Saçlarımızın her gün biraz dökülmesi normaldir. Bu, vücudumuz eskiler yerine yeni saç telleri büyütüyor anlamına gelen sağlıklı bir işarettir. Günde 100 tele kadar saç dökülmesi normal karşılanır. Ancak tarağınızda her gün olduğundan çok daha fazla saç görmeye başlarsanız bu saçlarınız olağandışı dökülüyor demektir.
Farklı saç dökülme türleri vardır. Bunlardan genetik olan maalesef geri dönüşü olmayan bir dökülmedir ve bu noktada elimizdekiyle yetinmek zorunda kalabiliriz. Ancak çeşitli sağlık durumlarına ve hormonal değişikliklere bağlı olan dökülmeler de mevcuttur ve bunlar tedavi edilebilir. Kadınlarda Saç Dökülmesinin Doğal Çözümleri
Saçlarınız normalden daha fazla dökülmeye başladıysa veya saç telleriniz eskisinden daha ince bir hal aldıysa, bunun olası on sebebi şunlar olabilir:
- Doğum
Hamilelik sırasında çoğu kadının saçları hızla uzar. Bu sırada östrojen hormonu sayesinde her şey büyüme evresindedir. Ancak doğumdan sonra östrojen hormonu seviyesi normal değerlere düştüğünde, saç normal büyüme döngüsüne geri döner. Böyle olunca hamilelik boyunca birikmiş kalın saç telleri birden dökülmeye başlar. Doğumdan sonra bazı kadınlar hafif bir dökülme yaşarken bazı kadınların saçları birkaç ay boyunca ciddi bir şekilde dökülebilir.
- Doğum Kontrol Yöntemlerinde Değişiklik
Doğum kontrol hapını bırakmak veya hormonal bir korunma yöntemine geçiş yapmak da saç dökülmesine sebep olabilir. Doğum kontrolüne başlamaya, kontrolü bırakmaya veya sadece hap markası değiştirmeye bile vücut artan bir saç dökülmesi ile tepki verebilir. Saç Dökülmesini Önlemek İçin Kabak Çekirdeği Yağı
- Protein Eksikliği
Yeni saç hücrelerinin oluşumu için protein tüketimi elzemdir. Yeterince protein tüketmemek yeni saç tellerinin oluşumunu engeller ve bu nedenle günlük olarak dökülen saçların yerine yenisi gelemez.
- Çeşitli İlaç Kullanımı
Bazı ilaçlar kronik saç dökülmesine sebep olabilir. Tansiyon ilaçları veya antidepresanlar bunların en bilinenleridir. Bu tip ilaçları kullanmaya başladıktan birkaç ay sonra saçlarınız yoğun olarak dökülmeye başlarsa doktorunuza danışabilirsiniz. Saç Dökülmesi İçin 3 Ev Yapımı Şampuan
- Saç Derisinde Sedef Hastalığı ve Kepek
Saç deriniz çok kaşındığında ve doğal olarak kaşıdığınızda saçlarınız normalden fazla dökülmeye başlayabilir. Bu durum saç derisinde kepek oluşumuna veya sedef hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Her ikisi de tedavisi kolay problemlerdir. Böyle bir sorun yaşıyorsanız bir dermatoloğa başvurmanız faydalı olacaktır.
- Yoğun Stres
Her zamanki günlük hayat stresiniz dışında yoğun stresli veya hayatınızı değiştiren boşanma, kayıp, işsiz kalma gibi travmatik bir durum yaşadığınızda da saç dökülmesi görülebilir. Bu dönemde vücut bütün kaynaklarını stresli durumla baş etmeye adamış olduğu için saç gelişimi geçici olarak durabilir. B6 ve Çinko İle Saç Dökülmesi Tedavisi
- Otoimmün Hastalıklar
Otoimmün bir hastalık yaşandığında vücut kendi saç hücrelerini yabancı olarak algılayarak saldırıya geçer ve saçlar dökülür. Lupus, romatoid artrit bu gibi hastalıklara örnektir.
- Saçları Çok Sıkı Toplamak
Saçları çok fazla örmek veya sıkıca toplamak da saç dökülmesine sebep olabilir. Saçların uzun süreler boyunca sıkı toplanmış halde kalması saç köklerine kalıcı zarar vererek yeni saç teli gelişimini engelleyebilir. O nedenle saçları çok uzun süre toplu tutmamak, fazla germemek ve bir toplama modelini uzun süre tekrar etmemek gerekiyor.
- Isıyla Saç Şekillendirmek
Saçları sık sık ısıyla şekillendirmek veya renk açıcılar kullanmak da saç köklerine zarar veriyor. Bu da saç tellerinin daha kolay bir şekilde köklerden çıkmasına ve nihayetinde saçların azalmasına sebep oluyor. Saç Dökülmesine Karşı Bıttım Otu Sabunu
10.Saçlara Kimyasal İşlem Uygulamak
Saçlara sık sık perma yaptırmak, kimyasal düzleştiriciler kullanmak gibi işlemler saç köklerine zarar vererek kalıcı saç kaybına neden olabiliyor. Ayrıca bu tip işlemlerin çok sık uygulanması saç tellerini de inceltiyor.
Unutmamak gerekiyor ki çoğu saç dökülmesi durumu hiçbir tedaviye ihtiyaç duyulmaksızın kendi kendine düzelebiliyor. Ancak saç dökülmesi yaşadıktan 6-9 ay içinde saçlarınız eski haline geri dönmüyorsa bunun nedenini anlamak için bir doktora başvurmanızda fayda var.