Özellikle ilk defa çocuk sahibi olan anne ve babaların zorlandıkları konulardan bir tanesi de bebek bezi seçimi. Bu sebeple hem deneyimli ailelerden hem de uzmanların anlattıklarından yola çıkarak seçim yapmaya çalışan anne ve babalar yine de seçimlerinin doğru olup olmadığı konusunda hep bir endişe taşımaya devam ederler.
Biz de bu konu üzerine yapılmış bütün araştırmalardan farklı olarak bu soruların cevaplarını halen bez kullanmakta olan küçük kardeşlerimizden alalım ve onların neler istediğini sizlere aktaralım istedik.
İyi bebek bezi hangi özellikleri taşımalı diye merak ediyorsanız işte size birinci ağızdan bez seçiminde dikkat edilmesi gerekenler;
Mert (16 Aylık)
“Ben şimdi yaşıtlarıma nazaran biraz daha kiloluyum, ancak annemler kiloma göre değil, kulaktan dolma bilgilerle sözde yaşıma göre aldıkları bezleri kullanıyorum. Bu yüzden kakam tam emilmiyor ve bez beni fazlasıyla sıkıyor. Buradan tüm anne ve babaları uyarıyorum, bebek bezi yaşa göre değil, kiloya göre alınmalı.”
Aylin (13 Aylık)
Aylin Mert’in konuşması biter bitmez hemen heyecanla konuşmaya başlıyor;
“Sadece kilo değil, cinsiyet de çok önemli. Genital bölgelerimiz farklı olduğu için idrarın yayıldığı bölgeler farklı oluyor ve bezin yapısı buna uygun değilse emilim yeterince sağlanmadığı için pişikler ve yanmalar kaçınılmaz oluyor. Anne babalar lütfen bu konuda çok dikkatli olsun.”
Mert (Prematüre)
“Çok sabırsız olduğum için daha fazla anne karnında duramadım, ama şimdi çok pişmanım. Benim derim hassas, damarlarım bile gözle seçilir halde. E kardeşim ben çişimi-kakamı yapınca bez tam olarak üzerime oturmamışsa yeterince emilmiyor. Ayrıca bez de özel bir göbek oyuntusu olmadığı için de göbek bağım tahriş olmuş durumda. Ayrıca bantlar çok ses çıkardığı için uyku tüm uyku keyfim kaçmış durumda. Buradan tüm prematüre bebek sahibi anne ve babalara sesleniyorum; prematüre bebekler için özel üretilmiş bezler var, lütfen bunları tercih edin”
Ecem (Yenidoğan)
“Mert kadar olmasa da ben de aynı sorunları yaşıyorum. Göbek oyuntusu olmayan bir bez kullanıyorum ve bezin kenar bantları yeterince iyi yapışmadığı için sürekli bezim bollaşıyor ve bu da sızıntıya neden oluyor. Unutmayın, yenidoğanlar için bebek bezleri normalden farklı.”
Alican (3 yaşında)
Grubun en deneyimli ve görmüş geçirmiş üyesi olarak iyi bir bebek bezinin nasıl olması gerektiği hakkında genel bilgiyi Alican’dan alalım istiyoruz ama Alican oldukça dertli;
“Bir bebeğin derdi nedir, bir bebek niye ağlar? Ya açtır, ya gazı vardır, ya da kakasını ya da çişini yapmış ve bundan rahatsızlık duyuyordur. Yoksa biz de avazımız çıktığı kadar ağlamaktan çok da memnun değiliz, rahat etsek günün 18 saati uyumamız gerekiyor. Tüm anne babalar dediklerimi bir kenara not etsin,
* Yapıştırıcı bantlar genişletip, sıkmaya uygun olsun.
* Emilimi son derece iyi olsun; bu konu çok ama çok önemli.
* Bantlar gevşeyebilecek bir yapıda olmasın.
* Bacak arasında pişik yapmayacak bir yapıda olsun.
* Bantlar pişiğe ya da kızarıklığa neden olmasın, yoksa o bezi kaldırıp çöpe atsınlar.
* Sızıntı yapmasın.
* Bizimle birlikte hareket etsin, rahatımızı bozmasın.
* Hava alır bir yapıda olsun, pişik yapmasın.
Alican, ayrıca bebek bezi alırken ekonomi yapmak isteyen anne babalara da tavsiye vermeyi ihmal etmiyor;
“Pahalı bez, her zaman en iyisi demek değildir. Örneğin pahalı bir bez de sizin çocuğunuzda alerjiye neden olabilir çünkü her bebeğin cilt yapısı farklıdır. Bunun için çoğu firmanın ücretsiz verdiği deneme ürünleri test edilip bir karşılaştırma yapılabilir.
Ayrıca yapılan en büyük hatalardan birisi de bezi toptan alıp ucuza getirmeye çalışmak. Bu süre içerisinde kilo alan bebeğin bir süre sonra poposuna zor geçen bir bezi kullanması ne kadar doğru? (Alican’ın gözleri sulanıyor ve sesi titremeye başlıyor) Ekonomi yapayım derken bebeğin her yeri pişik oldu, günlük 3 4 saatlik uykusundan mahrum kaldı, oldu mu şimdi?”