Gerek tazesiyle gerek kurusuyla sofralarımızı şenlendiren fasulye, baklagiller familyasının üyesi olup yüzyıllardır damak tadımızla buluşmaktan geri kalmamakta. Bunun yanı sıra sağlık açısından da birçok faydalı yönü bulunmakta.
Fasulyenin birden fazla çeşidinin bulunmasının yanı sıra, besin değeri bakımından da oldukça zengin. Fasulyeyi kuru fasulye ve taze fasulye olarak iki başlık altında toplayabiliriz. Taze fasulye içeriğinde, protein, fosfor, kalsiyum, karbonhidrat, sodyum, potasyum, demir, çinko, folk asit, A, C, B1, B2 ve B3 vitaminleri bulundurmaktadır.
Kuru fasulyede ise, lif, fosfor, protein, karbonhidrat, kalsiyum, demir, potasyum, E, B1, B2 ve B3 vitaminleri bulunmaktadır.
Özellikle kuru fasulye, pirinç pilavı ve soğan ile muhteşem uyumu ile evlerimizde sıkça tüketilmekte, erkeklerinde büyük beğenisini kazanmaktadır.
Öyle ki fasulye yapılan araştırmalara göre de kötü kolestrolu ve yüksek tansiyonu kayda değer bir biçimde düşürmektedir. Fasulyenin bu çeşitliliğinden dolayı, faydalarını ortak bir yazı dizisi ile sizlerle paylaşalım.
– İçeriğinde bol miktarda antioksidan olduğundan kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.
– Kalın bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra hemeorit yani basur için faydalı ve ağrı kesici niteliktedir.
– Tok tutan yapısı ile doğru pişirilip tüketildiğinde, zayıflamak isteyenler için mükemmel bir diyet yemeği olabilir.
– İçeriğindeki demir ve de folik asit ile omurgaları kuvvetlendirir.
– Diyabet rahatsızlığı çekenler için faydalı bir besindir. Kan şekerini düzenler.
– Zengin besin değerleri sayesinde, kemik yapısını güçlendirir, kemik gelişimi için faydalıdır.
– Kabızlığı giderir ve de damarlardaki yağ oranını azaltır.
– Gribal enfeksiyonlara ve de akciğer rahatsızlığına karşı koruyucudur.
– Yorgunluk hissini alır, vücuda kuvvet verir.
– Migren ağrılarını azaltarak, bağışıklık sistemini güçlendirir.
– Romatizma ve siyatik ağrılarını azaltır.
– Böbrek taşlarını dökmeye yardımcı olur.
– Zehirlenmeden sonra yenirse iyileşme sürecini hızlandırır.
– Göz sağlığını korur.
İlgili Yazılar
[…] Fasülyelerinizi kavanozlara sığacak şekilde kesin. Kavanozların üstünde 4-5 santim boşluk kalması gerektiğini unutmayın. Önce fasülyeleri kavanozlara koyun. Sirke, su ve tuzu orta büyüklükte bir tencereye koyup kaynatın. Diğer malzemeleri dörde bölün ve tüm kavanozlara eşit miktarda koyun. Kaynayan tuzlu suyunu fasulye üzerine dökün ve 1/2 3-4 santim boşluk bırakın. Kavanozların içinde kalan hava boşluklarını almak için kavanozlara hafifçe vurun. Fasulyenin Faydaları Nelerdir? […]