Yaz aylarının en büyük kabusu kulağımızın dibinde vızıldayan sinekler ve tabii ki sürekli kaşınıp duran sinek ısırıkları. Peki sinek ısırıklarının aslında neden bu kadar çok kaşındığını hiç merak ettiniz mi?
İlk önce, sinek ısırığı hakkında temel bilgiler vererek başlayalım. Sadece dişi sinekler kanla beslenir. Yani hiçbir erkek sivri sinek tarafından ısırılmazsınız. Dişi sineklerin ise aslında ihtiyacı olan sizin kanınız değil, kanınızda bulunan demir ve proteindir. Çünkü bu demir ve protein sayesinde yumurtlayabiliyorlar.
Eğer dişi ve erkek sineği birbirlerinden nasıl ayıracağınızı bilmiyorsanız, antenlerine bakabilirsiniz. Erkek sivri sineklerin antenleri daha tüylüyken, dişilerin antenlerinde çok daha seyrek tüy bulunur.
Peki kaşıntıya sebep olan şey nedir?
Dişi sinekler üzerinize konduğunda, bir kan damarı bulabilmek için dillerini teninizden içeri batırırlar. Buldukları zaman da pıhtılaşmayı önleyen yapıdaki salyalarını bırakarak kanı emerler. Bir ısırıkta her dişi sinek yaklaşık 3 mg kan emer. Isırıkların kaşınmasının sebebi ise işte bu salyadır.
Vücudumuz bu sivri sinek salyasını yabancı bir madde olarak algılar ve bağışıklık sistemi devreye girerek ve bu yabancı maddeye müdahale etmek için histamin maddesini salgılar.
Aynı şekilde polen alerjisinin yarattığı kaşıntı da bu nedenle gerçekleşir. Isırılan yerin kabarmasının sebebi de yine salgılanan histamindir.
Aslında ısırıkların kaşınması iyi bir şeydir. Böylece ısırıldığınızı hissedersiniz eğer salgın hastalıkların bulunduğu bir yerdeyseniz, ve sivri sineklerin taşıyabileceği sıtma gibi salgın mikroplarına karşı daha uyanık olursunuz.
Artık sebebini öğrendiğiniz bu sinek ısırığı kaşıntılarını yok etmek içinse Sinek Isırıkları Nasıl Kolay Geçer? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.