Ana SayfaSAĞLIKVücudunuzdaki Ağır Metallardan Kurtulmanın Yolları

Vücudunuzdaki Ağır Metallardan Kurtulmanın Yolları

Hava kirliliği çok önemli sorunlardan biri. Sürekli olarak kirli hava soluyarak, ağır metaller ve metaloidleri vücudumuza alıyoruz. Ağır metalleri üç yolla vücudumuza alıyoruz.

Soluma: Soluduğumuz hava hem insanlar hem de doğal olaylar sebebiyle kirleniyor. Motorlu araçlar havaya ağır metaller yayıyor. Ayrıca fabrikalar, madenler, endüstriyel alanlar, kağıt işleme tesisleri ve nükleer enerji santrallerinde çalışan insanlar ağır metallere daha fazla maruz kalıyor.

Yutma: Bazı hayvanlar ve bitkiler ağır metaller açısından çok yüklüdür. Ayrıca kirlenen tatlı su kaynakları da ağır metalleri insanların vücutlarına taşıyor.

Emilim: Kirlenmiş hava veya toprak ile temas sırasında gözlerimiz ve cildimiz ağır metalları emiyor.

Ağır metallere uzun süreli maruz kalma ciddi merkezi sinir sistemine zarar verebilir, zamanla kanserojen olabilir ve ölümcül kardiyovasküler yansımaları bulunuyor.

Peki doğal yollarla vücudunuza aldığınız ağır metalleri nasıl atabilirsiniz?

  1. Yeterli Su

Vücudunuzun yüzde 65’i sudan oluşuyor. Sağlık için su vazgeçilmezdir.

Dehidrasyon hücrelere zarar veren serbest radikallere karşı vücudun direncini önler. Ağır metaller vücudumuza girdiğinizde, oksidatif stres onların toksisite tetikler. Bol su içmek oksidatif stresi azaltır ve vücuttaki ağır metallerin toksisitesini önler.

Ayrıca, su vücuda gerekli besinleri ve mineralleri taşır. Bu besinlerin ve mineraller detoksifikasyon organlarını güçlendirir (Karaciğer, böbrekler, bağırsak, solunum yolları ve cilt)

  1. Fermente Gıdalar yiyin

Vücuttan ağır metallerin atılması için gastrointestinal bakteri ya da probiyotikler önemli rol oynur.

Fermente gıdalar probiyotikler açısından zengindir.

Bağırsakta bulunan laktik asit bakterileri (Lactobacillus) ağır metalleri bağırsaktan atma yeteneğine sahip. Bu bakterileri içeren fermente gıdalar probiyotikli yoğurt, peynir altı suyu, süzme peynir, kefir, mayalı tofu ile salatalık turşusu, turp, pancar ve sarımsak sayılabilir.

  1. Polifenolleri arttırın

Polifenoller, bizim diyetimizde bol miktarda bulunan mikro besinlerdir. Kanserle mücadele ve kardiyovasküler hastalıkları önleme konusunda önemli rol oynarlar.

Polifenoller açısından en zengin kaynakları karanfil, anason, nane kuru, kurutulmuş kekik, keten tohumu, kakao tozu, bitter çikolata, yeşil çay, kuş kirazı, yaban mersini, çilek, siyah kuş üzümü ve eriktir.

Polifenoller ile ilgili az bilinen gerçek şudur. Bunlar antioskidan emzim geliştirmektedir. Bu enzim ağır metallerin detoksifiyeden sorumludur.

  1. Kükürt bakımından zengin yiyecekler tüketin

Glutatyon insan vücudunda birincil antioksidandır ve zararlı toksinler ve ağır metallerin vücudan atılmasının anahtarıdır. Ağır metallere tutunur ve karaciğer ile böbrekler yoluyla ağır metalleri atar.

Arsenik, doğrudan vücut glutation üretimini engelleyen bir ağır metaldir.

Kükürt yönünden zengin besinler vücutta glutatyon aktivitesini artırmaktadır.

Kükürt bakımından zengin yiyecekler brokoli, lahana, ıspanak, su teresi, kara lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar gibi sebzelerin yanı sıra sarımsak, soğan, pırasa ve arpacık soğandır.

  1. Süt tüketin

Karaciğer vücudun detoksifikasyon gücüdür. Süt devedikeni toksik ağır metallerin emilimini engeller ve karaciğer hücrelerini güçlendirir. Günlük beslenmenize deve dikenini dahil edin.

Süt devedikenini detoksifikasyon amacıyla bir günde 6 kez çay olarak içebilirsiniz.

  1. Kişniş

Kişniş vücut içinde bulunan alüminyum, cıva ve kurşun gibi ağır metallere tutunur. Ayrıca, müthiş bir antioksidan özelliğine sahiptir. Detoksifikasyon için her sabah kahvaltı için bir bardak kişniş suyu için. 1 demet kişniş, 1 kabak, 1 kereviz sapı, 1 adet yeşil elma, yarım limon suyunu karıştırın ve meyve suyu elde edin. Bu suyun içine bir miktar tuz da ilave edebilirsiniz.

  1. Egzersiz

Düzenli egzersiz birkaç saniye içinde terlemeyle toksinleri atabilirsiniz. Ancak günlük yürüyüş ve düşük yoğunluklu egzersiz toksinleri atmak için yeterli olmayabilir. Egzersiz, yüksek yoğunlukta olmalı ve ter bezleri harekete geçmelidir.

  1. Sauna

Sauna, ter yoluyla yine toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Vücuttaki metalleri atmak için uzun süreler sauna seansları yapılması gerekir. Bu seanslar tıbbı olarak izlenmelidir. Ancak toksinlerin atılması için güvenli bir yoldur.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler