Ana SayfaAİLEÇOCUKBebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri

Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri

Çölyak hastalığı, vücudun glüten varlığına ince bağırsağın villusuna saldırarak tepki verdiği otoimmün bir hastalıktır. Çölyak, vücudun besinleri emebileceği mevcut yüzey alanını azaltır ve vitamin ve minerallerin emilim bozukluğuna neden olur. Tedavisi olmayan kronik bir durumdur.

Bebeklerde Çölyak hastalığın ilk belirtileri, çocuk ilk katı gıdasını tahıl şeklinde aldığında, glütenle ilk tanıştığı sırada ortaya çıkabilir. Bu ilk tanışma semptomları tetikler.

Bebeğiniz gelişemesi yeterli olmadığında bir şeylerin yanlış olduğunu fark edebilirsiniz. Boyu ve kilosu için büyümenin alt yüzdelik dilimlerinde kalabilir. Bebeğiniz ayrıca aralıklı ishal nöbetleri, şişkinlik ve ağrılı karın krampları yaşayabilir. Glutene Duyarlı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Diğer Belirtiler
Çölyak hastalığı vücudunuzun yağ emme yeteneğini etkiler. Yağ, kan pıhtılaşma faktörlerini üretmek için K vitamini emilimi de dahil olmak üzere birçok hayati yaşam fonksiyonu için gereklidir. Yağ emilmediği için vücuttan atılır. Bebeğinizin dışkısı grimsi görünebilir ve yağlı bir görünüme sahip olabilir.

Yağ, enerji üretimi için de önemlidir. Emilen yağ ve diğer besinlerin eksikliği bebeğinizin zayıf ve yorgun hissetmesine neden olur. Sonuç olarak anemik hale gelebilir. Ayrıca alışılmadık derecede sinirli olabilir.

Diğer semptomlar arasında deri döküntüleri bulunur. Dermatitis herpetiformis, çölyak hastalığı teşhisi konan bireylerde sıklıkla görülen ağrılı bir cilt durumudur. Çölyak hastalığı gibi, dermatitis herpetiformis de ek tedavi gerektiren kronik bir durumdur. Glüten İçeren 8 Beklenmedik Şey

Vitamin ve Mineral Eksikliği Belirtileri

Kan Proteini
Bebeğin besinleri emme yeteneği tehlikeye girdiğinden, vitamin ve mineral eksiklikleri ile ilişkili diğer bebek çölyak semptomlarını fark edebilirsiniz. Hastalık ilerledikçe kandaki protein seviyeleri düşebilir. Diğer besinler gibi insan vücudu da büyümek ve temel yaşam süreçlerini yürütmek için proteine ​​ihtiyaç duyar. Seviyeler düştüğünde, vücut sıvıyı tutarak protein konsantrasyonlarını yükseltmeye çalışır. Bir miktar sıvı çevre dokulara sızarak özellikle bacaklarda ve ayaklarda şişmeye neden olabilir.

Vitamin Eksiklikleri
Vitamin eksiklikleri başka komplikasyonlara da neden olabilir. Malabsorpsiyon nedeniyle D vitamini eksikliği çeken bir bebekte raşitizm geliştirebilir. Bu bozukluğun klasik bir semptomu eğik bacaklardır. Raşitizmli bir çocuğun omurgasında anormal bir eğrilik de olabilir. B12 vitamini ve demir gibi diğer eksikliklerde ikincil semptomlar ortaya çıkabilir. Vitamin eksikliği olan bir bebek sarımsı veya soluk bir görünüme sahip olabilir. Ağzında ve dilinde yaralar gelişebilir.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
472TakipçilerTakip Et
226TakipçilerTakip Et

En Popüler