Ana SayfaSAĞLIKGlutene Duyarlı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Glutene Duyarlı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

İnce bağırsaklar, vücuttaki yaşamsal olaylarda kullanılan proteinler, yağlar, vitamin ve minerallerin emiliminin tamamının ve bazı besin maddelerinin sindiriminin gerçekleştirildiği organdır.

Bir bitki proteini bileşimi olan, arpa, çavdar, buğday ve bunların girdiği gıda ve ürünlerde bulunan glüten alındığında ince bağırsaklar besin emilimini gerçekleştiremez ve genel sağlıkta bozulmalar yaşanır.

Glüten hassasiyetinde, çölyak belirtileri göstermesine karşın kan testleri negatif ve endoskopi sonuçları normal çıkar. Bu duruma çölyak dışı glüten duyarlılığı denir. Glütensiz bal kabaklı pasta tarifi

Beslenmeden glüten içeren gıdalar çıkarıldığında şikayetlerde düzelme görülür.

Çölyak ve glüten duyarlılığı arasındaki fark nedir?
Çölyak ve glüten duyarlılığı birbiri ile çok sık karıştırılır. Çölyak, glüten kaynaklı oluşan ömür boyu sürecek bir ince bağırsak hastalığıdır. Glüten duyarlılığı ise glütene karşı gelişen, geçebilen bir tür besin alerjisidir.

Glüten duyarlılığı belirtileri nelerdir?
Glüten ile ilişkili sağlık sorunları arasında en yangın olanı çölyak dışı glüten duyarlılığıdır.

  • Sindirim sistemi sorunları
    Sindirim sistemi problemleri en yaygın belirtidir. Mide krampı ve ağrısı, gaz ve şişkinlik hissiyatı, bulantı, ishal veya kabızlık görülebilmektedir.
  • Cilt sorunları
    Kızarıklık, kaşıntı, cilt kuruluğu, döküntüler ve lezyonlar oluşabilir.
  • Kronik baş ağrıları
    Yemek sonrası zonklama ve baş ağrısı oluşması glüten duyarlılığının bir başka önemli belirtisidir.
  • Açıklanamayan yorgunluk
    Beslenme yoluyla alınması gereken vitaminler ve diğer besin ögelerinin emilim sorunları nedeniyle yeterli alınamaması sebebiyle kişilerde yorgunluk görülmektedir. Bu kişilerde dikkat dağınıklığı da olabilmektedir.
  • Anemi
    Vitamin ve mineral eksiklikleri glüten duyarlılığının önemli bir yan etkisidir. Glüteni sindiremeyen kişilerin yaklaşık %20’sinde demir eksikliğine bağlı anemi görülmektedir.
  • Depresyon
    İlgi kaybı, umutsuzluk hissi, düşük enerji, uyku düzensizlikleri ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar glüten duyarlılığı olan kişilerde görülebilmektedir.
  • Eklem ağrıları
    Kas ve eklemlerde ağrı, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma gibi belirtiler glüten duyarlılığının bir sonucu oluşabilmektedir. Glütensiz sos nasıl yapılır?

Glüten içeren tahıllar
Buğday
Çavdar
Arpa
Kavuzlu buğday
Yulaf ezmesi
Glüten içermeyen tahıllar
Kinoa
Saracen buğdayı
Sorgum çekirdekleri
Pirinç

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
475TakipçilerTakip Et
224TakipçilerTakip Et

En Popüler