Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarına baharat olarak kullanılan karanfil adı verilir. En çok Zanzibar, Endonezya, Madagaskar, Hindistan ve Sri Lanka’da yetişir. Ülkemizde karanfil ismi kokusunun Dianthus çiçeği olarak geçen ve karanfil olarak bilinen çiçeğe benzetilmesinden kaynaklanmaktadır ve kokusu dışında bu iki bitkinin bir akrabalıkları bulunmamaktadır. Çin’de yaklaşık 2500 yıldır kullanılmaktadır. Toz veya tane halde bir çok yemekte, sosta,tatlılarda ve içeceklerde kullanılmaktadır.
Gerek karanfilin kullanım alanları ile aşina olanlar için, gerekse bilgisi olmayanlar için alternatif kullanım alanları şu şekilde listelenebilir:
- kuzu
- balık
- köfte
- tavuk haşlama
- okyanus lokumu (scallops)
- yengeç
- çorba
- kırmızı lahana
- soğanla birlikte yahnilerde
- brüksel lahanası
- karnıbahar
- kabak
- incir
- tatlılar
- vanilyalı dondurma
- soslar
- armut
- elma
- sıcak şarap
- komposto
- kek
- meyve salatası
- ekmek
* Bir tülbentin içerisine koyacağınız soğan dilimleri, karanfil, tarçın ve 2-3 küp şekeri etlerinizi kaynatırken suyuna atıp bir süre sonra çıkarak etinize farklı bir lezzet katabilirsiniz.
Sindirimi düzenleyen, diş ağrılarını hafifleten, şişkinliği alan, mide bulantısını azaltan, kan dolaşımını hızlandıran karanfilin, toz ya da tanelerinden çay yapılabilir.
Karanfil çayı için, 1 su bardağı kaynayan suya 7 – 8 tane karanfil tanesi atılır, kısık ateşte 4 dakika daha kaynatılır ve ateşten alınır. Süzüldükten sonra, ılık olarak yudum yudum içilir.