Giysilerin ütüden zarar görmemesi gibi pek çok noktaya dikkat etmesi gerekmektedir. Kıyafete göre program seçilmesi ve buhar ayarının yapılması gibi noktalar, farklı özellikteki kıyafetlerin zarar görmesini önleyecektir. Genellikle ütülenecek kıyafetleri biriktirip tek seferde yapanların, kıyafetleri kumaş türlerine göre kategorize etmeleri sürekli ütünün ayar düğmesi ile oynamanın önüne geçecektir. Ütü yaparken yanan giysiler kurtarılabilir mi?
İpek Kıyafetler Zarar Görmemesi İçin Nasıl Ütülenmeli?
Ütü yapmayı zorlaştıran başlıca kumaşlardan olan ipek kumaşlı kıyafetler, ütünün zarar verebileceği en hassas kumaşlar arasındadır. Bunun için ipek kumaşlı kıyafetler yüksek ısıda ütülenmek için uygun değildir. Elde yıkanması önerilen ipek kumaşların nemli bırakılarak bu şekilde ütülenmesi, kırışıklıkların çabuk açılmasını sağlayacağı gibi kıyafetlerin de ütüden zarar görmesini önleyecektir. Ütü izleri nasıl giderilir?
Saten Kıyafetler Nasıl Ütülenmeli?
Parlak yapısı ile kıyafetleri oldukça şık gösteren saten kumaşlarda ütü konusunda oldukça dikkat gerektiren kumaşlardan biridir. Ütüden kaynaklanan parlamaya karşı en yatkın kumaşlardan biri olarak, ütünün hızlı hareketlerle yapılması en uygun olanıdır. Yumuşak dokularından dolayı çok fazla kırışmaya müsait olmayan saten kıyafetlerinde orta derecede ütülenmesi gerekir. İlk defa ütülenecek olan saten kıyafeti için ütü ile kıyafet arasına tülbent koyulması ya da ütü sıcaklığının uygun olup olmadığını anlamak için kıyafetin görünmeyecek bir kısmından ütüye başlanması önerilir. Ütü yapmadan kırışıklıklar nasıl giderilir?
Diğer Kıyafetlerin Ütüden Zarar Görmemesi İçin Öneriler
Yaz aylarında gömlek ve penye türü kıyafetler sıkça tercih edilirken, kışa doğru kıyafet tercihleri daha çok pamuklu kumaşlardan yana olmaktadır. Dış görünüşüne önem verenler kıyafet seçimi kadar ütünün kalitesine de önem vermektedir. Bunun için her ütülenecek kıyafet öncesi kumaş türü gözden geçirilmeli ve ütü ayarı ona göre yapılmalıdır. Aksi halde oldukça hassas olan bir kıyafetin ütüden zarar görmesi ve parlama yapması kaçınılmaz olur. Ütü her ne kadar kıyafet üzerinde unutulmadığı sürece yanma durumu söz konusu olmasa da, yanlış ütüleme teknikleri ve yanlış ütü sıcaklığından dolayı kıyafetin esnemesi ya da parlaması kaçınılmaz olur. Bu sebeple ütü yapmanın incelikleri iyi bilinmeli, özellikle kıyafet ütülerken daha dikkatli davranılmalıdır. Ütülerin dikey buhar özelliği nasıl kullanılır?