Bir köpek dostu olmayanın biraz zor anlayabileceği şekilde bazen dostlarımızla oldukça sıkı fıkı ve yakın olabiliyoruz. Bu elbette tarifi imkansız bir duygu ama temizlikleri de elbette önemli ve bu da bizim sorumluluğumuzda. Bu yüzden biz de bunun için kısa bir yazı hazırlayalım ve bu konuda akla en çok takılan soruları cevaplayalım istedik.
Köpekler Hangi Şampuanla Yıkanmalı?
Köpeklerin cilt yapıları bizimkinden farklı ve bu yüzden bizler için üretilmiş şampuanlar kesinlikle kullanılmamalı. Bu deride kuruluk ya da başka bir soruna neden olabilir. Veteriner onayı ile köpeğe uygun bir şampuan seçilerek güvenle kullanmak mümkün olacaktır. İlerleyen dönemlerde ortaya çıkabilecek olan egzama ve mantar gibi problemlerin çözümü için de kullanılan şampuanlar değiştirilerek tedavi sürecine de yardımcı olunabilir. Eğer bir rahatsızlık söz konusu değilse veterinerin önerdiği şampuanla yola devam edilebilir.
Köpekler Ne Kadar Sıklıkla Yıkanmalı
Köpeklerin yıkanırken ciltlerindeki doğal yağ tabakasını belli ölçüde kaybederler ve vücutları yeniden bu yağı üretmek için harekete geçer. Tekrar yağ üretimi nedeniyle de köpeklerin kendilerine has kokusu daha dar artar. Yani özetle, koktuğu düşünülerek yıkanan köpek, yıkandıktan sonra belli bir süre daha da çok kokacaktır. Bu nedenle köpekleri en az bir ay ara ile yıkamak daha sağlıklı olacaktır. Özellikle kış dönemlerinde üşüme ihtimalleri daha da çok arttığı için kış aylarında daha seyrek de yıkanabilirler.
Köpek Yıkamak için Suyun Sıcaklığı Nasıl Olmalı
Ne çok soğuk su, ne de bizim yıkanırken kullandığımız gibi sıcaklıkta bir su köpekleri yıkamak için uygun değildir. Bu yüzden oda sıcaklığında ya da birazcık daha ılık bir su ile yıkanmaları daha uygun olacaktır.
Köpekler Nasıl Yıkanır?
Köpekleri yıkarken dikkat edilecek birkaç detay var. Bunlardan en önemlisi dostumuzun kulaklarına kesinlikle su kaçmaması. Bu durum kolaylıkla iltihabi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden yıkama öncesi kulaklarını pamuk ile kapatmak önemli.
Eğer dostumuz ilk defa yıkanacaksa kapalı küvet, fazla gürültü ve heyecan onu korkutabilir. Bu yüzden fıskiye ile ıslatmak yerine önceden hazır olan bir su ile vücudunu başına kadar yavaş yavaş ıslatmak daha kolay olur. Ayrıca banyodan önce şampuanı da belli bir miktar su ile iyice karıştırıp hazır etmek gerekir.
Hiç kuru bir yeri kalmadıktan sonra yavaş yavaş şampuanlı suyumuzu köpeğimizin üzerinde gezdireceğiz. Bundan sonra artık iş bize düşüyor; ürkütmeden, severek ve yavaşça tüm vücuduna masaj yaparak dostumuzu iyice yıkayacağız. Mis gibi olduk ve sıra geldi artık durulamaya ve kurulanmaya.
Özellikle uzun tüylü dostlarımız için durulanmak çok önemli. Bol su ile iyice durulandıklarından ve şampuanın iyice aktığından emin olmak gerek. Durulama bittikten sonra banyo içerisinde silkinip su sıçratmalarına da izin verip, ardından da bir havluya sarılıp iyice kurulanmalılar. Havluyla kurulanma işlemi bittikten sonra da fön makinesinin çok sıcak ve güçlü olmayan moduyla taranarak iyice kurutulmalılar. Sadece havlu ile ya da fön makinesi ile taramadan kurutmak, kıtık denilen tüy yumaklarına neden olabileceği için özellikle uzun tüylü köpeklerde tarama asla ve asla ihmal edilmemelidir. Derileri de tüylerine nazaran çok daha geç kuruduğu için en az bir gün boyunca dışarıya çıkarılmamalı, rüzgarda kalmamalı ve asla üşütmemelidirler.