Dünya çapında 425 milyondan fazla yetişkin diyabet hastasıdır. Bilim adamlarına göre bu sayı daha da artacak ve 2035 yılında 592 milyon olacak. Diyabet türleri arasında en yaygın olanı tip 2’dir. Peki, bu tip şeker hastalığına ne sebep olur?
Tip 2 diyabet nedir?
Vücudunuzun çalışması için şekere ihtiyacı vardır. Bir şey yediğinizde, vücudunuz o yiyeceği enerji kaynağı olarak kullanmak için glikoza dönüştürür. Vücudunuzdaki insülin adı verilen bir hormon, kan dolaşımınızda her zaman uygun miktarda şeker olmasını sağlar. Yeterince insülininiz yoksa, şeker salınımı düzgün bir şekilde düzenlenmez ve kan dolaşımınızda çok fazla şeker olur. Bu da yüksek kan şekerine yol açacağı anlamına gelir. Uzun süre yüksek kan şekerle yaşarsanız, insülin direnci geliştirebilirsiniz. Ve bu tip diyabetin nedeni budur.
Nedenler
Kalıtsal : Yani, tip 2 diyabet insülin direncinden kaynaklanır. Fakat bu direnç nasıl oluşur? Araştırmalara göre, birinci derece akrabanızda da tip 2 diyabet varsa bu hastalığa yakalanma ihtimali artıyor. Anne babanız, kardeşiniz veya çocuklarınızda tip 2 diyabet varsa sizde de olabilir.
Risk faktörleri : Şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırabilecek bazı faktörler vardır. Bu faktörler şunlardır: kilo, hareketsizlik, yiyecek seçimleri, yaş ve önceden var olan koşullar. Bu, kırk beş yaşındaysanız (veya daha büyükseniz), aşırı kiloluysanız, egzersiz yapmıyorsanız, sağlıksız bir diyet uyguluyorsanız ve prediyabet veya yüksek tansiyon gibi önceden mevcut durumlarınız varsa, tip 2 diyabet olma riskiniz olabilir.