Yemek masası sandalyelerinin kirlenme olasılığı çok yüksektir. Hele ki evde çocuk varsa, o sandalyelere yemek ve içecek dökülmemesi imkansızdır. Sandalyeleriniz kumaş kaplıysa, lekeleri ve kirleri nasıl temizleyebileceğinizi bu yazıda bulabilirsiniz.
Kumaş kaplı sandalyelerinizi temizlemek ve yeni gibi görünmelerini sağlamak için doğal temizlik ürünleri kullanabilirsiniz.
Sandalyelerinizi temizlemeye başlamadan önce, kumaşın temizlik uyarılarını kontrol edin ve sandalye kumaşınıza uygun olan temizlik yöntemini seçin. Kumaş koltuklarınızı derinlemesine temizleyebilirsiniz
Temel temizlik
Düzenli aralıklarla temizlemeniz durumunda, sandalyelerinizde kir ve lekelerin birikmesini önleyebilirsiniz.
Yöntem 1: Elektrikli süpürge kullanın
Kumaş döşemeli mobilyaları temizlemenin ilk adımı her zaman süpürge kullanmak olmalı. Elektrik süpürgesiyle kumaşın tozunu çekmek, yerleşen toz tabakasını temizlemekle kalmaz, çoğu lekenin görünümünü de hafifletir.
Yöntem 2: Buharlı temizleyici kullanın
Su ve diğer sıvı temizlik solüsyonlarının aksine, buhar lekeye nüfuz edebilir ve gevşetebilir. Derin temizlik ve küçük leke çıkarmaya ek olarak, buharın yüksek sıcaklığı bölgeyi tamamen dezenfekte eder ve kumaş sandalyelerden küf ve akarları ortadan kaldırır. Kadife koltuk temizliği nasıl yapılmalı?
Yöntem 3: Sabun kullanın
Eğer bir buharlı temizleyiciniz yoksa, bir sabun çözeltisi de kullanabilirsiniz. Sıvı bulaşık sabunu, kirleri kolayca kaldıran ve temel lekeleri gideren etkili, çok amaçlı bir temizleyicidir.
Bir sprey şişesine 2 bardak sıcak su doldurun ve içine de 2 çay kaşığı sıvı bulaşık sabunu ekleyin. Sabunu çözmek için şişeyi iyice çalkalayın.
Sıcak bulaşık sabunu solüsyonunu, sandalyenin kirli yüzeyleri üzerine dikkatlice püskürtün. Kiri ovalayarak temizleyin ve bir havlu ile mümkün olduğu kadar nemi emdirin. Koltukta fazla sabun kalıntısı varsa, nemli havluyla silmeye devam edin. Mama sandalyesini temizlemek için 4 kolay ipucu
Leke çıkarma
Kumaş sandalyelerden leke çıkarmak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.
Yöntem 1: Hidrojen peroksit kullanın
Hidrojen peroksit, kumaştaki yağ lekeleri üzerinde etkili olmasa da, kan, idrar, yiyecek, çay veya kahve gibi organik lekeler üzerinde harikalar yaratabilir. Hidrojen peroksit, bir ağartıcı gibi davranır, yüzeyi dezenfekte eder ve kokuyu giderir.
Bir sprey şişesinin üçte ikisini suyla doldurun. Şişenin kalan üçte birine hidrojen peroksit ekleyin ve iyice çalkalayın.
Sandalye kumaşınızın lekeli alanlarına seyreltilmiş hidrojen peroksit püskürtün ve 15-20 dakika bekletin. Sonra nemli bir havluyla temizleyin. Zorlu, inatçı lekeler için işlemi tekrarlayın. Deri yüzeyler için temizleme yöntemleri
Yöntem 2: Beyaz sirke kullan
Beyaz sirke, kumaş sandalyelerdeki yağ lekelerinin üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek çok amaçlı bir temizleyicidir.
1 bardak su ve 1/2 bardak beyaz sirkeyi bir sprey şişesine dökün ve iyice çalkalayın. Seyreltilmiş sirkeyi leke üzerine püskürtün. Bir havluyla yüzeyi temizleyin. Havlu, sirke ile birlikte lekeyi emecektir. Leke kalıyorsa işlemi tekrarlayın. Ev yapımı koltuk leke çıkarıcısı yapın
Yöntem 3: Karbonat kullanın
Karbonat, sandalye kumaşına yerleşen kokuları emmede çok iyidir. Karbonat, lekeleri temizlemede pek iyi olmasa da, lekeleri önemli ölçüde hafifletebilir.
Lekeli alana bolca karbonat serpin ve yaklaşık 20 dakika bekletin. Sonra karbonatı çekmek için elektrik süpürgesi kullanın.
Kumaşta kalan karbonat üzerine biraz su serpin ve lekeyi eski bir diş fırçasıyla iyice fırçalayın. Sonra tekrar elektrik süpürgesiyle çekin.
Tüm bu işlemlerden sonra kullanmadan önce kumaşın tamamen kuruduğundan emin olun. Nemli kumaşlar küf ve bakteriler için uygun bir ortam yaratır. Otomobil koltuğunu temizlemenin püf noktası