Ana SayfaYEMEKLezzetli Kuymak (Mıhlama) Nasıl Yapılır?

Lezzetli Kuymak (Mıhlama) Nasıl Yapılır?

Yöresel lezzetlerin en önemlilerinden birisi kuymaktır. Trabzon yöresine aittir. Ancak lezzeti ile tüm Türkiye’nin en çok sevdiği Karadeniz yöresi ürünlerinden birisidir. Vitamin değerininde yüksek olması sayesinde enerji vermektedir. Genellikle kahvaltılarda tüketilen bir besindir. Lezzetli bir mıhlama yapmanın en önemli noktası yüzde yüz doğal ürünler ile yapılmış olmasıdır. Bu sayede tam tadında bir kuymak yersiniz. Karadeniz’in her yöresinin ayrı ayrı mıhlama tarifi bulunmaktadır. Ancak en çok bilineni Trabzon yöresine ait olanıdır. Genellikle Karadenizliler tarifi zenginleştirerek farklı tatlar elde etmektedir. Patatesli Mısır Ekmeği Nasıl Yapılır?

Mıhlama (Kuymak) Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı köy tereyağı
  • 4 yemek kaşığı doğal mısır unu
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Bir çimdik tuz
  • 200 gram tel peyniri (kaşar peynir ya da Trabzon köy peyniri)

Mıhlama Yaparken Seçeceğiniz Tavanın Önemi

Öncelikle orta boy bir tava kullanmalısınız. Malzemeye göre tavanın büyüklüğünü ayarlamanız önemlidir. Isının eşit dağılımını sağlarsınız. Malzemeler tavada az gibi görünse de su girince malzeme 3 katına çıkacaktır. Tavayı bu ihtimali göz önüne alarak seçmelisiniz. Ayrıca bakır tava kullanırsanız görünüm açısından daha estetik olacak ve servis ederken güzel bir görsel elde edeceksiniz. Mıhlamanın lezzeti bakır tavada daha güzel olduğu ustaları tarafından da söylenmektedir. Mısır Ekmeği Tarifi

Mıhlama Yapılışı

Mıhlama’nın yapılışı aslında oldukça kolaydır. Malzemeleriniz kaliteli olduktan sonra çok lezzetli bir kuymak yemeniz mümkündür. Ancak küçük püf noktaları vardır. Malzemelerin eklenme sırası önemlidir. Bunun için tereyağını tavada eritin. Biraz kaynadıktan sonra içine mısır ununu ekleyerek hafif kavurun. Biraz tuz ekleyin Burada ocağın başından ayrılmadan sürekli karıştırmanız önemlidir. Daha sonra içine suyu yavaş yavaş ekleyin. Suyu eklerken sürekli karıştırmaya devam etmelisiniz. Sonrasında içine küçük parçalara ayırdığınız Trabzon peyniri ya da kaşar peynirini ekleyerek 1 dakika daha pişirin. Peynir eridikten sonra ocağın altını kapatarak servise hazır hale getirmeniz mümkündür.

Rize Usulü Mıhlama Tarifi

Trabzon usulü yapılan kuymak tarifinin hemen hemen aynısıdır. Ancak içerisine konulan mısır unu biraz daha iri öğütülmüş olanıdır. Damak tadınıza göre farklı tarifler deneyerek size en iyi gelen lezzetli geleni seçebilirsiniz. Peynir olarak Rize’ye has olan Minci peyniri kullanılmaktadır. Ancak bulmak biraz zordur. Minci yerine kaşar peyniri kullanabilirsiniz. Mısır Nişastasının 18 Mucizevi İşlevine Hayret Edeceksiniz

Artvin Usulü Kuymak Tarifi

Diğer mıhlamalardan biraz farklıdır. Artvin’de mıhlama yapımında kaymak kullanılır. Aynı ölçüde malzemeleri kullanarak yapabilirsiniz. Ancak tereyağı yerine kaymak kullanmalısınız. Mıhlama yapmaya başladığınızda kaymak karıştırarak çok hafif yanması sağlanır. Böylece lezzeti ortaya çıkmış olur. Kaymak yandıktan sonra içine yavaş yavaş mısır unu ilave ederek karıştırmaya devam etmelisiniz. Sonrasında içine kaynamış ve hafif ılımış olan suyu yavaş yavaş ilave edin. Karıştırarak suyunu çekmesini sağlayın. Mıhlama suyunu çektikten sonra içinde elinizde bulunan tel peynir ya da kaşar peynirini ekleyerek eritin. Peynir eriyince ocağın altını kapatarak servise hazır hale getirebilirsiniz. Tuz ayarını peynirin tuzuna göre yapmanız iyi olur.

Iğdır Usulü Kuymak Nasıl Yapılır?

Aslında hemen hemen tüm mıhlamalar aynı gibi görünür. Ancak küçük değişiklikler ile lezzeti değişmektedir. Iğdır usulü kuymak yapımında zerdeçal da denilen sarı kök adlı baharat kullanılmaktadır. Zerdeçal mıhlamanın besin değerini yükselten çok faydalı bir baharattır. Bunun dışında tüm yapılış ritüeli aynıdır. Mıhlamayı yaptıktan sonra üzerine kepleme adı verilen bir baharat serperek servis edilir. Kepleme; tarçın, karabiber, nabat şekeri, muğek baharatlarının karışımından oluşur. Bu baharatlar mıhlamanın görselinde güzel bir görüntü olmasını sağlayacaktır.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler