Ana SayfaSAĞLIKGlüten İçeren 8 Beklenmedik Şey

Glüten İçeren 8 Beklenmedik Şey

Ekmek, unlu mamuller, kraker ve makarna gibi glüten içeren bilinen yiyecekleri muhtemelen biliyorsunuzdur. Çölyak hastalığı olan ve çölyak dışı glüten duyarlılığı olan kişiler buğday, çavdar ve arpa gibi maddelerden kaçınmalıdır. Çölyak hastalığı olan bazı kişiler yulafa da duyarlıdır. Bununla birlikte, glüten de hiç beklemediğiniz yerlerde bulunur.

1. İlaçlar
Bazı ilaçlar inaktif katkı maddelerini ihtiva edebilmektedir. Aktif olmayan bileşenlerin örnekleri, bağlayıcılar, boyalar, koruyucular ve tatlandırıcılardır. İlaç üreticilerinin alerjenleri ambalajlarında listelemeleri gerekmez. Bu, hangi ilaçların glütensiz olduğunu almayı zorlaştırır. Bebeklerde Çölyak Hastalığı Belirtileri

2. Çay
Çay sadece bitki ve suyun bir karışımıdır. Bazı bitki çayı üreticileri, lezzet için arpa maltı ekler. Beyaz ve yeşil çaydaki glüten üzerine yapılan bir araştırmasına göre, yirmi çayın sekizinde glüten mevcut.

3. Makyaj Malzemeleri
Çoğu insan, makyajlarının glüten içermesini umursamaz. Bununla birlikte, çölyak hastalığınız varsa ve proteinin küçük miktarlarına bile duyarlıysanız bu sorundur. Makyaj malzemelerinde gluten yutulmadığı sürece tehlikeli değildir. Dudaklarınıza ruj sürdüğünüz için bazılarını yutma riskiniz yüksektir.

4. Patates Kızartması
Patates glütensizdir, ancak patates kızartması ve tatlı patates kızartması olmayabilir. Bazı restoranlar, glüten içeren baharatlarla patates kızartması yapar. Üzeri kaplanmamış veya baharatlandırılmamış patates kızartması, özel bir fritözde kızartılmazsa yine de gluten geçmesine neden olabilir. Glutene Duyarlı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

5. Sakız
Bazı sakızlar glüten içerir. Sakız üreticileri buğday dışındaki alerjenleri açıklamak zorunda olmadıklarından ürünlerinin glüten içerip içermediğini kesin olarak bilmek neredeyse imkansızdır.

6. Şampuan
Buğday ve diğer glüten bileşenleri saçlarınız için sağlıklıdır, pek çok şampuan bunları içerir. Saçınızı yıkarken ve durularken yanlışlıkla ağzınıza girebilir. Çocuklar özellikle savunmasızdır. Şampuanınızın etiketinde bu bileşenlerden herhangi birini görürseniz, glüten içerebilir:

7. Alkol
Birçok alkol türü glüten içerir. Genel olarak, bira glüten içeren şerbetçiotu ve arpadan yapılır ve bundan kaçınılmalıdır. Viski ve burbon da glüten içerebilir. Şarap glutensizdir. Glütensiz Sos Nasıl Yapılır?

8. Oyun Hamuru
Oyun hamurları çocukların tercihidir. Ancak oyun hamuru gluten içerir. Çocuğunuzun Çölyak hastalığı varsa glutensiz oyun hamuru arayın.

Bir Cevap Yazın

İlgili Makaleler

Sosyal Medya'da Bizi Takip Edin!

250,448BeğenenlerBeğen
6,578TakipçilerTakip Et
465TakipçilerTakip Et
230TakipçilerTakip Et

En Popüler