Bazı otlar, gıdalar, içecekler, mineraller ve benzeri formlarda gelen doğal laksatifler, yüzyıllardır kabızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için kullanılmıştır.
Son yıllarda sağlıksız diyetler, stres ve devam eden yaşam tarzları sayesinde, bu basit hareket birçok insan için biraz daha zorlayıcı görünüyor. Giderek daha fazla insan, problemi yönetmek için eczanede tezgah üstü laksatiflere dönüyor ve çoğu zaman uzun vadede işleri daha da kötüleştiren laksatifleri uyarıyor. Zamanla, bu ilaçlar tuvalete çıkma yeteğini zayıflatıyor.
Bir dahaki sefere kabızlık hissini hissetmeye başladığınızda, ilaca dönmeyin. Sorunu çözmek için doğal bir müshil kullanmayı düşünün, böylece işler sorunsuz bir şekilde tekrar düzene girebilir.
Bunlar doğanın sunabileceği en iyi yumuşatıcıları:
1. Karahindiba
Binlerce yıldır dünyanın bir çok yerinde kabızlık için karahindiba yeşillikleri kullanılmıştır, çünkü bu ortak bitkinin bazı bileşenleri sindirim sağlığı için çok yararlı yüksek seviyeli diyet lifi içerir. Bu lifi tüketmek, sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik eder ve aynı zamanda ilk başta kabızlık haline gelme olasılığını da azaltır. Sağlıklı bağırsak hareketlerini düzenleyerek, karahindiba daha da ciddi gastrointestinal sorunları da önleyebilir.
Bu amaç için karahindiba kullanmanın en iyi yollarından biri, bir karahindiba çayı yapmaktır. Bunu yapmak için, bir ya da iki çay kaşığı kurutulmuş karahindiba yaprağı üzerine bir fincan kaynar su dökün. Çay doğal bir müshil olarak hizmet ettiğinden, en azından siz nasıl etkileyeceğini bilene kadar, dışarıdayken değil evdeyken için.
2. Keten tohumu
Keten tohumu doğalarının sunabileceği en iyi temizleyicilerden biri olarak kabul edilir. Doğal bir detokslayıcı olarak işlev görmek için birlikte çalışan, çözünmez ve çözünebilir liflerin iyi bir dengesini sunarlar. Bunları düzenli olarak tüketmek kabızlık ve diğer sindirim sorunlarının önlenmesine yardımcı olabilir.
Sadece keten tohumu her zaman tüketilmesi gerektiğini unutmayın – bütün keten tohumu tamamen sindirilmez, bu yüzden vücut güçlü besinlerini alamaz.
3. Kuzukulağı
Kuzukulağı, hem bir sebze hem de salata bitkisi olarak dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. A ve C vitaminleri de dahil olmak üzere çok sayıda önemli besin maddesi sunar ve özellikle zengin bir antioksidan kaynağıdır. Yapraklar sık sık kabızlığı çözmek de dahil olmak üzere tıbbi amaçlar için kullanılır. Salatanın bir parçası olarak çiğ olarak yiyebilir ya da bir çorbaya püre haline getirebilirsiniz.
4. Rooibos Çayı
Tipik Batı diyetini takip edenler genellikle dünyanın diğer bölgelerinde duyulmamış çeşitli sindirim rahatsızlıklarından muzdariptirler. Sindirim sistemi, özellikle yüksek şeker, abur cubur, işlenmiş gıdaların diyetine bağlı olarak daha da kötüleşen sorunlara duyarlıdır. Rooibos çayının yudumlanması , kabızlık da dahil olmak üzere, flavonoidler, özellikle kuersetin bakımından çok zengin olduğu gibi, bu sorunların giderilmesine yardımcı olabilir. Quercetin, sindirimi iyileştirmeye ve sindirim sistemini çeşitli şekillerde desteklemeye yardımcı olur. Ayrıca kramp, genel mide rahatsızlık ve hazımsızlık, düşük inflamasyon ve alerji belirtileri azaltmak için bilinmektedir .
5. Nane Yağı
Sayısız araştırmalar, nane uçucu yağının, bağırsak kaslarını gevşetmeye yardımcı olduğu için, kolon spazmlarını azaltan ve aynı zamanda şişkinlik ve hazımsızlığı azaltan ilaçlar için son derece etkili bir doğal alternatif olduğunu ortaya koymuştur.
