Ana SayfaYEMEKPesto Sos Nasıl Yapılır? Hangi Yiyeceklerle İyi Gider?

Pesto Sos Nasıl Yapılır? Hangi Yiyeceklerle İyi Gider?

Değişik tatlara açıksanız pesto sos tam size göre bir lezzettir. Malzemeleri Türk mutfağında hep kullanılan malzemelerdir. Pesto Sos ise İtalyan ise İtalyan mutfağına özgü bir lezzettir. Ancak genellikle İtalyan mutfağındaki lezzetler Türk damak tadı ile uyumludur. Bu nedenle tadını bilenler tarafından oldukça sevilmektedir. Malzemeleri çok kolay bulunabilecek besinlerdir. Pestonun kelime kökü dövmek ya da ezmek gibi anlamlara gelir. Yani adlında yapılışında malzemeler dövülerek yapılıyor. Günümüzde ise rondoların çıkmasıyla bu aparatlara çok fazla gerek kalmadı. Yinede isterseniz ve zamanınız varsa havan kullanarak yapabilirsiniz. Ancak biraz uğraş gerektirir.

Pesto’nun Malzemeleri

Aslında herkesin kolayca bulabileceği malzemelerden oluşmaktadır. Ancak fesleğen bulmak mevsimlere göre biraz zor olabilir. Bu nedenle mevsiminde alarak yapıp buzlukta stoklayabilirsiniz. Küçük kaplara koyarak buzluğa koyarsanız daha kullanışlı olacaktır. Pesto’nun malzemeleri ise şunlardır; 1 demet fesleğen, 80 gram parmesan peyniri, 50 gram çam fıstığı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 2 diş sarımsak, bir çimdik tuz. Malzemeleri istediğiniz ölçüye göre katlayarak arttırabilirsiniz. Ayrıca fesleğen mevsiminde değilseniz farklı alternatiflerle de yaparak çeşitlendirmek sizin elinizdedir. Örneğin desleyen yerine roka da kullanılabilir. Ancak orijinali fesleğen ile yapılanıdır. Bir başka öneri de eğer cevizi seviyorsanız bir miktar ceviz de katabilirsiniz. Cevizleri de aynı fıstıklar gibi hafif kavurursanız lezzetlerini daha iyi ortaya çıkaracaklardır.

Pesto’nun Yapılışı

Fesleğenleri ayıklayarak suda yıkayın. Mümkünse sirkeli suda biraz bekletebilirsiniz. Zararlı maddeler varsa arınmasını sağlarsınız. Sonrasında fesleğenleri iyice kurutun. Çabuk kurumaları için temiz bir havluya serebilirsiniz. Kuruduktan sonra ince ince doğrayarak bir kenara alın. Daha sonra çam fıstıklarını tavada kısık ateşte 5 dakika kavurun. Bu fıstıkların aromasının daha da belirginleşmesini sağlayacaktır. Sarımsakları tuz ile birlikte havanda iyice dövün. Böylece iç içe geçmesini sağlarsınız. Sarımsağın kokusu da bu sayede biraz dağılır. Parmesan peynirini ise rendenin en ince kısmıyla rendeleyin. En son tüm bu malzemeleri zeytinyağı ve parmesan peyniri dışında rondodan geçirin. Eğer isterseniz bu işlemi havanda döverekte yapabilirsiniz. Ancak uzun bir vaktinizi alacaktır. Malzemeler iyice karıştıktan sonra içine yavaş yavaş parmesan peyniri ve zeytinyağını ekleyerek karıştırma işlemine devam edin. Tüm malzemeler iyice karışınca bir kaba alarak buzdolabında saklayabilirsiniz. Fazladan sosunuz varsa buzlukta saklamanız mümkündür.

Kahvaltı’da Pesto Sosu

Bu sosu kahvaltı yaparken ekmeğinizin üzerine sürerek yiyebilirsiniz. Ayrıca kızarmış ekmek dilimlerinin üzerine sürerek servis etmeniz farklı bir alternatiftir. Peynirlerinizin üzerine, domateslerin üzerine gezdirerek farklı seçenekler oluşturmanız mümkündür. Ayrıca kahvaltı için ekmek dilimlerinin üzerine domates ve peynir koyarak fırına verebilir sonra da üzerine pesto sos sürerek servis edebilİrsiniz. Farklı bir pizza tarifi denemiş olursunuz.

Makarna ve Pizzaların Üzerine Pesto Sos

Makarnaların lezzeti kadar üzerine sürülecek soslarda lezzetli olmalıdır. Bunun için makarnaları suda haşlayıp yalnızca tereyağı ile karıştırıp üzerine pesto sos gezdirebilirsiniz. Ayrıca domatesli ve kıymalı yapacağınız bir makarna sosunun üzerine de pesto sos çok şahane bir tercih olacaktır.

Pesto Sosu Kullanabileceğiniz Diğer Alanlar

Aslında birçok yemek türüyle uyumlu bir sostur. Çok sade yapacağınız bir yemeğin üzerine gezdirerek farklılık oluşturabilirsiniz. Birazda damak tadınıza göre değişiklikler oluşturmak sizin elinizdedir. Mangalda pişireceğiniz etlerin üzerine, evde yapacağınız birbirinden lezzetli pilavların üstüne, salatalarınıza ve daha birçok yemek çeşidinde kullanabilirsiniz.

Pesto Sosun Saklama Koşulları

Mümkünse cam kavanozda saklamalısınız. Ancak buzluğa kaldıracaksanız küçük kaplarda buzluğa koyabilirsiniz. Buzdolabında 1-2 hafta derin dondurucu da ise 2 buçuk aya kadar saklamanız mümkündür.

 

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler