Ayak Neden Şişer?

Ayak şişmesinin birçok sebebi olabilir. Örneğin çok fazla ayakta kalmak veya yürümek, uzun süren yorucu seyahatler, ayakların hareketsiz kalmasına bağlı olarak kan dolaşımının yavaşlaması; bunun yanında tansiyon, hamilelik, kalp ve damar hastalıkları, ayakta oluşan fiziksel travmalar ayakların şişmesinde başlıca nedenler arasında yer alıyor.

Ayak Şişmesine Neden Olan Faktörler

Alerjik Nedenler: Genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkan alerjik nedenler ayaklarda şişmeye neden olurken, mantar enfeksiyonu da şişme nedeni arasında yer alır. Ayaktaki Bu Belirtiler Hastalık Habercisi Olabilir

Ayakkabı Seçimi: Ayağı sıkan, yüksek topuklu ayakkabılar genellikle ayakta şişmeye neden oluyor. Gün boyu ayakta olduğumuz için ayakkabı seçimine özen göstermeliyiz. Ayağımızı sıkan, rahat edemediğimiz ayakkabılardan kaçınmalıyız.

Yorgunluk ya da Hareketsizlik: Sürekli hareketsiz duran kişilerin ayakları şişer. Yarım saat yürümek bile ayakların açılmasına ve kan dolaşımının hızlanmasına neden olur.

Romatizma: Eklem hastalıkları olarak bilinen romatizmal rahatsızlıklar zaman zaman ayaklarda şişmeye sebep olabilir. Akşamları Ayaklarınız Şişiyor mu?

Damar Tıkanıklığı: Bacaklarda oluşan damar tıkanıklığı kanın ayaklarda birikmesiyle oluşur. Bununla birlikte ayaklar şişmeye başlar.

Yüksek Tansiyon: dikkat ettiyseniz yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerin ayakları sürekli şiştir. Bunun nedeni ise vücutta biriken sıvıların idrar yoluyla atılamamasından kaynaklanmaktadır.

Burkulma: Ayakta oluşan fiziksel bir travma sonucunda eklem yerlerindeki dokuların zedeleneceğinden ayakta şişme meydana gelir. Böyle durumlarda ise bir miktar buzun ayaklar üzerinde gezdirilmesiyle tedavi uygulanır. Ayak Kokusu İçin 5 Doğal Çözüm

Bunların dışında ayak şişkinliğinde varisin de büyük önemi vardır. Toplardamardaki genişlemeler varise neden olabiliyor. Özellikle hamilelik döneminde oluşan varisler ayak şişmesinde en büyük etken. Genişleyen toplardamardaki pıhtılar enfeksiyon kaptığı için ayakta şişmeye neden olabiliyor. Bu yüzden çok fazla ayakta kalmamaya dikkat edin.

Eğer ki ayak şişliğiniz olağanüstü bir durumda ise veya sizi rahatsız edici bir noktaya geldiğini düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
476TakipçilerTakip Et
225TakipçilerTakip Et

En Popüler