Kabızlık çekiyorsanız, iki damla % 100 saf nane uçucu yağını ısıtılmış hindistan cevizi veya üzüm çekirdeği yağıyla karıştırın. Aromayı solurken nazikçe, doğrudan karın üzerine masaj yapın. Bu bölgeye masaj yapmak, kasları gevşetirken, solumak bağırsağın hareketini artırmaya yardımcı olur. Kabızlık çözülene kadar her gün iki ila üç kez tekrarlayın.
6. Nane Çayı
Nane esansiyel yağına benzer şekilde, nane çayı, sindirim problemlerine yardımcı olabilir ve eğer yağın etrafta kalmasını sağlamazsanız mükemmel bir alternatif sunar. Çay sadece lezzetli değil, mide bulantısı, mide rahatsızlığı, mide-bağırsak sisteminde ağrılı ya da kabızlık çekerken yudumlarken en yararlı içeceklerden biridir. Mentol içeriği sindirim sistemindeki kasların gevşemesine yardımcı olur ve sindirim kaslarını düzensiz bir şekilde gerdirerek, daha az stresli hissetmenize yardımcı olur. Mentol, bedeninizi ve sindirim sisteminizi tümüyle bozacak stresleri hafifleterek, aklınızı gevşeterek sakin bir his uyandırdığı için bilinir.
Tabii ki, nane çayı günün herhangi bir saatinde içebilirsiniz, yemekten önce yudumlayabilir veya uyumadan önce içebilirsiniz. Süt veya şeker eklemeyin.
7. Zencefil
Zencefil mükemmel bir detoks maddesidir. Sindirimi uyararak, terlemeyi teşvik ederek ve dolaşımını hızlandırarak vücudun temizlenmesine yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Sindirim sistemi üzerindeki zencefil hareketi, kolon, karaciğer ve diğer organlarda biriken atık ve toksinleri temizlemeye hizmet edebilir.
8. Muz
Bu kadar çok sporcunun muzu atıştırmalıkları olarak seçmeleri için bir sebep var. Sadece potasyumun yüksek seviyesi sayesinde enerjinin sürmesine yardım etmekle ünlü değil, aynı zamanda potasyum da sıvı dengesini düzenlemede yardımcı oluyor, bu da göbek şişmesin önlüyor ve kabızlık gibi problemleri hafifletmeye yardımcı oluyor.
9. Kahverengi Pirinç
Muhtemelen pirinçlerin ishali hafifletmek için iyi olduğunu duymuşsunuzdur, ancak kahverengi pirinç tüketirseniz, bağırsak hareketlerine yardımcı olur. Kahverengi pirinç, demir ve B vitaminleri gibi birçok önemli besin içerir ve aynı zamanda kolayca sindirilebilir, tam bir proteindir. Muz gibi, kahverengi pirinç de çözünebilir lifte yüksektir, sindirim sistemini dengelemeye ve kabızlık gibi sorunları önlemeye yardımcı olur.
10. Sıcak Su
Eğer kabızlık mutlak çözme ihtiyacı duyuyorsanız, ancak bu yiyeceklerden veya eldeki diğer eşyalardan herhangi birine sahip değilseniz, muhtemelen erişebileceğiniz bir şey sıcak sudır. Temel olabilir, ancak aslında oldukça etkilidir. Sıcak su yiyecekleri parçalamaya yardımcı olur, böylece sindirim sistemi boyunca rahatça hareket edebilirler. Soğuk su tersi bir etkiye sahiptir, yağın besinlerde sertleşmesi ve bağırsağın iç duvarındaki yağ birikimini sindirimi yavaşlatabilir.
11. Magnezyum Takviyeleri
Birçok insan bağırsakları rahatlatmaya ve doğal bir müshil etkisi sağlamaya yardımcı olan magnezyum takviyeleri almayı rahatlatır. Bu takviye, doğal ozmotik bir müshildir, yani bağırsakları rahatlatır ve bağırsaklara su çeker. Su, dışkınızı yumuşatmaya yardımcı olur ve dışkının geçişini kolaylaştırır. Nazik ve genellikle banyoya acil koşmanızı gerektirmez.
Kabızlık aslında vücuttaki magnezyum eksikliğinin belirtilerinden biridir, bu yüzden sindirim sistemine rahatlatıcı bir etki sağlayan çok mineral olduğu için sorunun kökenine ulaşırsınız. Vücudunuz yeteri kadar magnezyum almazsa, bağırsaklar genellikle daha fazla büzülebilir ve bu da atığın geçmesini zorlaştırır.