Ana SayfaYEMEKEvde Lor Peyniri ve Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

Evde Lor Peyniri ve Peynir Altı Suyu Nasıl Yapılır?

İstediğiniz miktarda ki sütü bir gün oda sıcaklığında bekletiyorsunuz. Süt mümkünse pastörize süt olmamalıdır. Beklettiğimiz sütün böylece ekşimesi sağlanır. 5 litre sütten yaklaşık 1 kilo lor peynir çıkarabilirsiniz. Kimisi bu peynire süt ekşimiği de der. Ama siz ne derseniz deyin bu tarif tam yağlı, kahvaltı da afiyetle tuzlayıp yiyebileceğiniz harika bir lezzet.

Dilerseniz beklettiğiniz sütün üzerine biriken kaymağı bir kaşık yardımıyla alıp az yağlı bir peynir elde edebilirsiniz. Beklettiğiniz sütü kısık ateşte kaynatın. Süt tam kaynayınca 5 dakika kaynamasına devam ettirin ve 2 – 3 damla limon damlatın. Oluşan peynirin suyundan ayrılması için yaklaşık bir saat dinlendirin. Keçi Peynirinin 7 İnanılmaz Sağlık Faydası

Lor peynir suyun üzerinde birikecektir. Peyniri bir tülbentle süzün ve suyunun iyice sızması için tülbentte bir yere asılı olarak bir gece bekletin. Peynir tamamen süzüldükten sonra bir saklama kabında tuzlayarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Buzluğa atıp 3 aya yakın bir süre bekletebilirsiniz.

Peynir altı suyu ile ne yapılır?
Peki, peyniri yaptık, altta kalan suyu atacak mıyız? Hayır, tabi ki de. Kavanozlara doldurup buzdolabında süt koşullarında saklayabilirsiniz. Yani sütü buzdolabında ne kadar saklayabiliyorsanız peynir altı suyunu da o kadar saklayabiliyorsunuz. Buzlukta da cam kavanoza koyup dondurup saklayabilirsiniz. Peynir altı suyuyla ne mi yapılır? . Bu harika protein depolu sağlıklı ev yapımı peynirle harika poğaça ve börekler yapıp sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz. Sütü ve yoğurdu kullanabileceğiniz her türlü hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Peyniri Neden Plastik Poşete Sarmamalısınız?

İçine süt ya da yoğurt kattığınız kurabiye ve poğaçalarda peynir altı suyunu kullanırsanız daha lezzetli tatlar elde edersiniz. Hatta börek hamurlarınızı ile bu suyla hazırlayabilirsiniz. O vazgeçemediğimiz bisküvi ve çikolataların içindekiler kısmına baktığınızda, hepsine peynir altı suyunun katılmış olduğunu göreceksiniz. Hatta bu bol proteinli içeceği fazla kaçırmamak şartıyla içebilirsiniz. Eğer tavuklarınız varsa yemlerini peynir altı suyuyla hazırlayıp yumurtalarının daha besleyici hale gelmesini sağlayabilirsiniz.

Ayrıca beslediğiniz tavukların et kalitesini bu şekilde arttırabilirsiniz. Kedi ve köpek mamalarında da kullanabilirsiniz. Etlerinizi terbiye edebilir, çorbalarınıza su yerine peynir suyu katarak besleyiciliğini iki kat arttırmış olursunuz. Pilavlarınızda, turşu yapımında da kullanırsanız çok iyi sonuçlar alırsınız. Ayrıca sebzeleri bu suyla haşlayıp besleyici özelliklerinin kaybolmasını önlemiş olursunuz. Bunların dışında hazmedilmesi zor olan yemeklere katıldığında hazmı kolaylaştırıcı etkiye de sahipmiş. Hatta yurt dışında hazmı kolaylaştıran içeceklere katılıyormuş. Yoğurttan Doğal Çökelek Yapımı

Peynir altı suyunun faydaları nelerdir?
İçerdiği bol kalsiyum nedeniyle kas ve kemik gelişimine yardımcı kas ve kemik ağrılarını azaltan ve kadınlarda kemik erimesini önleyici etkiye sahiptir. Sporcuların ve çocukların beslenmelerinde mutlaka yer verilmesi gereken bir besindir. Çocukların boyunun uzamasını sağlar.  Ayrıca probiyotik bankası olan peynir suyunun mide ve bağırsak rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Protein barlarına alternatif olabilecek sağlıklı kolay ulaşılabilir bir besin kaynağıdır.

Sizin olduğu gibi bitkilerin de protein ihtiyacını karşılar. Yetiştirdiğiniz bitkilerin diplerine de bir miktar peynir suyu dökebilirsiniz. Asit ihtiyacı olan bitkilerinizin yetişmesinde daha etkili olduğu bilinmektedir. Cilt lekelerini önler ve cildin sıkılaşmasını sağlayarak parlaklık ve canlılık kazandırır. Ayrıca peynir altı suyu çok etkili bir antibiyotik özellik taşır. Peynir altı suyu sütteki minerallerin en faydalı hale geldiği safhadır. Su halinde kullanıldığı gibi toz haline getirilip kullanılabiliyor. Faydası saymakla bitmeyeceği atın değerinde bu besine hayatımızda mutlaka gerektiği kadar yer vermeliyiz. Tabi her şey de bir sınır olduğu gibi peynir altı suyu tüketiminde de aşırıya kaçmamak lazım. Kesilen Sütü Nasıl Değerlendirebilirsiniz?

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler