Ana SayfaAİLEÇOCUKOyun İçin Oyuncak Şart mı?

Oyun İçin Oyuncak Şart mı?

Oyun, çocuk için yemek yemek ya da nefes almak kadar doğal ve gerekli bir eylemdir. Çünkü yetişkinler duygu ve düşüncelerini kelimeler ile ifade edebilirken, bu, çocuk için oldukça zor ve uzak bir olasılıktır. Zira çocuk, henüz düşündükleri ve hissettiklerine kendisi de hakim değildir ve bunları nasıl anlatacağını da bilemez. Dolayısı ile oyun çocuğun adeta dili hükmündedir ve bu dili bilen kişi, çocuğun dünyasına da kalbine de girmeyi başarır.

Peki oyuncak, bu kadar önemli ve özel olan oyun eyleminin neresinde yer alır? Oyuncak olmadan oyun olmaz mı? Ya da çocuğunuzla kaliteli, nitelikli zaman geçirmek için tek yapabileceğiniz şey oyun oynamak mıdır? Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirerek hangi etkinlikleri yapabilirsiniz? İşte size bazı öneriler:

  • Çocuğunuzla birlikte gazete, dergi ya da kitap okumak tahmin ettiğinizden çok daha güçlü bir etkiye sahiptir. Gördüğünüz resimler hakkında sohbet edebilir, hayal gücünüzü kullanıp resimlere konuşma balonu yazabilir, hatta resimlere sakal-bıyık bile çizebilirsiniz.
  • Alışverişe gitmeden önce ihtiyaç/alınacaklar listesi hazırlarken çocuğunuzu da çağırın ve onu gördüğü ihtiyaçları da ekleyin. Alışverişe giderken listeyi çocuğunuzla bölüşün ve bir kısmını gidip onun almasını isteyin.
  • Her çocuk yemek yemeyi sevmeyi sevmeyebilir ama istisnasız her çocuk yemek yapmayı sever. O zaman bunu deneyin! Örneğin, malzemeleri çıkarın ve birlikte sandviç hazırlayın, puding pişirin. Mutfakta keyifli geçen bu zamanlar, çocuğunuzla ilişkiniz için çok verimlidir. Ve elbette sizin için de…
  • Doğa, çocuklar için her zaman en iyi kaynak olmuştur, hala da öyledir. Herkes için doğaya çıkmak mümkün olmasa da en azından parka gidilebilir, ağaçları, toprağı gözlemleyebilirsiniz. Hatta bir defter alıp, topladığınız yaprakları bu deftere yapıştırarak yaprak koleksiyonu yapabilirsiniz.
  • Fotoğraf çekmek, her çocuk için keyifli ve öğretici bir aktivitedir. Özellikle dijital fotoğraf makinelerinin yaygınlığını ve popülerliğini düşündüğümüzde pek de maliyetli sayılmayacak bu etkinlik, çocuğunuzun etrafı, sizin de çocuğunuzu keşfetmenizi sağlayacak.
  • Evdeki ufak tefek tamir işlerini çocuğunuzla birlikte yapmak, çocuğuzun kendisini bir bütünün/bir ailenin parçası olduğunu hissetmesi hem de kendine güvenebilmesi için özel ve önemlidir. Küçük vidaların sıkılması gibi ufak tamir işleri -elbette yeterince güvenli olduğu takdirde- çocuğunuzun yapabileceği işlerden olabilir. Bunları yaparken çocuğunuzun gözetiminiz altında olması gerektiğini söylemeye ise gerk yok.
  • Hem yaratıcı hem de eğlenceli ve üstelik tamamen uydurmaca olan “Gizemli Kutu” oyununu oynayabilirsiniz. Bu oyun için bir kutunun içinde herhangi bir nesne koyun ve çocuğunuza beş soru sorma hakkı verin. Sorduğu her soruya cevap olarak da o nesnenin bir özelliğini söyleyin. Amaç, soru hakkı bitmeden, çocuğun o nesneyi tahmin etmesini sağlamak. Bu oyunun ilginç tarafı şu: İlk oyunda beşinci sorunun sonunda tahminini tutturan çocuk, üçüncü ya da dördüncü oyuna geldiğinde ilk ya da ikinci soruda doğru cevabı bulabilir.
  • Evde bir duvarı çocuğunuz için ayırın ve o duvara çocuğunuzun yaptığı el emeği şeyleri asın. Burası sizin serginiz olsun ve çocuğunuzun emek vererek ortaya çıkardığı eserleri, evinize gelen konuklarınızla da paylaşın. Çocuğunuzu nasıl gururlandığınızı göreceksiniz.
  • Ya olmasaydı?”, ilginç ve yine uydurmaca bir oyundur. Bu oyun, çocuğun esnek düşünme becerisini geliştirmek için de son derece faydalıdır. Evinizden rastgele seçtiğiniz malzemeleri bir kutunun içine koyun. Herkes sırayla, bu kutudan bir nesne çeksin. Sırası gelip kutudan nesne çeken kişi şu soruya cevap versin: “Ya bu …. olmasaydı?” Bu nesne, herşey olabilir. Makas, kalem, mum, toka, süzgeç ve daha aklınıza ne gelirse…

Unutmayın,

Tüm bunlarda en önemli nokta, çocuğunuzla yaşadığınız paylaşım ve onunla zaman geçirirken birlikte aldığınız keyiftir.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
475TakipçilerTakip Et
224TakipçilerTakip Et

En Popüler