Ana SayfaYEMEKYemek Pişirilirken Yaygın Olarak Yapılan 10 Hata

Yemek Pişirilirken Yaygın Olarak Yapılan 10 Hata

Yemek yaparken, bazı püf noktalarını bilmemiz gerekir. Ne kadar usta ahçı olursanız olun, bazı hatalar yapıyor olabilirsiniz. Yemek yaparken ev hanımlarının ve profesyonel ahçıların yaptıkları en temel hataları sizler için toparladık. Siz de bu hatalardan bazılarını yapabilirsiniz.

1

1. Tarifi baştan sona okuyun

Eğer bir yemeği tarife göre yapacaksanız, işe başlamadan önce tarifi baştan sonra önce okuyun. Çünkü yemeği yaparken, bazı malzemelerin veya aletlerin olmadığını görebilirsiniz. Özellikle eksik malzemenin olması yapacağınız yemeğin lezzetini olunsuz olarak etkileyebilir.

2. Doğru kesme tahtası kullanın

Küçük kesme tahtaları şirin ve sevimlidir. Ancak küçük kesme tahtası yemek yaparken çok uygun değildir. Kesme tahtanız yemek yaparken her zaman büyük olmadır. Böylece dilimlemek zorunda olduğunun malzemeleri rahatlıkla hazırlamanıza imkan sağlar.

3. Yanlış bıçak kullanmayın

Yemeğin malzemelerini hazırlarken farklı bıçaklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Sarımsak gibi küçük malzemeleri dilimlerken, tavuk gibi büyük bir eti keserken veya sebze keserken kullanacağınız bıçaklar farklı olmalıdır. Bunun için her iş için çok amaçlı bıçakları tercih edin.

4. Çalışırken dağınık olmayın

Mutfağınızda çalışırken dağınık olmamaya dikkat edin. Dağınıklık hem yemeğinizi organıze etmekte hem de birbiriyle temas etmemesi gereken bazı malzemeleri korumak için faydalı olacaktır. Bunun için kesme tahtanızın yanında çöp kovanızın bulunması mutfakta çalışırken dağınıklığı önleyecektir.

2

5. Soğuk tavaya malzeme eklemeyin

Pişireceğiniz malzemeleri tava veya tencereye koyacaksanız, önceden ısıtılmış olmasına dikkat edir. Tencere veya tavanızı ısın ve üzerine yağ ilave edin. Yağ ısındıktan sonra malzemelerinizi ekleyin. Eğer soğuk yağa malzemeleri koyarsanız, hem yağ çekmesi hem de yapışması kaçınılmazdır.

6. Buzdolabından çıkardığınız eti pişirmeye başlamayın

Et, balık veya tavuk pişirecekseniz, ister ızgara ister fırın olsun, buzdolabından çıkararak direk olarak pişirmeye başlamayın. Eğer böyle yaparsanız, etin dışı pişecektir ama içi çiğ kalakacaktır. Et ve balık gibi gıdaları buzdolabından çıkarın ve oda sıcaklığında 15-20 dakika bekletin. Ardından pişirme işlemine başlayın. Oda sıcaklığındaki etler, her zaman eşit oranda pişer.3

7. Yemeklere baharatları erken ekleyin

Özellikle çok fazla lezzetli olmayan yemek yapıyorsanız (orn. kabak gibi) o zaman baharatını ve lezzetlendirici malzemeleri yemek pişerken eklemeyi unutmayın. Yemek pişerken baharatları eklenerek lezzetin birbirine karışmasını sağlayın.

8. Doğru tencere kullanın

Yemek yaparken kullanacağınız tencereyi doğru seçin. Kullanacağınız malzemelere göre tencere ne büyük ne de küçük olmalıdır. Özellikle küçük tencerede yemek pişiriyorsanız, malzeme fazla olduğu için ısı düşük olacak ve yemekleriniz hep haşlama tadında olacaktır. En iyi pişirme tüm malzemelerin eşit pişirilmesi sonucu elde edilir. Özellikle et pişiriyorsanız, et parçalarının birbirine değmediğine dikkat edin. Parçalar arasında mutlaka aralıklar olmalıdır.

9. Yemeği pişirirken tadın

Yemek pişirirken sık sık tadına bakmayı unutmayın. Çünkü akşam yemeği masaya getirdiğinizde eksik veya fazla baharatlar sebebiyle riske girmeyin. Yemeğinize eklediğiniz baharat veya malzemeler sonrasında tadına bakın. Bu olmazsa olmaz kuraldır.

10. Eti pişirdikten sonra bekletmeyin

wet ve tavuk pişiriyorsanız, pişirdikten sonra bekletmeyin. wözellikle ızgara veya fırında bu işlemi yapıyorsanız, pişmenin hemen ardından eti veya tavuğu yiyin. wçünkü bekleme sırasında etin veya tavuğun suyu çıkacaktır. Et ve tavuk sulu olmadığı zaman kuru bir lezzete sahip olacaktır.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler