapısı”, vücudunuzun uykuya dalmasına izin verecek olan açık penceredir. Araştırmacılar beynimizin her gece bütün uyku evrelerinin tekrarlandığı birkaç uyku döngüsünden geçtiğini buldu. Bu döngüler 90 dakika ile 2 saat arasında sürer ve her çevrimin başında vücudun ‘uyku kapısı’ açılır. Uyku kapısı kapalı olduğunda uykuya dalamazsın. Çocuğunuzu uyku saatine nasıl alıştırırsınız?

Çözüm: Uyku dalgasını yakalayın . 45 dakika içinde uykuya dalamayacağınızı bulursanız, kalkın ve yatak odasından çıkın. Bir kitap okuyun, onarıcı bir yoga pozu yapın veya tekrar uyumaya çalışmadan önce 1 -1.5 saat daha sakinleştirici bir aktivite yapın. Yatakta kalma, uykuda kalmamak için strese neden olur. Sörf yapmak gibi, uyku dalgasını yakalamanız lazım. Yorgun olabileceğinizi fark etmediniz mi, ancak uyku halini bırakmaktan kaçınıyorsunuz ve birkaç saat sonra yatmaya hazır olduğunuzda, birdenbire uyandınız mı? Dalgayı kaçırdın.

HATA # 10: UYKUYU BIR PERFORMANS SORUNU HALINE GETIRME
Genellikle sadece uykuyu düşünmek uykuda kalma yeteneğinizi etkiler. Sıklıkla olan şey, uykusuzluk ile baş etme şeklinizin, uykusuzluğun kendisi kadar bir sorun haline geldiğidir. Sıklıkla, uyku sorunlarının kötüleşmesine neden olan uyku moduna girmemekle ilgili endişelenmenin kısır döngüsü haline gelir. Hayatta o kadar çok şey gibi, akışa izin vermek gitmek için. Uyku, nefes almak gibi doğal bir ritm haline gelmelidir; otomatik olarak gelen ve düşünmediğiniz. Ne kadar uykuya ihtiyacımız var? 

Çözüm: Gidip akışla devam et. Nefes alıştırmaları veya meditasyon uygulamak için zamanı kullanın ve ne yediğinizin, hangi ilaçları aldığınızın, hangi davranışların veya belirli etkinliklerin uyku döngüsünü etkileyebileceğinin farkında olun. Vücudunuza dikkat ederek ve farklı gıdalar ve durumlara nasıl tepki verdiğiniz konusunda bilinçlenerek bilinçliliğinizi artırın. Bu saati, uykuya dalmanızın üzülmek yerine verimli bir şekilde kullanın.

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler