Ana SayfaSAĞLIKMigrende Botoks Etkin Bir Çözüm mü?

Migrende Botoks Etkin Bir Çözüm mü?

Migren hem iş, hem aile hayatını etkileyen bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmaya göre, migren günlük yaşam aktivitelerinde yarattığı kısıtlılık nedeni ile, kadınlarda beşinci hastalık iken, erkeklerde ise ilk yirmi hastalık arasında yer alır. Bir ayda baş ağrısı çekilen gün sayısının fazlalığı ve baş ağrısı atakların şiddetli olması migrenin yarattığı kısıtlılığı değerlendirirken kullanılan ölçütlerdir. Kronik migren tanısı hastanın 3 ay süresince, ayda 15 günden fazla baş ağrısının olması, bu ağrı özelliklerinin ayın en az 8 gününde migren tanı kriterlerini karşılaması ve migren için spesifik olan tedavilere yanıt vermesi durumunda konulur.

Kronik migren hastalarında yapılan çalışmalar, botoks tedavisinin baş ağrısı ataklarının sayısını ve sıklığını anlamlı oranda düşürdüğü gösterilmiştir. 2010 yılında ilk olarak Amerika’da yaygın olarak kullanılmaya başlanan bu tedavi, 2011’den beri Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmıştır.

Kronik migren tedavisi için botoks, baş ve boyunda yer alan yedi anatomik bölgedeki 31 noktaya, sabit 5’er ünite olmak üzere, toplam 155 ünite olarak uygulanmaktadır (Şekil 1). Bu tedavi yapılan çalışmalarda etkinliği, güvenilirliği kanıtlanmış ve tüm dünyada nöroloji uzmanları tarafından kronik migren için uygulanan standart bir protokoldür. Botoksun etkinliği 2 hafta içinde başlar ve etkisi 3-4 ay içinde sonlanır ve tedavinin tekrar edilmesi önerilir.

Yapılan çalışmalar kronik migrende botoks uygulamasının, hastaların hem yaşam kalitesini arttırdığını, hem de ağrı ve ağrı ile ilişkili bulantı, kusma, ışık ve ses rahatsızlığı gibi eşlikçi şikayetleri ortadan kaldırıdığını ya da azalttığını göstermektedir. Botoks tedavisi kronik migren hastaları için güvenli ve etkin bir tedavidir.

1

Doç. Dr. Pınar Yalınay Dikmen

Acıbadem Üniversitesi, Nöroloji Ana Bilim Dalı

Maslak Acıbadem Hastanesi, Nöroloji Bölümü

Şekil 1. PREEMPT çalışmalarında uygulanan sabit yer, sabit doz enjeksiyon şeması Blumenfeld A, ve ark. Lancet 2010.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler