Ana SayfaSAĞLIKDİŞ BAKIMIDiş Eti Morarması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Morarması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Morarması Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Diş etlerinin rengi, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Diş eti morarması ve dişlerdeki diğer değişiklikler; tıbbi bir durumdan, kullanılan ilaçlardan, sigaradan ya da çeşitli yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanabilir. Diş etleri, dişleri yerinde tutan sert dokudur. Rengi, kırmızı ya da pembe ile kahverengi ya da mor renkte olabilir.

Genel sağlık için, iyi ağız sağlığı oldukça önemlidir. Kişinin diş etlerinin rengindeki değişiklikler; altta yatan bir sağlık sorununa bağlı olabilir. Bu nedenle, kişi diş eti morarmasının nedenini belirlemek için mutlaka bir doktora başvurmalıdır.

Diş Etleriniz siyah ya da mor gibi görünüyorsa, ilk yapmanız gereken endişelenmemektir. Bunun olmasının birkaç nedeni vardır. Bu durum; genetik, etnik köken, bazı ilaçlar, hastalıklar ya da ileri ağız hastalıkları ve diş eti iltihabına bağlı olabilir. Çoğu insanın diş etleri pembedir. Ancak, parmak izlerinin farklı olması gibi, diş etlerinin rengi de farklı olabilir.

Bazen, diş etleri daha yüksek oranda melanin ya da pigmentasyondaki dengesizlikler nedeniyle daha koyu renkte görülebilir. Çoğu durumda, mor diş etleri bir acı vermemektedir.

Diş Eti Morarmasına Neden Olan Faktörler

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, diş eti morarmasına neden olabilecek çeşitli faktörler bulunmaktadır:

1.Melanin

Vücudumuz; cilt, saç ve göze rengini veren bir madde olan melatin üretmektedir. Bir insanın vücudundaki melanin seviyesi arttıkça; saç, ten ve göz rengi de koyulaşır. Koyu kahve ya da mor diş etleri, kişinin vücudundaki daha yüksek melanin seviyelerinden kaynaklanıyor olabilir. Diş etlerinizin rengi her zaman koyu ise, genellikle endişelenecek bir şey yoktur. Eğer diş etlerinizin rengi kısa bir süre içinde değiştiyse ya da diş etlerinizde lekeler varsa, bu muhtemelen melanin seviyelerinden kaynaklanmaz ve tıbbi bir durumun habercisi olabilir.

2. Sigara İçmek

Sigara içmek, diş etlerinde renk değişimlerine neden olabilir. Sigaranın içindeki nikotin, vücudun melanin seviyelerini etkileyebilir ve bu da, diş etlerinde renk değişimleri yaratabilir. Diş etlerinin rengindeki değişimler lekeler şeklinde görülebilir ya da ağzın tüm iç kısmını etkileyebilir. Sigara içmek, yanakların ve alt dudağın iç rengini de değiştirebilir. Araştırmalar; sigarayı bırakmak ve diş eti renginin değişmesi arasında bir bağlantı olduğunu göstermektedir.

3. İlaçlar

Akne tedavisi ya da bazı enfeksiyonları tedavi etmede kullanılan bazı ilaçların bir yan etkisi, bazen ağız içinde görülebilen pigmentasyon ya da renk değişikliğidir.

4. Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabı; ateş yükselmesi, ağrılı diş etleri ve kötü ağız kokusuna neden olmaktadır. Diş etlerinde oluşan bir enfeksiyon, diş etleri üzerinde bir ölü doku tabakasının oluşmasına neden olur ve diş etlerinde renk değişimleri görülebilir. Diş eti iltihabı, genellikle ağızdaki bakterilerin hızlı büyümesinden kaynaklanmaktadır. Bakteriler; kötü ağız hijyeni, stres, uyku eksikliği ya da kötü beslenmeye bağlı olarak görülebilir.

5. Addison Hastalığı

Addison hastalığı, adrenal bezleri etkilemektedir. Bu değişim, adrenal bezlerin yeterli hormon üretimini engellemektedir.

Addison hastalığının erken belirtileri arasında;

• Yorgunluk,

• Normalden daha fazla susuzluk hissetmek,

• İstenmeyen kilo kaybı,

• İştahsızlık,

• Zayıflamış kaslar yer almaktadır.

Ayrıca, hatalık ilerledikçe kişinin diş etleri ve dudaklarında morarmalar görülebilir. Dudak ve diş etlerinin yanı sıra, vücudun diğer bölgelerinde de morarma ve cilt renginde koyulaşmaya neden olabilir. Addison hastalığı, bağışıklık sistemindeki bir problemden kaynaklanmaktadır. Bu durum, vücudun adrenal bezlere saldırmasına ve hasar görmesine neden olmaktadır.

Mor Diş Etlerinin Tedavisi Var Mı?

Diş eti morarmalarının tedavisi, bu durumun ortaya çıkmasına neden olan faktöre bağlı olacaktır. Diş eti enfeksiyonları ya da Addison hastalığı gibi durumlarda, genellikle ilaç tedavisine ihtiyaç duyulacaktır. Diş eti morarması, sigara kullanımına bağlı olduğunda, sigarayı bırakmak diş etlerinin renginin normale dönmesini sağlayabilir. Ayrıca bazen diş hekimleri, diş etlerinin renginin açılması için diş eti beyazlatıcılar önerebilir. Bununla birlikte, beyazlatma diş etlerine zarar verebilir. Bu nedenle, mutlaka bir uzman tarafından gerçekleştirilmelidir.

Diş Eti Morarması Nasıl Tedavi Edilir?

Uzmanlar, pembe diş etlerinin sağlıklı diş etleri olduğunu ve cildiniz ve saçınızla olduğu kadar, onlarla da ilgilenmeniz gerektiğini belirtiyor. Diş ve ağız hijyenine dikkat etmemek, genetik faktörler ve hormonal dengesizlikler, diş eti morarmalarının arkasındaki nedenlerdir. Diş eti morarmasını tedavi etmek için:

• Doğru diş fırçası tercih etmeli,

• Dişlerinizi doğru fırçalamalı,

• Ağız gargarası kullanmalı,

• Hindistan cevizi yağı gibi yağlarla oil pulling uygulaması yapmalısınız.

Ayrıca;

• Diş eti beyazlatma işlemi yaptırabilir,

• Doktorunuzun önereceği ilaçları kullanabilir,

• Diş etleri için lazer uygulamaları yaptırabilir ya da

• Çeşitli cerrahi yöntemlerden yararlanabilirsiniz.

Kaynak http://www.dentaluna.com/dis-eti-morarmasi-nasil-tedavi-edilir

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler