Ana SayfaYEMEKZahter Nedir? Mutfakta Nasıl Kullanılır?

Zahter Nedir? Mutfakta Nasıl Kullanılır?

Zahter kendiliğinden yetişen yabani bir bitkidir. Zahter bitkisi, sıcak ve güneşli ortamlarda büyüdüğü için kayalık ve dağlık alanlarda hızla yayılır. Pembe çiçekleri olan yaklaşık 50 cm boyunda bir bitkidir. Bu bitki kekiğe benzemektedir. Zahter bitkisinin diğer isimleri; kara kekik, dağ kekiği, za’tar, thymbra spicata olarak bilinmektedir. Keskin bir kokusu olan bu bitki, Orta ve Güney Anadolu bölgelerinde, Hatay ve Gaziantep yörelerinde yetişmektedir. Uçucu yağ ve tanen içermektedir. Zahter bitkisinin içeriğinde, B6 vitamini, A vitamini, folik asit, demir, manganez, potasyum, kalsiyum ve selenyum vardır.

Zahter Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Zahter bitkisinin, oldukça çok faydaları vardır. Bu bitki, toksinleri atarak vücudu temizleme özelliği ile bilinmektedir. Maske haline getirilerek, cilt lekelerine de iyi gelir ve cildi parlaklaştırır. Bu bitki, böbrek hastalıklarına ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir. Yaraların üzerine sürüldüğünde, mikropları öldürür ve yaraların iyileşmesine neden olur. Zahter, sinirleri kuvvetlendirir, hazmı kolaylaştırır, mesane ağrısını dindirir, idrar söktürür, iştah açar, saç dökülmesine iyi gelir, kalp çarpıntısını giderir ve mantar hastalıklarına iyi gelir. Bu bitki uyarıcıdır ve bedeni kuvvetlendirmektedir.

Zahter Bitkisinin Zararları Nelerdir?

Zahter bitkisi, çok faydalı bir bitkidir. Fakat her şeyin olduğu gibi bu bitkinin de kullanılmaması gereken durumlar vardır. Zahter bitkisinin içerisinde, thymol yani antisepsi özelliği olan bir madde bulunduğu için düşüklere neden olabilmektedir. Bu nedenle hamile bayanların kullanması için sakıncalı bir bitkidir. Zahter bitkisini guatr hastalarının da kullanmaması tavsiye edilir. Herhangi bir sorundan dolayı ilaç kullanan kişilerinde, zahteri tüketmeden önce doktora danışmaları tavsiye edilmektedir. Bireylerin bünyeleri, birbirinden farklı olduğu için nadir olmakla birlikte alerjik reaksiyon görülebilmektedir.

Zahter Bitkisi Nereden Alınır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

Zahter bitkisi, haziran ve ağustos aylarında olgunlaşmakta ve toplanmaktadır. Bu bitki, saplarıyla beraber toplanır ve kurutulur. Kurutulan yapraklar toz haline getirilir. Toz haline gelmiş bir zahter kullanıma hazırdır. Sofralarda yerini alabilir. Çok yaygın olmamakla beraber taze olarak da tüketilmektedir. Zahter otu, marketlerde ya da aktarlarda kolayca bulunabilmektedir. Zahter bitkisini seçerken dikkat edilmesi gereken nokta rengidir. Taze bir zahterin rengi gri – yeşil olmalıdır. Siyahlaşmaya başlayan ve sararan zahter bayatlamış demektir.

Zahter Bitkisinin Çayı Nasıl Yapılır?

Zahter bitki çayı, yeşil çay gibi demlenmektedir. Önemli olan nokta çok fazla demlenmemesidir. Zahter çayı, demlikte kaynatılmamalıdır. Demlikte kaynatılması halinde, bitkinin içerisinde bulunan thymol adı verilen uçucu yağı kaybolur ve etkisi azalır. Ayrıca çok kaynatılması halinde acı bir tat alır. Bir fincan sıcak suya bir çay kaşığı zahter atılır ve birkaç dakika beklendikten sonra hemen tüketilir ya da bir çay süzgeci ile önce yıkanır, daha sonra üzerinden sıcak su dökülerek demi alınır.

Kahvaltılık Zahter Hazırlanışı Ve Tüketimi

Zahter bitkisinin kahvaltıda kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Özellik de doğu bölgelerinde çok yaygın görülmektedir. Kahvaltılık zahter hazırlanırken içerisine; buğday, rezene, küzbara, biber, tuz, kimyon, melengiç (yabani Antep fıstığı), kavun çekirdeği, karpuz çekirdeği, kavrulmuş nohut, leblebi, mayana, susam ve sumak ile birlikte karıştırılarak tüketilmektedir. Bu karışıma isteğe bağlı olarak ekleme ve çıkarma yapılabilir. Zahter bitkisi, hiçbir baharatla karıştırmadan da tüketilebilmektedir. Sadece zahteri tüketmek isteyenler, ayrı bir tabakta zeytinyağı ile birliktede tüketmektedirler. Ayrıca bu tarife, isteğe bağlı olarak pul biber de eklenebilir. Zahter aynı zamanda zeytinyağlı salamura olarak da kullanılmakta ve evde kolayca yapılabilmektedir. Zahter bitkisinin salamura hali hazır olarak da satılmaktadır.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler