Ana SayfaSAĞLIKUykuda Diş Gıcırdatmaktan Nasıl Kurtulursunuz?

Uykuda Diş Gıcırdatmaktan Nasıl Kurtulursunuz?

Sabah uyandığınızda çene veya baş ağrısıyla uyanıyorsanız ya da dişlerinizde bir ağrı hissediyorsanız, gece uyurken dişlerinizi gıcırdatıyor olabilirsiniz. Diş gıcırdatması ya da gece uyurken dişlerini sıkma aslında bir uyku problemidir. Kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda görülen bu rahatsızlık daha çok 20-40 yaşları arasında yaygın olsa da, çocuklarda da sıklıkla görülmektedir.

Geceleri Dişlerinizi Sıktığınızı Nasıl Anlarsınız?

Diş gıcırdatması sesli olduğu için eğer gece uyurken yanınızda biri varsa bunu mutlaka fark eder. Eğer tek başınıza uyuyorsanız sabahları kitlenmiş bir çeneyle, baş veya diş ağrısıyla ya da şişmiş bir alt çeneyle uyanıyorsanız, muhtemelen geceleri dişlerinizi sıkıyor olabilirsiniz. Dişlerimize Zarar Veren 10 Davranış

Diş sıkmanın / gıcırdatmanın diğer belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

• Yüz eklemlerinde gerginlik

• Yüzde veya çene bölgesinde ağrı

• İleri düzey vakalarda ağzı açamama

• Uykusuzluk

• Diş kırılması, dişlerde hassasiyet

Diş Gıcırdatmasının Sebepleri Nelerdir?

Oldukça yaygın görülen bir rahatsızlık olan diş gıcırdatmasının asıl nedeni anksiyete ve strestir. Bunun yanı sıra uyku apnesi, sigara ve alkol gibi maddeler de diş gıcırdatmasına neden olabilir.

Uyku Apnesi

Yapılan araştırmalar, geceleri diş gıcırdatmanın yoğun olarak uykunun 1. ve 2. aşamalarında oluştuğunu, derin uyku sırasında ise nadiren oluştuğunu göstermektedir. Normal uyku apnesi vakalarında uyku esnasında çene açık kalır. Derin uykudan normal uykuya geçerken ki sürede ise dişler arasında temas oluşur ve uzmanlara göre bu da diş gıcırdatmasına neden olabilir. Uyku sırasında bu nefes durmaları ise çene kitlenmelerine veya diş gıcırdatmalarına neden olabilir. Diş gıcırdatmasına da horlama da neden olabilmektedir. Uyku apnesi sırasında oluşan nefes durmaları sona erdiğinde vücut horlama, nefes kesilmesi veya diş gıcırdatma şeklinde tepki verebilir. Çocuklarda Diş Gıcırdatma Sebepleri

Alışkanlıklar ve İlaçlar

Düzensiz uyku, fazla miktarda alkol, kafein ve sigara tüketmek de geceleri diş gıcırdatmasına neden olabilir. Bunun yanında bilinçsiz ilaç kullanmak da diş gıcırdatmasının sebepleri arasında gösterilmektedir. Venlafaksin, sitalopram, fluvoxamine gibi ilaçlar da diş gıcırdatma vakalarını önemli ölçüde tetikler. Bu alışkanlıklar ve ilaç kullanımı stres tepkilerini yöneten dopaminerjik sisteminizde rahatsızlığa yol açarak diş gıcırdatmasına neden olur.

Psikolojik Faktörler

Yoğun stres ve anksiyete, diş gıcırdatmalarının en temel nedeni olarak gösterilir. Diş gıcırdatma vakalarının %70’i stres nedeniyle oluşmaktadır. İlginç şekilde, fazla mesai, düzensiz çalışma saatleri gibi konulardan kaynaklanan iş stresinin diş gıcırdatma vakalarında temel stres kaynağı olduğu gözlemlenmiştir. Bu tür stresi yaşayan erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla diş gıcırdatma vakasına rastlanmıştır. Diş Gıcırdatma İçin En İyi 11 Esansiyel Yağ

Diş Gıcırdatma Nasıl Tedavi Edilir?

Uzmanlar, diş gıcırdatma vakalarının insan hayatını önemli ölçüde etkilediğini düşünüyor. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmesi şart. Bu rahatsızlığın çeşitli tedavi yöntemleri bulunuyor:

Kişiye Özel Üretilen Ağız Korumaları

Bu ağız korumaları plastik veya silikon malzemeden, kişiye özel olarak üretiliyor. Diş gıcırdatmasından muzdarip olan kişiler gece uyumadan önce bu korumayı dişlerine takarak hem diş gıcırdatmayı önleyebiliyor hem de gece boyunca oluşan çene bölgesindeki yoğun kas hareketlerinin önüne geçebiliyor.

Stresi Azaltmak

Diş gıcırdatmasının en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen stresle terapi veya çeşitli rahatlama yöntemleriyle baş edebilir ve bu rahatsızlığı büyük ölçüde rahatlatabilirsiniz. Süt Dişlerini Saklamak Hayat Kurtarabilir

Uyaranları Azaltmak

Tütün ve kafein gibi uyaranları azaltmak bu rahatsızlığın tedavisinde oldukça önemli bir yer tutar. Aynı şekilde düzenli egzersiz yaparak stresi azaltmak ve düzenli bir uyku düzeni de tedavide işe yarayacak diğer etkenler arasındadır.

Hipnoz Tedavisi

Hipnoz tedavisi uygulanan birçok hastada diş gıcırdatma hastalığının büyük ölçüde rahatladığı tespit edilmiştir. Bu tedavinin uygulandığı hastalar sabahları daha az ağrıyla ve kitlenmemiş bir çeneyle uyandıklarını belirtmişlerdir.

 

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler